Popüler Bilim Yazıları

Ekim 2021
İlk Yayın Tarihi:
Ocak 2014
Türkiye İş Bankası Yayınları

“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir fendir!”
2020 95. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2020 16:52
“Oscar Wilde'ın tecrübeyi hatalarımıza verdiğimiz isim olarak tanımlaması bilimdeki tecrübeler için de geçerlidir. Bütün bilimsel gözlemler ve deneyler kusurludur. Einstein'ın teorisi, diğerleriyle birlikte, Newton mekaniğinin bir eleştirisiydi, ve Newton'unki Aristoteles'in bir eleştirisi, Aristoteles'inki ise Platon'un biraz da ondan önceki fikirlerin çürütülmesiydi. Bu zincir, insanın doğuştan gelen genetik beklentilerinin, başka bir deyişle "teori"lerinin eleştirilmesiyle doğan mitolojiye kadar gidiyor. Bu yüzden, öncelikle, hiçbir hipotezi, hiçbir geleneği dokunulmaz olarak görmemeyi öğrenmeliyiz. İnsan zihninin bütün ürünleri şüphelidir ve bu sebeple hepsi akılcı bir şekilde tartışılmalıdır. İçinde yaşam mücadelesi verdiğimiz ama gayri şahsi bir doğada yaşıyoruz, ki burası bizim için mümkün olan tek yuvamız; dolayısıyla onunla başa çıkmayı öğrenmeliyiz.” sayfa/420 "Efendiler! Dünyada her şey için, maddiyât için, maneviyat için, hayat için, muvaffakiyet için, en hakikî mürşit ilimdir, fendir; ilim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir. Yalnız ilmin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının tekâmülünü idrâk etmek ve terakkiyâtını zamanında takip etmek şarttır.” M.Kemal ATATÜRK Medeniyetini oluşturduğumuz toplumun istikbalinin vazgeçilmez olarak ilimde olduğunu her fırsatta belirten Atamızın sözlerine kulak vermemiz gerektiğini düşünerek başlıyorum. Ömrü boyunca bilim ve akılcı düşünceye büyük önem veren Atatürk, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onu aşmak için izlenecek yolun bilim yolu olduğunu her zaman vurgulamıştır. İşte bir kez daha bilimin yolundan ayrılan medeniyetlerin geldiği noktayı gözlemlemek için bile bu kitabı okumak lazım gelir. Yaşadığımız dünya üzerindeki her şey çok büyüleyici; tarihler boyunca merak,
2023 60. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2023 01:14
Jeoloji alanında eğitim gören herkesi kıskanıyorum. Zira alanlarında Celal Şengör gibi bir entelektüel var. Kendi alanımdaki yerli isimlere baktığımda, sürekli bir yerlerde ya zorlama hikayelerle ya da yalan yanlış atıflarla konuyu ifade etmeye çalıştıklarını görüyorum. Kitabı ilk olarak PDF halinden okumaya başladım. İlk 200 sayfayı çok beğendikten sonra basılı halinin de siparişini verdim. Ancak kitabı o kadar beğendim ki, yıpranma olmasın diye PDF'ten okumaya devam ettim. Temelini bilimin oluşturduğu ancak bilimsel terimlerle yoğrulmamış aksine açıklayıcı ve basit bir dille yazılmış çok beğendiğim bir kitabı okuduğumu düşünüyorum. Uzun uzun methiye düzmeye de gerek yok. Nitelikli eser okumak isteyen herkese tavsiye ederim.
Bu Adam Manyak Yahu!
