Bilinç Kullanım Kılavuzu, modern nörobilim ile klasik felsefi problemler arasında köprü kurmaya çalışan nadir metinlerden biridir.
Adam Zeman, kitabın genelinde bilinci yalnızca biyolojik bir süreç olarak değil; aynı zamanda deneyim, anlam ve varoluş meselesi olarak ele alır.
#303372623
^Bu alıntı ise bu yaklaşımın doruk noktasıdır ve kitabın bütün tartışmasını tek bir düğümde toplar: bilincin açıklanabilirliği ile deneyimin açıklanamazlığı arasındaki gerilim.
Kitap, genel hatlarıyla üç temel eksen üzerinde ilerler: bilincin mekanizmaları, evrimsel tarihi ve işlevi.
Zeman, beynin farklı bölgelerinin bilinçli deneyimle nasıl ilişkili olduğunu, algı, dikkat ve hafıza gibi süreçlerin bilinçle nasıl iç içe geçtiğini bilimsel veriler ışığında açıklar.
Bu yönüyle eser, nörobilim alanındaki güncel bulguları anlaşılır bir çerçevede sunar.
Ancak kitabı sıradan bir bilimsel popüler eser olmaktan çıkaran şey, bu açıklamaların ötesine geçme cesaretidir.
Eserin en çarpıcı yönü, son bölümde yoğunlaşan felsefi sorgulamadır.
Zeman burada, bilincin yalnızca fiziksel süreçlerle açıklanıp açıklanamayacağı sorusunu yeniden gündeme getirir.
Beyinde gerçekleşen tüm mekanizmalar ayrıntılı biçimde tarif edilse bile, bu süreçlerin neden “deneyim” ürettiği sorusu yanıtsız kalır.
Yani, renkleri görmenin, müziği duymanın ya da acıyı hissetmenin öznel boyutu, salt biyolojik açıklamaların ötesinde bir problem olarak varlığını sürdürür.
Kitap boyunca bilinç üzerine elde edilen bilimsel veriler (beyin bölgeleri, sinirsel ağlar, evrimsel süreçler) oldukça detaylı biçimde sunulsa da, son paragraf açıkça şunu söyler: Tüm bu bilgiler, bilincin nasıl çalıştığını açıklayabilir ama neden var olduğunu açıklamakta yetersiz kalır.
Bu noktada metin, klasik zihin-beden problemine doğrudan temas eder.
René Descartes ile sistematikleşen ikicilik (düalizm) ve modern dönemde güç kazanan fizikalizm arasında sıkışan bilinç tartışması, Zeman’da yeni bir form kazanır.
O, iki tarafı da tamamen reddetmez; aksine her iki yaklaşımın da sınırlarını gösterir.
Fizikalistler, bilincin tamamen beyin süreçlerine indirgenebileceğini savunurken; Zeman, bunun eksik kaldığını ima eder.
Çünkü paylaşılan paragrafta geçen şu düşünce kritik önemdedir: Aynı fiziksel süreçler, bilinçsiz bir evrende de gerçekleşebilir.
Bu tartışma, modern bilinç felsefesinin merkezinde yer alan “zor problem” ile doğrudan ilişkilidir.
David Chalmers tarafından kavramsallaştırılan bu problem, zihinsel deneyimin neden ve nasıl ortaya çıktığını açıklamanın güçlüğünü ifade eder.
Zeman, fizikalist yaklaşımın umutlarını tamamen reddetmez; ancak onun sınırlarını açıkça gösterir.
Aynı şekilde, René Descartes ile temsil edilen ikici yaklaşımın da kesin bir çözüm sunmadığını ima eder.
Böylece eser, iki uç yaklaşım arasında dengeli ve eleştirel bir konum alır.
Zeman’ın metni burada dikkat çekici bir entelektüel dürüstlük sergiler.
Ne indirgemeci bir iyimserliğe kapılır ne de metafizik bir teslimiyete.
Son paragrafta geçen şu düşünce, kitabın asıl tezidir: Bilinci açıklamadaki zorluk, aslında varoluşu açıklamadaki zorluğun bir yansımasıdır.
Bu ifade, meseleyi yalnızca nörobilimsel değil, ontolojik bir düzleme taşır.
Artık sorun sadece “beyin nasıl çalışır?” değil, “varlık nasıl mümkün olur?” sorusudur.
Bu yönüyle eser, nörobilim ile metafizik arasında derin bir kesişim noktası oluşturur.
Kitabın en güçlü yanı, okuyucuyu kesin cevaplara değil, daha rafine sorulara götürmesidir.
En zayıf görülebilecek yönü ise tam da buradan doğar: Okuyucuya net bir çözüm sunmaz.
Ancak bu bir eksiklik değil, bilinç meselesinin doğasına sadık kalmanın bir sonucudur.
Kitabın temel iddiası, bilinci açıklamadaki zorluğun aslında daha geniş bir sorunun parçası olduğudur: varoluşu anlama sorunu.
Zeman’a göre bilinç problemi, insan idrakinin sınırlarını ortaya koyan bir eşiği temsil eder.
Bu yönüyle eser, metafizik ile bilim arasında bir köprü kurar ve okuyucuyu yalnızca bilgiyle değil, düşünceyle de baş başa bırakır.
Sonuç olarak Bilinç Kullanım Kılavuzu, kesin cevaplar sunan bir kitap değil; doğru soruları derinleştiren bir eserdir.
Bilinci çözmekten ziyade, onun neden bu kadar zor bir problem olduğunu gösterir.
Bu yönüyle okuyucuya yalnızca bir bilgi birikimi değil, aynı zamanda entelektüel bir farkındalık kazandırır.
Prof. Dr. Sinan Canan / BİLİNÇ
youtu.be/M58MbNxKFwI?si=...
Prof. Dr. Sinan Canan Türk biyolog, sinirbilimci (nörobilimci), akademisyen ve yazar. Beyin bilimleri alanında araştırmalar yapan, popüler bilim içerikleri üreten ve AçıkBeyin eğitim platformunun kurucusu olan Canan, insan beyni, davranış ve "kaos teorisi" gibi konularda Üsküdar Üniversitesi bünyesinde ve çeşitli platformlarda çalışmalarını sürdürmekte.
Prof. Dr. Sultan Tarlacı / BİLİNÇ
youtu.be/0W-Ai_wE3E4?si=...
Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nöroloji uzmanı, akademisyen ve sinirbilimi ile kuantum fiziğini birleştiren NeuroQuantology dergisinin kurucu baş editörüdür. Ege Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı'ndan mezun olan Tarlacı, beyin, bilinç, kuantum beyin ve sinirbilim alanlarında yaptığı bilimsel çalışmalar ve yayınlarıyla tanınmakta.