Suzan Defter

Ekim 2025
İlk Yayın Tarihi:
2005
Can Yayınları

bu incelemeyi okuyarak kitaba başlamanızda fayda var
2022 142. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2022 17:05
"Gerçek bir hayat hikâyesi olarak değil, gülüp geçtiğin basit romanlar gibi oku beni. Bir iz kalsın ardımda, ama okunduğu anda unutulacak bir iz. Unutulmayacak bir iz bırakan adamlardan değilim." demişti günlüğünün ilk sayfalarında Ekmel Bey. Açıkçası O'nu da diğer günlüklerin sahibi Derya'yı da basit bir roman gibi okumak -hele bir de işin içine gözyaşları dâhil olmuşsa- en büyük çelişki olurdu. Karakterine benzetildiğim için merakla ve ilgiyle aldığım bu kitabı okuyalı neredeyse 10 ay olmuş. Aradan o kadar şey yaşandı ama bu kitabı incelemek adına verdiğim sözü tutmak istedim. Zaten bu kitapla göz göze gelmenin yarattığı boşluklar da beni iyice kapının sırtına dayamıştı. Son derece duygu yüklü ve boğucu bir aşk serüveni altında şekillenen derin bir içsel yolculuğun günlüklerle bize sunulduğu bu çalışmada; Ekmel Bey ve Derya'nın defterine yazmış olduğu satırlar yer alıyor. Bir tarafta hayatında, aile çatışmasının içinde kavrularak babasına karşı tiksinecek kadar dönüşüme mâruz kalan ve basit bir izleyiciden öteye gidemeyen Ekmel Bey... Diğer tarafta ise 16 Kasım Cuma: Günlüğüne yazdığı " 'Bir kadın birdenbire günlük tutmaya başlamışsa, ya âşık olmuştur ya terk edilmiştir' demişti Suzan" sözüyle duyguların üst düzey başladığı bir günlükle karşımıza çıkan; erken yaşta annesini kaybeden, kaybetse daha iyi olurdu diyeceğimiz bir babaya sahip olsa da tek dayanağı olan abisine şükürler ettiğimiz Derya... Ki abisiyle bile bazı konularda sağlıksız ilişki görüntüleri almanız da sizi şaşırtmasın. Peki ya Suzan kim? Aslında bu kitapta hiçbir zaman Suzan'ın ağzından anlatılan bir günlük yok. Suzan'ı Derya'nın günlüklerinden tanıyorsunuz. Suzan ve Derya'nın çok girift ve ikircikli bir ilişkisi var diyebiliriz. Tabii bundaki bir numaralı faktör ise Suzan ile Derya'nın abisi
Bir hayat nedir?
2024 73. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2024 01:14
l Ayfer Tunç'un kalemi. Ayfer Tunç'un kelimeleri. Ayfer Tunç'un insanları. Ayfer Tunç'un dünyası. Hayranlık, hüzün ve tatmin. Ne mutlu ki yollarımız kesişmiş, bir yazar ve okur olarak. Bir olay yaşandığı zaman olayı tek taraftan değil de iki tarafın da penceresinden görmek isteriz ya, işte Suzan Defter okura tam olarak bunu veriyor. l Kitaplar sayesinde bambaşka gözlerle bakıyoruz dünyaya. Bazen hikayeleri uzaktan izliyoruz, bazen karakterlerin yanında yürüyoruz. Ama Suzan Defter'de karakter biziz, kendimiziz. Bir kadın ve bir erkeğin duygularını ve hayata bakış açısını ilk kez gördüğüm bir teknikle yazmış Ayfer Tunç. l Kitap, iki günlüğün okura sunulması şeklinde ilerliyor, kitabın sol yaprağında erkek karakterin günlüğü sağ yaprağında kadın karakterin günlüğü var. İki şekilde okunabilir; ya bir günlüğü tamamen bitirip diğerini okumalı ya da aynı tarihler atılan günleri bir kadın bir erkek bakış açısından okumalı. Bana göre/pek çok okura göre; ikinci seçenek doğru olan. Günlerin beraber akışı, birbirlerine olan etkileri-atıfları, birlikte yürünen yol, kitabın ilerleyen aşamalarında kesişen yollar bu tezimizi doğruluyor. l Kitapta asla bir kimlik sahibi olamamış, birilerinin kardeşi, arkadaşı, eşi, kızı olarak yaşam bahsinde kimlik edinmeye çalışmış. Bunu da başaramayınca başka hayatları kendi hayatı gibi benimsemeye başlamış, hep arafta kalan Derya var. Birde yaşamını “uzun süren bir sıkıntı” olarak tanımlayacak kadar dünyaya aitlik hissini tüketmiş Ekmel... İkisinin tuhaf bir kesişmesini, tabiri caizse içlerinde birikmiş “irin” dolu yalnızlıklarını okuyoruz. l Ekmel Bey, hayata karşı umudu tükenmiş bir avukat. Evini satmak istemese de sırf alıcılarla muhabbet edebilmek için evini satılığa çıkarıyor. Derya’da tıpkı Ekmel bey gibi yalnız,
İnceleme
Suzan DefterAyfer Tunç · Can Yayınları · 202520,2bin okunma
Gerçek Sevgi Her Zaman Galip Gelir.