Celal Hoca okuyanları yaylım ateşine tutuyor. İstediğiniz mevziye saklanın bir bilim kırıntısı mutlaka üstünüze düşüveriyor. Kitaplarla ve bilgiyle kafayı yemiş bu adamın her kitabı bizler için ayrı bir değer. En sevdiğim yönü ise çatır çatır kaynak vermesi. "Al kardeşim, ben öyle kulaktan dolma konuşmam" dercesine koca koca sayfalar dolusu kaynağı tepenize indiriyor. Bu tarz konsantre kitapları okumak cidden çok iyi çünkü emek harcamaksızın birçok bilgiye erişebiliyorsunuz. Hani "kaç yetimin hakkı var" derler ya, kaç kitabın hakkı var bu tek kitapta kim bilir. :D
2017 8. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2017 16:10
Kitap 772 sayfa. Biraz kalın ancak Celal Şengör'ü konuşurken nasıl sıkılmadan ve yeni şeyler ögrenmenin verdiği zevkle saatlerce dinleyebiliyorsanız, kitabınıda elinize aldığınızda, aynı şekilde saatlerce okuyabiliyorsunuz ve bir bakıyosunuz ki 772 sayfa bitmiş. Çoğu geçen yüzyılın sonlarında yazılmış, sayfa sayısı 2-45 arası değişen 76 tane bilim yazısının, konularına (bilim tarihi, bilim felsefesi, popüler bilim yazıları...) göre bölümlere ayrılarak derlenmesindan oluşuyor. Bunların pek çoğu Orhan Bursalı'nın yönettiği 2015 yılında kapanan Cumhuriyet Bilim Teknik (2006 dan sonra Cumhuriyet Bilim ve Teklonoji) dergisinde yazılmış yazılar. Bazı konuların ve örneklerin farklı yazılarda sürekli tekrarlanması dışında kötü bir yanını görmedim. İnternette yazıların çoğunun eski olması ve bazılarının içerdiği konuların geçerliliğini yitirdiği şeklinde olumsuz bir yorum görmüştüm ancak ben kitapta, ülkemizdeki bazı kurumlar üzerine yazılanların aradan geçen sürede o kurumlar için geçerliliğini yitirmiş olması ihtimali dışında buna pek katılmıyorum.
Siyaset
·772 syf.·
2022 27. kitabı
Kitap kapağındaki resimden de anlaşılacağ üzere A.M.C.Şengör, dünya görüşüne ve hayatı anlamlandırma mantalitesine göre bir dine inanmiş olsaydı, eminim ki Anaksimandros, o dinin ilk peygamberi; Gazali’de Deccal’i olurdu. Popper’ın beyaz kuğusundaki bilgi içeriğinin fakir bir varsayım olduğunu kabullenmek; diğer yandan bir elinde odun, bir elinde kandil ile kötekleyecek Aristo’cu aramak... Tam bu noktada Nilüfer Göle’nin değirmenine su taşımakla kalmıyor, kendin ile de çelişiyorsun Celal’im!!! Bilim insanı, bir köşeyi kendine mesken bellememeli! Tapılan ve bundan sonrası yok denilen, Newton mekaniği bile harcandı gitti mecidiye gibi... Neyse, biraz höykürdüm hocaya ama hakkını da teslim etmeden olmaz. Otomobil ile seyir halindeyken bir yandan Paris sokaklarındaki hayat kadınlarını temaşa edip diğer yandan, yan koltuktaki Jacques ile bilim-halk ilişkisi üzerine istişarede bulunabilecek yetenekte bir zeka. İlim sahibi olmasının yanında; bildiklerini akıcı olarak kaleme dökmekte de üstün bir yeteneğe sahip. İlave olarak belirteyim. Rızasız ilişkiye şiddetle karşıyım ama Mağaraya dönme heveslisi Feyerabend’e resmen tecavüz eden satırları okudukça içim soğudu. ... Son kelamda; Popüler bilim adına zamana sarı olarak çeşitli platformlarda yayılanmiş olan makalelerin, derlenemesinden müteşekkil bu eserin her okuyucunun kitaplığında bulunması gerektiği kanaatindeyim. Müthiş bir eser. Okunur mu? Okumayanın kaynanası yatıya gelsin.
