Kuru Kız

Can Yayınları

Hayatsız bir Hayat....
2023 23. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2023 10:33
Ayfer Tunç’un yeni romanı, tek başına bir kadının tüm dayatmalara başkaldırısı diye biliniyor medyada. Kuru Kız, toplumsal baskılardan özgürlüğe kaçış üzerine, bir roman. Hatta bir başarı öyküsü de denilenebilir. Kitabın adı içeriğini bilmeyenlere ilk olarak kız kurusunu çağrıştırıyor. Ama yazar karakterin meselesini sadece kız kurusu olmadığını hayatının da kuru, bedeninin de kuru, içinde bulunduğu çevrenin ruhunun da kuru olduğunu gösteriyor. Hayatsız bir hayat yaşadığını, başkalarının hayatının hep kendi hayatından önce geldiğini süssüz kuru bir dille anlatıyor. Kız kurusu tabiri bu toplumun uzun yıllar boyunca evlenememiş kızlar için kullandığı, şehirleşmenin artması, kadınların sosyal ve ekonomik hayata daha çok katılmasıyla günümüzde yürürlükten kalkan bir gerçekliktir. Bu gerçeklik hiç yaşanmamış gibi davranamayız. Yazarın amacı da karaktere bu tabiri yakıştırıp yakıştırmaması değil, bunların toplumda yarattığı hasarı göstermektir. Ayfer Tunç’un yazdığı diğer kitaplara göre en umutlu olanı bu kitabı mutlu son Boş bir umuda kapılmaktan bahsetmiyor ama Kuru kızın boş bir umudu yok, bir gün dünyayı tanıyacağına ilişkin belli belirsiz bir inancı var. Bir gün eyleme geçiyor, o eylem ona umudu da getiriyor ve kazanıyor. Hayatını bir de tersten yaşamak cümlesi ile başlıyor roman Kuru Kız’ın yeni bir hayatının başlangıcı ve eski hayatın sonu. Kitap boyunca kahramanın adı yok bilinmiyor, dini, dili, ırkı, hangi milletten olduğu, hangi coğrafi bölgede yaşadığı hatta diğer karakterlerde öyle, demir doğramacı, demir doğramacının karısı, köfteci, hocanım gibi. Romanda iki şeyin adı var. Biri dünyanın sonundaki şehir Ushuaia, diğeri Ushuaia’da onu seven, evlenmek isteyen Miguel. Kuru kız, Pakistanlı da olabilir, Moldovalı da olabilir, Çinli, Vietnamlı, hatta Amerikalı da
Edebiyat & Roman
2023 37. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2023 09:13
En son söyleyeceğim şeyi en başta söyleyerek başlamak geldi içimden bu kez. Ben seni çok sevdim Kuru Kız. Neden mi sevdim, bakalım neden sevdiğimi, okurken hissettiklerimi yazıya dökebilecek miyim? Seninle hikayenin başında Ushuaia'da, Arjantin’in Tierra Del Fiego-Ateş Toprakları eyaletinin başkentinde tanıştık. Dünyanın sonundaki şehirde. Kırk yaşında, adı olmayan, geride bıraktığın kırk yılın acılarına rağmen hayatı tersten yaşama ihtimalinin peşinden dünyanın sonuna giden cesur bir kadındın sen. Ushuaia’da kendine yeni bir yaşam kurmuş hatta evlenme teklifi almıştın seni tanıdığımızda sonra neler yaşadığını bu kitapta öğrenemedik ama ben senin için hep güzel şeyler hayal ettim. Ardından Ushuaia'dan kalkıp doğup büyüdüğün o küçük taşra kasabasına döndük sonra hep birlikte, senin hikayene. Sevgili Kuru Kız; O güne kadar yaşadığın hayat senin suçun muydu, belki bu tartışılabilir ama hayatta sana pek cömert davranmamış o zamana dek. Bir kere uzun boyun ve aşırı zayıflığın nedeniyle adın hiç anılmamış, önce evlenmediğin için kız kurusu, sonra fiziksel özelliklerin nedeniyle Kuru Kız adını takmışlar sana, sonra da adını unutmuşlar. Belki sana bile unutturmuşlardı adını. Neresi olduğu belli olmayan küçük bir taşra kasabasında, önce çekirdek ailende varolma mücadelesi vermiştin kimsenin farkında olmadığı. Erken yaşta yaşadığın kayıplar seni hayata karşı katılaştırmış, insanların senin durgun halinden, zekândan şüphe etmeleri, hatta seni aptal zannetmeleri önceleri seni yıpratsa da sonra onlara karşı bir kalkan olmuş sana. Kalabalıklar içindeki yalnızlığın Akıllı telefon ve İnternetin hayatına girmesi ile bir anda nasıl da değişiverdi. Taşranın karanlığından dünyanın ucuna uzanan bir yolculuğun rehberi oldu sana adeta. İnsanlarla kuramadığın iletişimi İnternet
Roman
2025 28. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2025 23:24
Ayfer Tunç, sonu okuyucusuna baştan verir. Yazarın diğer eserlerinde umutsuz bir hava vardır. Ona göre umudun aldatıcı bir tarafı vardır. Bu anlayışın dışına çıkan Ayfer Tunç “Kuru Kız” romanının ilk sayfasında okuyucusunu umut dolu karşılar. Dünyanın sonundaki şehirde hayatına tersten yaşamayı düşünen kuru kız ile başlar roman. Alıntı. Kuru Kız, kenar mahallede yaşayan sıradan bir aileyi ve onların bir bir hayata veda edişi üzerine tüm sorumluluğu üstlenmek zorunda kalan ve mahalle tarafından fiziksel özellikleri yüzünden ötekileştirilen genç bir kadının hayat hikayesi. Sıkılmadan bir çırpıda okuyabileceğiniz güzel bir roman. Keyifli okumalar, kitapla kalın. Dönmek için dönüşünü bekleyecek biri gerekliydi insana...