2023 85. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2023 11:31
Ayfer Tunç, edebi diline bayıldığım bir kalem oldu. 3 4 kitabını daha listeye bu vesile ile ekledim. Kendisi aynı zamanda senaristlik de yapmış ve editörlük tecrübesi de olan bir kalem. 2023 yılı itibari hayatta ve çağdaş Türk edebiyatının en iyi temsicilinden diyebiliriz. Yunus Nadi Öykü ödülü ve Yapıkredi yayınları yayın yönetmenliği gibi geçmişinde önemli tecrübeleri ve başarıları var. 72. Koğuş, Aliye, Usta, Düş, Gerçek, Bir de Sinema, Binbir Gece senaristlik yaptığı yapımlardır. @bidunyakitapgrubu grubu sayesinde kendisi tanıdım diyebilirim. Listemde ön sıralarda olan bir kalem değildi. Ama yenilikçi tarzını ve edebi dilini net beğendim. Bunu söyleyebilirim. Kitap Taş - Kağıt - Makas kitabının içinde yer alan mini bir roman aslında. Romantik ve melankolik unsur yoğunluğu olan bir eser demek mümkün. Suzan Defter kitabı ile ilgili herkesin bilmesi gereken ilk olay yazım şekli. Kitabın sayfaları soldan kendi içinde, sağdan kendi içinde ilerliyor. Yani normal bir okuma stili ile okunmuyor. İlk okuyan herkes bu kitapla ilgili sinir oluyor hatta basım hatası var sanırım muhabbeti yapıyor. Bunu bilmekte fayda var. Peki nasıl bir şekilde okunmalı? 3 çeşit okunma biçimi var bu kitabın. 1. si önce sol sayfaları bitirip, sonra başa dönüp sağ sayfaları bitirmek. 2.si önce sol sayfayı, sonra sağ sayfayı normal bir okuma düzeni gibi okumak. Ki bunu kimseye önermiyorum. Skandal olur sizin için. Kitabı bırakmak isteyebilirsiniz. Son okuma stili ise benim de önerdiğim stil olan önce sol tarih başlığını bitirmek ve sonra sağdaki benzer tarih başlığını bitirmek. Bu sonuna kadar gidince daha anlamlı oluyor. Öneririm. Neden derseniz. Çünkü bazı bölümleri iki karakter farklı şekilde yeri geliyor ve bize anlatıyor. Bu nedenle geçişleri sonuna kadar okursanız hikayeyi tekrar başa dönerseniz
2024 16. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2024 11:49
“Ölüm seninle bir anlaşma yapalım.Şu lanet olası defter dolduğunda bana gel. Bak kalan ömrüme ömür biçerek kafa tutuyorum sana-sen ki en tabii korkusun.” Diye başladı erkek. “Bir kadın birdenbire günlük tutmaya başlamışsa, ya aşık olmuştur ya terkedilmiştir” Diye başladı Kadın. Eğer insan sonradan günlük tutmaya başlıyorsa sorun büyüktür. Başlayan ya da başlamayı düşünenler kitabı sevecekler. Ayfer Tunç bize çevresinde konuşacak insan bulamayan karakterlerini bizim için konuşturacak. Suzan Defter’ gerçekten dikkatli okunmadığında çoğu şeyi kaçırabileceğimiz bir kurguya sahip. Derya’nın kendisini Ekmel bey ile tanıştırdığında, ağabeyinin eski sevgilisi Suzan’ı oynaması, onun gözünden kendini ve ağabeyini görmesi de kitaba gereken dikkati verdiğinizde ancak ortaya çıkıyor. Hayatımda ilk defa bandrol uygulaması indirip kitap korsan mı,diye baktım. Yayın evini aramayı düşündüm! Kitap hatalı basım demek için. Bunları yaşamamak için sol tarafı her zaman erkeğin günlüğü, sağ tarafı kadının günlüğü olarak okuyunuz. İnsanlar günlüklerine bile dürüst davranamadığı her şeyi yazamadığı zamanlar olur. Okurken aa bende de bu böyle oluyor diyeceğiniz çok şey bulacaksınız.