2020 1. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2020 13:21
Başta benim gibi bir bilim cahili için ne okuduğunu, niçin okuduğunu, bu kitapta neden böyle bir bölüm olduğunu anlamaya çalışmakla aklım karışmış olsa da bir süre sonra farkettim ki ancak çok fazla merak eden birisi bu denli geniş yelpazede bilgi açlığı çekebilir. Yazarın yaptığı bilimsel eleştirilerde gerçeğe yaklaşma arzusunu anlamaya başladıkça bir şey daha anlaşılır oluyor. Merak edileni öğrenmenin mutluluğu. Merak etmenin ve gerçeği aramanın benim için öncüsü olan Celal Şengör’e en içten teşekkürlerimi bir borç bilirim. Bilgiyle Sohbet Celâl Şengör
2021 51. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2021 15:10
Celâl Hocanın okuduğum üçüncü kitabı... Diğer ikisine nazaran bu kitaptaki doyum hissi bir başkaydı. Konular o kadar geniş bir perspektiften ele alınıyor ki. Özellikle bilimin ortaya çıkışı, bilim tarihi hakkında çok şey öğretti. Sadece bilim de değil, felsefe, tarih, din, coğrafya, eğitim ve evrim konusu da dahil olmak üzere pek çok şey var. 5-6 kısa makale hariç hepsini zevkle okudum, onlar biraz akademik cevap niteliğinde olduğundan ilgimi çekmemişti. Bu konulara ilgi duyan herkesin kitaplığında bulunmalı.
Bilgiyle Sohbet
2021 926. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2021 08:06
Celal Şengör’ün eleştirel ve bilimsel düşünme ile ilgili yazılarını seviyorum. Bu eserde de bilimsel makalelerinin yanı sıra bilim felsefesi, bilim sosyolojisi bölümleri de yer almaktadır. Bu kısımda diğer kitaplarından görüşlerinin temelleri yer almaktadır. Yine Atatürk, Nietzche, Fuad Köprülü, Hasan Ali Yücel ve Popper ile ilgili kısımlar da gerçekten harika. Kitabın başında yer alan 40 sayfalık bilim tarihi de gerçekten kısa ama güzel bir özet olmuş. Bence sadece bu kısımlar için dahi bu kitap okunmalı. Uzun olduğu için gözünüz korkmasın diye yazdım. Küçük küçük makalelerden oluştuğu için okunması rahat oluyor.
Bilime Adanmış Koca Bir Ömür
2024 2. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2024 19:52
Avrupa Bilimler Akademisin'in ve Amerikan Bilimler Akademisin'in ilk Türk üyesi, Rus Bilimler Akademisin'e Fuad Köprülü'den sonra seçilen ikinci Türk, Türkiye Bilimler Akademisin'in en genç kurucu üyesi, TÜBİTAK Bilim ödülü kazanan en genç bilim adamı... İki şeref doktorası, Paris'te Collége de France'ta profesörlük, ulusal ve uluslararası otuz bir adet şeref payesi ve ödül. Ve daha biyografisini hazırlayanların uzatarak yazmaya üşendiği onlarca akademik başarı ve dünyanın en iyi üniversitelerinin şeref konuğu; Ali Mehmet Célal Şengör. Hayatını bilime, eğitime ve sürekli öğrenmeye adamış bir adam. Bir zamanlar Habertürk kanalında Fatih Altaylı'nın sunumuyla Teke Tek Bilim programı yayınlanırdı. Celal hocayı ilk o programda tanımıştım. Zamanla benim için vazgeçilmez bir program olmuştu İlber hocanın da programa katılmasıyla. Her bölüm farklı konularla izleyiciyi bilgilendirmek ve bilinçlendirmek adına yapılan o kadar önemli bir programdı ki, mevcut hükümetimiz insanlara bu kadar bilgi yeter, halk bilinçlenirse bize oy vermez mantığı ile Fatih Altaylı ile uğraşmaya başladı ve sonunda programı durdurma kararı aldı yönetim, ardından Altaylı kanal ile yollarını ayırdı. Celal Şengör'ün entelektüel kişiliği, programda ki sunum ve problem çözme odaklı, biraz da epistemolojik olaylara yaklaşmasıyla ülkemizde de göğsümüzü kabartan akademik insanların olmasını sevinçle karşılamamız için yeterliydi ancak bu kitabı okuduktan sonra Celal hocanın meğerse buz dağının görünen kısmını izlediğimizi fark ettim. Ailesinin maddi imkanları, sürekli araştırmaya, gelişime açık bir insanla birleşince ne kadar dolu dolu yaşanmış bir hayat ortaya çıkıyor biraz hayretle, biraz da kıskançlıkla diyeyim okumuş oldum kitabı. Şöyle ki bir adam düşünün; henüz 20 yaşında Abd'ye okumaya gidip ülkenin en iyi