2025 116. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2025 23:25
Kuru Kız ile görünmez kılınan bir ruhun, en dipteyken bile nasıl kendi gökyüzünü inşa edebileceğini muazzam bir zarafetle anlatıyor. Kasaba kapalılığının, 'elalem' baskısının ve aile içi sömürünün gölgesinde bir isimden bile mahrum bırakılan kahramanımız, dünyanın en uzak ucuna hayal kurarak aslında kendi benliğine doğru bir keşfe çıkıyor. Mağduriyetin içinden sessiz bir devrim çıkaran bu kitap; kurban olmayı reddedenlerin, kabuğunu kıranların ve 'dünyanın sonu'na bile gitse kendi hikayesini yazma cesareti gösterenlerin dokunaklı bir zafer anıtı gibi. Bazen en büyük yolculuklar, başkalarının bize biçtiği sıfatları bavula koymadan çıkılanlardır.
Kuru KızAyfer Tunç · Can Yayınları · 20237,9bin okunma
Yalnız ve cesur kadınların başkaldırısı
2026 21. kitabı
Okunma: 01 Mart 2026 13:35
Yine yeni yeniden Ayfer Tunç Kuru Kız hem evde kalmış kız kurusu hem de sıska cılız. Kuru kız insanların gözünde. Hayatını ailesine adamış bir kız ve hayatta hiç bir şeye layık görülmemiş. İsmi yok olmasına da gerek yok. Zaten toplum tarafından bir isim yakıştırılmış. Kuru kız.Bu dünyada kalbi o kadar kararmış insan var ki bazen yaşanılması çok zor bir yer haline geliyor. Ayfer Tunç aynı kalitede yazarken bu defa alıntılık cümleler yerine akıp giden betimlemeleri tercih etmiş. Harika bir anlatım, sade ve doğrudan. Kuru Kız, müthiş bir kadın ve toplum portresi. Bitince uzun süre insanın içinden çıkamayacak bir kitap. Toplumsal değerler, tecavüz, yoksulluk, dayak yiyen ama mutlu görünen kadınlar kitabın merkezindeki konular. Kuru kız'ın Arjantin' deki Ushuaia kentine gidişinin trajikomik hikayesi. Ezber bozan bir roman. Mutlaka okumalısınız...
Kuru KızAyfer Tunç · Can Yayınları · 20237,9bin okunma
Bazı insanlar kalabalıklar içinde yanlızdır.
·216 syf.·
2026 28. kitabı
Bu aralar farklı yazarlar tanıma alışkanlığı edindim. Bazen hayatta spontane kararlar almak iyi olur. İyi ki yapmışım ve bu kitabı okumuşum. Gelgelelim kitabın bende bıraktığı etkiye ;insanlara çok kızdım öfkelendim ve kurukızın yanlızlığında, keşke yanında doğru bir insan olsaydı diye de hayıflandım. Yazar kurukızın hayatını anlatırken aynı zamanda okuyucuyu bilgilendiriyor. Hikaye akıp gidiyor. Toplumsal hicivler o kadar güzel anlatılmış ki okuyan herkes kendinden birşeyler bulabilir. Kurukız annesini çok erken kaybediyor babası kaza geçiriyor ve umursamaz bir kardeş ile dünyaya direniyor. Etrafındaki insanlar el gördülük şekilde kurukızla ilgileniyor ve sırf vicdanını rahatlatıyor. Yaşadığı bazı olaylarda kendince bir savunma mekanizması yaratarak başına gelen şeylerden bir nevi kaçıyor zaman zaman çok yara alıyor, zaman zaman çok zorlanıyor. İnsanların bedensel zaaflarından dolayı isim takmaya bayılırız millet olarak ama onun ne kadar yara alacagını hesaplayamayız. Begenmediğim tek şey finalin havada kalmasıydı. Sanırım yazar finali bizim hayalgücümüze bıraktı. Bu arada bende kurukız demek zorunda kaldığım için kurukızdan özür diliyorum. İnsanların bedensel farklılıkları yüzünden acı çekmediği bir dünya diliyorum.