Suzan DefterAyfer Tunç · Can Yayınları · 202520,2bin okunma
Alışmalı kendi yaramızı kendimiz sarmaya..
2023 13. kitabı
Okunma: 11 Mart 2023 08:08
Bilmem… Kim bilir kaç kişi, kendi gibi olamadı bu hayatta. Bilmem kaç kişi bir başkası gibi âşık oldu. Bir başkası gibi güldü, onun gibi sevdi. Bir başkasının acısını acı bildi, onun gözlerinden izledi dünyayı. Kendini hep bir başkasının hikâyesinde anlattı hep onun hikâyesinde dinledi. Söyleyemediklerimiz bir başkasının dilinden dökülünce ne kadar imrendik, ne kadar sessiz çığlıklar attık. O cümleleri kurabilseydik, konuşabilseydik. Kurulamamış cümlelerin açtığı yaralar nasıl kanamaya başlar o anlarda. Pişmanlıklar nasıl katlanır katlanır, bir çığ gibi altına alır bizi, yutar kendine katar. Peki ya yaşayamadığımız AŞK'lar? Kaç kez okuduğumuz kitapta ki, o çok sevilen kadının yerine koyduk kendimizi. Ona kurulan o süslü cümleleri kendi kulağımızla işitmedik mi? Kalbimizin en kuytu köşesine işlemedi mi o cümleler? Kim bilir kaç kez terkedildik o cümlelerin arasında sonra kaç kez sarıldık, öpüştük, seviştik… Kim bilir kaç başrolde biz. Karşı kutbunu bulamamış kaç kalp, koştur koştur o salonlarda aradı, hayatta ki figüran kimliğimine inat kalp ağrısını. Altın harflerle yazılmış kaç filmde izledi kendini. Ne büyük aşklara imza attı, ne büyük acılara göğüs gerdi. Eee kolay değildi başrol olmak hakkını vermek gerekti. Sezen'in hangi şarkısında doymadık doyamadık sevmelere. Adı bende saklı diye diye kalbimize kilitlediğimiz gün yüzü görmeyen aşklar? Aşk için ölmeli aşk o zaman aşk, diyerek ölmedik mi aşk açısından? Ahh hangimiz bir kalpte tutuklu kalmadı. Geri dön geri dön ne olur geri dön, diye yalvarışlarımız hiç mi olmadı mı ? Uçurum uçurum gözlerine baktığımız, teninin tuzunu tattığımız ve dahi her gece uyku diye yattığımız o belalılarımız. Bir kendim bir ben gidişlerimiz. Şimdi kaybolan yıllarımı verseler diye diye serzenişlerimiz.