Bilim/Felsefe
Bilgi
2023 32. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2023 11:47
Fikirleri çok tuhaf olan celal kankamın yazdığı kitap. İş bankası yayınlarını ciddi anlamda seviyorum. Sürekli programlarını ve short videolarını izliyorum. Birazda kitabını okuyayım dedim. Kitap bildiğimiz toplama veya derleme diye tabir edilen bir kitap. Aynısını İlber Hocanın kitabında da görmüştüm. Ben sürekli takip etmeye çalışyıroum az çok fikirlerini bildiğim kitaplar bana tekrarı gibi geldi. Kitapları aslında tanımayanlar için yazıya dökülmüş hali. Kitap multi disipliner bir tarzı var herşey den az az bahsetmiş. Sürekli Herbokolog dedileri burdan kaynaklanıyor. Öğretici bir kitap dürüst olmak gerekirse sürekli böyle tekrar edilmesi öğrenmek veya kendi kitlesine ezberletmek için olduğu kanısına vardım. Lakin şunu belirtmekte fayda var çok zeki birisi cümle yapısından veya düşünce yapısından bunu çok rahat bir şekilde hissedebiliyorum.

Celâl ŞengörYazar · 22 kitap
24 Mart 1955'te İstanbul'da doğdu. 1973 yılında Robert Kolej'i bitirdi. 1978'de State University of New York at Albany'den jeolog olarak mezun oldu ve aynı üniversiteden 1979'da yüksek lisansını bitirdi. 1981'de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi, Genel Jeoloji kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başladı. 1982'de de State University of New York at Albany'den doktora aldı. 1984 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti'nin Başkanlık Ödülü'nü, 1986'da TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü aldı. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalında doçent oldu. 1988'de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) pâyesi aldı. Academia Europaea'ya 1990 yılında kabul edildi ve cemiyetin ilk Türk üyesi oldu. Aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. Yine 1991 yılında Kültür Bakanlığı'nın Bilgi Çağı Ödülünü kazandı. 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesörlüğe yükseltildi. 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi en genç kurucu üyesi oldu ve Akademi konseyine seçildi. Aynı yıl TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi oldu. 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğine, Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri şeref üyeliğine seçildi. Ayrıca kendisine Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı tarafından Rammal Madalyası verildi. Şengör 1997 yılında, Fransız Bilimler Akademisi tarafından yerbilimleri dalında büyük ödül (Lutaud Ödülü) ile taltif edildi. 1998 Mayıs ayı içerisinde Şengör, Collège de France'da misafir profesör olarak bir kürsü işgal etti. Burada "XIX. Yüzyılda Tektoniğin Gelişmesine Fransız Jeologlarının Katkısı" konulu bir ders verdi ve 28 Mayıs 1998'de Collège de France'ın madalyasını aldı. 1999'da Londra Jeoloji Cemiyeti kendisine Bigsby Madalyasını tevcih etti. 2000 yılının Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk oldu. Rus Bilimler Akademisi'ne Fuad Köprülü'den sonra seçilen ikinci Türktür. Ayrıca 2013 yılında Leopoldina Doğa Araştırıcıları Akademisi üyeliğine seçilmiştir. Şengör, jeolojide bilhassa yapısal yerbilim ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yapmıştır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir. Orta Asya’nın jeolojik yapısını ortaya çıkarmış, Kıta-kıta çarpışmasının ön ülkeleri nasıl etkilediği meselesini çözmüştür. Yücel Yılmaz ile birlikte, Levha tektoniği içinde Türkiye'nin yerini değerlendiren ve atıf klasiği haline gelen bir makale yazmıştır. Jeoloji ve tektonik konularında 6 kitap, 175 bilimsel makale, 137 tebliğ özeti, pek çok popüler bilim makalesi, tarih ve felsefe ile ilgili de iki kitap ve 300’e yakın deneme yazısı yayınlamıştır. 