İDMİŞ MUROYİTSİ KAMAŞAY ENİSRET ITAYAH
2023 79. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2023 19:22
Gideceksen, hiçbir şey his.set.me.den gideceksin, ne yaşadığın şehre, ne sevdiğin insana, ne geçmişine karşı, gideceksen gidebileceğin en uzak yere gideceksin, findelmundo’ya, dünyanın sonuna kadar ve gideceksen asıl kuru kız gibi gideceksin. Kuru kız ya da kız kurusu… Fark eder mi kelimelerin yerlerinin değişmesi. Kuru kız açık açık kız kurusu diyememenin yumuşatılmış bir hali mi, sırf bunun için icat edilmiş bir tabir mi? Kuru kızın yaptığı gibi bu kelimenin anlamı için biz de internete başvuralım. Kız Kurusu -evlenmemiş, kız olarak yaşlanmış kız. Kuru olan kız mı acaba? Kuru olan hayaller, yürekler, düşünceler… En kötüsü bunların kuruması ya… Evlenmemek ne ki? Aslında bu açıklama sizce de hükmünü yitirmiş sanılmaz mı? Evlenmemek bir eksiklik değil ki artık, bir tercih meselesi haline geldi yeni dünyada. Kuru kızın bir adı yok. Kuru kızın hikâyesi aslında pek çok kadının hikâyesi başlı başına. Hayatta herkes gibi onun da travmaları var: ensest, tecavüz, ölüm... Ancak o bunlarla yüzleşmekten kaçıyor. Yüzleşmeye kalktığı zaman hayat cehenneme dönüyor. Yüzleşmek yerine kaçmayı deniyor. Hepimizin yaptığını yapmıyor mu? Dijital çağ içinde orta çağı yaşayan bir kadın. Yalnız, kimsesi yok. Olanlar da onu terk etmiş. Yapayalnız kalmış bu dünyada. Bedeninden utanan, hilkat garibesi, kendi kabuğunda yaşayan, silik, ortalama bir zekâya sahip, analitik bakış açısından uzak, bilmediği her şeyi internetten öğrenen biri. Bu kız hiç gülmüyor, çünkü gülmek için bir sebebi yok. “Kuru Kız” yazarın en iyimser romanı, ümit dolu bir kitap. Yazarın kitaplarında genellikle karamsar bir hava ve sonda hep bir ölüm vardır. Ama bu sefer gerçekten bir ümide ihtiyacımız var. Bu cendereden çıkmak isteyen bir kadın var karşımızda. Bir kurtuluş, bir özgürlük hikâyesi var. Öyle bir kaçış ki bu
2023 34. kitabı
Ayfer Tunç’un kuru kız isimli eserinin konusu küçük bir Anadolu kasabasında yaşayan Fikret adlı genç bir kadının iç dünyası, bastırılmış duyguları ve çevresindeki baskıcı toplum düzeni etrafında şekillenmektedir. Ailesi ve toplum tarafından sürekli kontrol edilen, kendi hayatına dair karar alamayan biri olarak büyümüştür. Bir yandan kadın bedeni ve cinselliği üzerindeki toplumsal baskıyla, diğer yandan çocukluğundan beri yaşadığı sevgisizlikle baş etmeye çalışır. Kasabadaki herkes birbirinin hayatına karışır; dedikodu, ahlakçılık ve dar dünya görüşü Fikret’in yalnızlığını derinleştirir. Ancak zamanla Fikret’in iç dünyasında birikmiş öfke ve kendini var etme isteği uyanmaya başlar. Roman, Fikret’in bu baskı ortamı içinde kendisini bulma mücadelesini, kadın olmanın yüklediği rollerle hesaplaşmasını ve özgürleşme arzusunu anlatır. Ayfer Tunç Anadolu’da özellikle de kadının toplumsal baskı karşısında nasıl da yalnızlaşltığını ve sesizleştiğini çok güzel edebi bir şekilde aktarmış bizlere. Ayfer Tunç, Nermin Yıldırım ve Şermin Yaşar gibi yazarlar iyi ki varlar.