2023 2. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2023 15:28
"Yaşamak her şeye rağmen bir iz bırakmaktır yeryüzünde." Yeryüzünde bir iz bırakmak ve "-Ben de yaşadım, sizin kadar!-" diyebilmek isteyen iki karakterin günlüğü şeklinde yazılmış bir roman Suzan Defter . Hayatta istedikleri şekilde yaşamayı başaramamış bir kadın ve bir erkek karakterin aynı gün günlük tutmaya başlaması ile başlıyor eser. Çift sayfalar erkeğin, tek sayfalar kadının günlüğü. Okumayı düşünenler bu ayrıntıya dikkat etsin lütfen. Önce erkeğin günlüğü bitirilip sonra da kadının günlüğü okunabilir ancak ben ikisinin yollarının ne zaman kesişeceğini ve birbirleri hakkındaki izlenimlerinin nasıl olduğunu karşılaştırmak için erkeğin bir günü ardından kadının bir günü şeklinde okudum. Bir ileri bir geri oldu ama eserin bu şekilde daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Size de bu şekilde okumanızı öneriyorum. Biraz da kitabın içeriğinden bahsedeyim. Ekmel ve Derya aynı gün günlük tutmaya başlarlar. Ekmel, duyguları yeterince hissedemeyen, çevresindekilerle olması gereken şekilde bağ kuramayan, sevemeyen biridir. Bu günlüğü de ölüme kadar içini dökme, hayatta iz bırakma amacıyla yazmaktadır. Çünkü kimsenin kalbinde ve hayatında iz bırakamamıştır. Şöyle diyor karakterimiz: "Bir iz kalsın ardımda, ama okunduğu anda unutulacak bir iz. Unutulmayacak bir iz bırakan adamlardan değilim."Sayfa:10 Derya da onun kadar sevgisiz, onun kadar kimsesiz bir kadındır. Hayattaki tek tutunacak dalı olan abisini de ruhsal anlamda kaybetmiştir. Abisi yanındadır ama eski abisi değildir. O hep Suzan'ın aşık olduğu abisini özlemektedir. Bu iki karakterin yolları kesişir ve birbirlerine hikayelerini anlatırlar. Ama Derya hayatı o kadar yaşamamıştır ki Suzan'ın hayat hikayesini kendi hayatıymış gibi anlatır. "Bugün hiçbir şey olmadı. Bugün de hiçbir şey olmadı. Bugün de." Sayfa
2023 16. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2023 03:17
Merhabalar, Kitabı bu gece bitirdim (5 Mayıs 2023). Kitap sağlı sollu iki ayrı kişinin yazdığı günlüklerden ibaret, günler de aynı şekilde birbirini karşılıyor. Ayfer Tunç 'tan nicedir bir kitap okumak istiyordum, adını çok duyup da bir türlü fırsat veremiyordum. Uzun süredir aynı anda kalın kitaplar okuyunca bir türlü "kitap bitirmeme hissi" beni sarmıştı, dedim ki "Hemen şöyle hızlı bitecek bir kitap okuyalım." Doğru tercih yapmışım. Ruhi Mücerret 'ten beri böyle ikili anlatım içeren bir kitap okumamıştım. Bu kitapların güzelliği, gerçek hayatta imkansız olan bir şey olarak karşımızdaki insanın zihnini okuyabilmek. Elbette ilahi bakış açısıyla yazılan tüm kitaplarda bu var ama sanki bu formattaki kitaplarda bunu daha çok hissediyorsunuz, karakterle daha çok arkadaş oluyorsunuz. Empati yaptırıyor size. Kitaba gelecek olursak da harika bir okuma keyfiydi ama söylemek şart ki pek bir edebi anlatım yok, bildiğiniz günlük. Okurken bu kadar detaylı olmasına şaşırmakla beraber günlük tutma hissi uyandırdı bende. Mektup yazmayı, okumayı seven biri olarak günlük okumak da beni çok tatmin etti :) Ben kitap okurken veya film izlerken ters köşe olmaya bayılırım. Bu kitapta da bayağı güzel ters köşe oldum. Suzan sanarken Derya çıktı, sonra Derya sanarken Suzan çıktı. Bu da çok hoşuma gitti. En çok fark ettiğim şeyse, iki karakterin aynı olayları farklı detaylarla anlatmaları, yer yer başka şekillerde, kendilerine bile itiraf edemedikleri gerçeklerle... Ve siz bunu eğer gerçekten dikkatli okuduysanız fark ediyorsunuz. Ana meseleye gelecek olursak, kitap baştan aşağı yarım kalmış aşklar, mutsuz evlilikler, aldatmalar, aldatmalara göz yummalardan ibaret... Hayatın çok içinden, tam ortasından... O yüzden de güzel gelmiş olabilir. Okurken bir cümlesi bile uyduruk gelmedi, sanki hepsini
2023 5. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2023 13:07
