b

Bilim/Felsefe

41 üye
Takip
Bilim ve felsefe üzerine paylaşımlar.
İnsanın En Güzel Tarihine Etimolojik bir bakış;
154 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
İş Bankası Kültür Yayınlarının "En Güzel Serisi" başlığı altında topladığı insanın, bitkinin, hayvanın, doğanın, geçmişin ve geleceğin etimolojisini ve tarihçesini sunduğu külliyatın ilk
İnsanın En Güzel Tarihi
İnsanın En Güzel TarihiDominique Simonnet · İş Bankası Kültür Yayınları · 2019324 okunma
“Aşk, genlerimizin üremeyi teşvik etmek için geliştirdiği bir stratejidir.”
Richard Dawkins
Richard Dawkins
Reklam
Fizik yasalarının ve matematiksel düzenin varlığı kendiliğinden bir düzensizlikten çıkamaz. Kuantum belirsizliği bile belirli kurallara tabidir. Evrenin sınırsız olması onun kökenini açıklamaz çünkü hala neden hiçlik yerine bir şey var? sorusu geçerlidir. Termodinamiğin ikinci yasası evrenin sürekli artan entropisi ve kozmolojik gözlemler bu sistemin bir başlangıcına işaret eder. Sonsuz bir sistemde bile nedensellik zinciri devam eder. Bu düzenin arkasındaki temel prensip basit tesadüflerden öte bir açıklama gerektirir. Modern fiziğin bile henüz tam olarak açıklayamadığı bu köken sorusu metafizik bir boyutu zorunlu kılar.
Doğrusu, bir insanın, hayvanın veya bilgisayarın bilinçli olup olmadığını teyit etmenin yolu yoktur. Varlıkların bilinçli olduğunu bunu kanıtlayabildiğimiz için değil, onlarla duygusal olarak bağ kurabildiğimiz için kabul ederiz.
Sayfa 295 - Kolektif Kitap·Kitabı okudu
Kuşkusuz bilgisayarlar günden güne daha da zekileştikçe, önünde sonunda bilinç geliştirebilir ve öznel deneyimler edinebilirler. Keza, bizden çok daha zeki olabilir ama hiçbir zaman herhangi bir duygu geliştiremeyebilirler. Bilincin karbon temelli yaşam formlarında nasıl ortaya çıktığını anlayamadığımızdan, inorganik varlıklarda da var olup olmadığını öngöremiyoruz. Belki de bilinç organik biyokimyayla bizim düşündüğümüz kadar sıkı sıkıya bağlı değildir; şayet öyleyse bilinçli bilgisayarların eli kulağında olabilir. Ya da belki de süper zekâya çıkan alternatif rotalar vardır ve bunlardan sadece bazıları bilinç kazanmayı gerektiriyordur. Tıpkı tüyleri olmadığı halde kuşlardan daha hızlı uçabilen uçaklar gibi, bilgisayarlar da duyguları olmadan da sorunları insanlardan çok daha iyi çözebilirler.
Sayfa 196 - Kolektif Kitap·Kitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.