86 ülkenin Bilimler Akademisine üye olan Şengör'ün yayınlanmış 1826 makalesi vardır ve bu makalelere 12658 atıf yapılmıştır. Bunların 1997-1998 yılları arasında Cumhuriyet Bilim Teknik dergisindeki "Zümrütten Akisler" köşesinde çıkmış olanları Yapı Kredi Yayınları tarafından 1999'da "Zümrütnâme" başlığı altında kitaplaştırılmıştır. Fransa, İngiltere, Avustarya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, Collège de France dışında İngiltere'de Oxford (Royal Society Araştırıcı bursuyla), ABD'de California Institute of Technology (Moore Distinguished Scholar olarak) ve Avusturya'da Salzburg Lodron-Paris Üniversitesi'nde misafir profesörlük yapmıştır. Şengör ayrıca pek çok uluslararası dergide editör, yardımcı editör ve yayın kurulu üyeliği yapmıştır ve yapmaktadır. Özel hayatı Jeolojiye olan merakının nasıl başladığı, "Bir Bilim Adamının Serüveni" adlı kitapta, Şengör'ün "Ben jeolojiyi küçük yaştan yani Jules Verne'in Arzın Merkezine Seyahatkitabını okuduğum günden itibaren sevmeye başladım. Hemen arkasından Denizler Altında Yirmi Bin Fersah 'ı okudum. Onu da okuduktan sonra kendi kendime, ‘Adam olmak demek, Jules Verne'in tarif ettiği gibi olmak demektir’ diye düşündüm. Bana jeolojiyi Jules Verne sevdirdi..." şeklindeki ifadeleriyle anlatılmıştır.[6] Bir röportajında kendisine ait kütüphanesinde 30000'in üzerinde kitabı olduğunu söylemiştir. Şengör 1986 yılında Oya Maltepe ile evlenmiştir. Tek çocuğu olan oğlu H. C. Asım Şengör 1989 yılında dünyaya gelmiştir. "Şengör Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" adlı bir şirketi de vardır. Çalıştığı üniversiteler State University of New York At Albany, A.B.D - "Yüksek Lisans, Doktora" Collège de France, Fransa - "Misafir Profesör" Oxford Üniversitesi, İngiltere - "Misafir Profesör" Caltech, A.B.D - "Misafir Profesör" Salzburg Lodron-Paris, Avusturya - "Misafir Profesör" İstanbul Teknik Üniversitesi - "Öğretim Üyesi" Kitapları Kendi yazdıkları: "Zümrütname" (Yapı Kredi Yayınları, 1999) "Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması" (TÜBİTAK Yayınları, 2001) "Yaşamın Evrimi" (İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları, 2004) "99 Sayfada İstanbul Depremi" (İş Bankası Kültür Yayınları, 2006) "Zümrüt Ayna: Bilimsel Düşünce Üzerine Denemeler" (Yapı Kredi Yayınları, 2003) ''Bilgiyle Sohbet - Popüler Bilim Yazıları'' ( İş Bankası Kültür Yayınları, 2014) Hakkında yazılanlar: "Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı" (Söyleşi: Sefa Kaplan) (İş Bankası Kültür Yayınları, 2010) Katkıda bulundukları: "Pîrî Reis 1513 Dünya Haritası" (Boyut Yayıncılık, 2013) Ödülleri Yurtdışında birçok üniversitede bulunmuş olan Prof. Şengör, birçok uluslararası ödülün de sahibidir. Ayrıca, TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanan en genç bilim adamıdır. Ödüllerinin bazıları: Londra Jeoloji Cemiyeti, Başkanlık Ödülü [1984] TÜBİTAK, Bilim Ödülü [1986] Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi, Şeref Bilim Doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) [1988] Kültür Bakanlığı, Bilgi Çağı Ödülü [1991] Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı, Rammal Madalyası [1994] Collège de France Madalyası [1998] Londra Jeoloji Cemiyeti, Bigsby Madalyası [1999] Guztav-Steinman Madalyası [2010]