2024 76. kitabı
KURU KIZ - AYFER TUNÇ - Ayfer Tunç kalemini çok sevdiğimi söyleyerek başlıyorum her Ayfer Tunç kitabının yorumuna. Geleneği bozmayayım, Ayfer Tunç’un kalemini çok seviyorum. Ayfer Tunç’tan okuduğum yedinci kitap ve yine çok sevdiğim bir Ayfer Tunç kitabı oldu. Okuduğum Ayfer Tunç kitapları arasında en beğendiklerimden itibaren bir sıralama da yapmak istiyorum, sizlere de fikir olması açısından: 1. Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi ve Osman (üç kitaplık bir seri) 2. Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi 3. Suzan Defter 4. Kuru Kız 5. Mağara Arkadaşları Şimdi Kuru Kız yorumuma gelmeden önce azıcık konusundan bahsedeyim: kitabın adından da anlaşılacağı üzere upuzun boylu, kuru bir kızımız var. Çevresindekiler ona kız kurusu da der kuru kız da. Çünkü hem evde kalmış hem de çok zayıftır. Küçük yaşta annesini kaybetmiştir. Bir erkek kardeşi ve bakmakla yükümlü olduğu hasta bir babası vardır. Erkek kardeşi bu kuru kızı hep kullanır. Kuru Kız insanları sevmez, insanlardan uzak durmak için deliymiş gibi davranır ama aslında onlardan daha akıllıdır. Aslında kadının toplumdaki yerini anlatan bir kitap Kuru Kız. Kadınsan yapman gerekenler vardır ve bundan kaçışın yoktur. Üstelik yapman gerekenler konusunda kimse sana yardım etmek zorunda değildir, etmez de. Kendinden her türlü fedakarlığı yapmak zorundasındır ama kimse sana teşekkür bile etmez, sevginin kırıntısını dahi göstermez. Çünkü kadın olmak bunu gerektirir. Benim beğendiğim bir kitap oldu. Altta yatan mesajlar çok anlamlıydı bana göre ve kitabın sonu da umut doluydu. Ben sevdim. Dış görünüşü yüzünden dışlanan bir kadının, insanlarla kendince mücadelesi anlatılıyordu ve bence okunmaya değerdi. Ben sizlere okumanızı tavsiye ediyorum. Umarım okur ve seversiniz.
2024 Okuma Raporları
Puan vermedi·216 syf.·
2025 29. kitabı
Kitapta hiçbir karakterin adı yok. Baş karakterimiz, fiziksel görünüşü sebebiyle çevresinde kuru kız olarak anılıyor. Annesini küçük yaşta kaybettikten sonra evin sorumluluğunu paylaşmaya başlıyor; babasını da kaybedince kardeşiyle birlikte yaşamına devam ediyor ve ona hem anne hem baba oluyor. Kardeşi için hem üzüldüğüm hem de öfkelendiğim yerler oldu ki öfkem ağır bastı. Bu süreçte karakterimiz -kitapta geçtiği şekliyle- aptal rolüne bürünerek çevresinden uzaklaşıyor; ama kendi çabasıyla bir şeyler öğreniyor, hayatı tanıyor, adımlar atıyordu. Kardeşini de kaybedince kendine bambaşka bir yol çiziyor. Bunca zorlu günlerden sonra hayata yeniden gelmiş gibi hissederek planlar kuruyor ve dünyanın sonunun bulunduğu yere, yani dünyanın öbür ucuna gidiyor. Velhasıl Kuru Kız tüm zorlu yaşamına rağmen ayakta sapasağlam durarak tüm zorlukların üstesinden geliyor.

Ayfer TunçYazar · 22 kitap
Ayfer Tunç, Türk yazar, editör ve senaristtir. Ayfer Tunç 1964'te Adapazarı'nda doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerine yazılar yazmaya başladı. 1989 yılında Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi Öykü Armağanı'na katıldı, Saklı adlı yapıtıyla birincilik ödülü aldı. 1999-2004 arasında Yapı Kredi Yayınları'nda yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 2001 yılında yayımlanan ve okurdan büyük bir ilgi gören Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70'li Yıllarda Hayatımız adlı yapıtı, 2003 yılında yedi Balkan ülkesinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Balkanika Ödülü'nü kazandı ve altı Balkan diline çevrilmesine karar verildi. Tunç'un 2003 yılında Sait Faik Abasıyanık'ın öykülerinden hareketle yazdığı Havada Bulut adlı senaryosu filme çekildi ve TRT'de gösterildi. Tunç'un Saklı, Mağara Arkadaşları, Aziz Bey Hadisesi ve Taş-Kağıt-Makas adlı dört öykü kitabı, Ömür Diyorlar Buna adlı bir e-kitabı, Kapak Kızı adlı bir romanı, İkiyüzlü Cinsellik adlı (Oya Ayman'la birlikte yazdığı) bir inceleme kitabı ve Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek adlı bir yaşantı kitabı var.