Kısa bir inceleme olsun. Aslında inceleme bile sayılmaz. 2023’e okumaya bu kitapla girdim. Kitabın iç yapısı ve detaylı incelemesi daha önce bu kitabı okumuş bir çok okurumuz çok güzel bir şekilde ifade etikleri için aynı şeyleri tekrar etmek istemiyorum. 12 Eylül’ün gölgesinde boğulan bir aşk hikayesi. Yaşamın kıyısında seyirci olmaktan öteye gidememiş bir erkek. Birbirinin ışığıyla kamaşan iki ayna arasında parçalanan bir kadın. Başkasının gözünde nasıl göründüğünü, iki günlük üzerinden anlatan deneysel bir çalışma. Modern zamanların karmaşık insanlık halleri. ( kitabın arka kapak yazısı) Ayfer Tunç’u daha önce hiç okumamıştım. Çok sevdiğim bir arkadaşımın önerisiyle Ayfer Tunç’un kalemiyle birlikte aynı kitapla tanışmak istedik ve bu kitabın Suzan Defteri olmasına karar verdik. İyi ki de öyle karar vermişiz kitabı daha bitirmesemde güzel olduğunu söyleyebilirim. Yeni yıla çok sevdiğim arkadaşımla bu kitapla giriş yapmak kitabı ayrıca güzel kılıyor. Yeni yılda herkese mutlu okumalar dilerim
İnceleme
2024 40. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2024 21:40
Belki de bir türlü yaşayamadığımız için bu kadar büyüdü aşk, dedi, aslında kısa bir şeydi, zamana yayıldı... Suzan Defter. İki ayrı kişinin ağzından yazılan, iki ayrı günlük. İçinde, psikolojik öğeler barındıran ve güzel kurgusu ile dikkat çeken, her okuyanın içinde kendinden bir şeyler bulabileceği güzel bir kitap. Keyifli okumalar, kitapla kalın. Her ayrılışın insanın içinde bir yer eden anı vardır...
Suzan DefterAyfer Tunç · Can Yayınları · 202520,2bin okunma
İnsan kendini bile bir başkasını severek sevebilir ancak
2023 4. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2023 13:54
Beni Ayfer Tunç ile tanıştıran kitap oldu ve iyi ki keşfetmişim böyle usta bir kalemi. Bu kitaptan sonra kütüphanemde bulunan diğer kitaplarını da en yakın zamanda okumayı istiyorum. İlk defa bu tarzda bir kitap okuduğum için başta alışmam biraz zaman aldı. İki ayrı yalnız insanın duygularını paylaştığı günlük şeklinde birbirine paralel olarak önce erkeğin o tarihte yazdıkları, sonra kadının aynı tarihte yazdıklarını anlatan muhteşem bir kitap. Nasıl okumak istediğinizi kendiniz seçebilirsiniz önce adamın yazdıklarını okuyup, daha sonra kadının yazdıklarını da okumayı tercih edebilirsiniz ya da sırasıyla da okuyabilirsiniz. Kitapta bir olay kurgusu olmadığı için isterseniz tersten bile alıp okunabilir seçim size kalmış. Yazar o kadar yalın bir dille yazmış ki çabucak okunup bitecek tarzdan. Karakterler üzerine yaptığı psikolojik analizler, anlatılan yalnızlık, hissedilen duygu çok etkileyiciydi. Kitapta her iki karakterde SEVGİ eksikliği duymuş, bu yüzdende sevmeyi de becermemiş ve sevilme ihtiyacında olan karakterler. İyi okumalar.
Edebiyat-Düşünce

Ayfer TunçYazar · 22 kitap
Ayfer Tunç, Türk yazar, editör ve senaristtir. Ayfer Tunç 1964'te Adapazarı'nda doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerine yazılar yazmaya başladı. 1989 yılında Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi Öykü Armağanı'na katıldı, Saklı adlı yapıtıyla birincilik ödülü aldı. 1999-2004 arasında Yapı Kredi Yayınları'nda yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 2001 yılında yayımlanan ve okurdan büyük bir ilgi gören Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70'li Yıllarda Hayatımız adlı yapıtı, 2003 yılında yedi Balkan ülkesinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Balkanika Ödülü'nü kazandı ve altı Balkan diline çevrilmesine karar verildi. Tunç'un 2003 yılında Sait Faik Abasıyanık'ın öykülerinden hareketle yazdığı Havada Bulut adlı senaryosu filme çekildi ve TRT'de gösterildi. Tunç'un Saklı, Mağara Arkadaşları, Aziz Bey Hadisesi ve Taş-Kağıt-Makas adlı dört öykü kitabı, Ömür Diyorlar Buna adlı bir e-kitabı, Kapak Kızı adlı bir romanı, İkiyüzlü Cinsellik adlı (Oya Ayman'la birlikte yazdığı) bir inceleme kitabı ve Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek adlı bir yaşantı kitabı var.