Mark Twain
İnsan Nedir? Gerek sunuluş biçimi gerekse içeriği açısından Twain’in diğer eserleri arasında farklı bir yere sahip. Kitap, iki adam arasında geçen bir diyalog biçiminde yazılmış. Kitabı okurken, ununu eleyip eleğini asmış, köşesine çekilmiş ve biraz da alaycı yaşlı bir adam ile deneyimsiz, yargılarında pek aceleci ve heyecanlı, genç bir adam arasında geçen Sokratik bir diyaloga şahit oluyoruz -tıpkı Platon’un meşhur diyaloglarında ya da diyalog biçiminde yazılmış başka birçok eserde olduğu gibi, üzerine konuşulan konuların farklı perspektiflerden değerlendirildiğini görüyoruz. Yaşlı Adam insana dair, insanın ne olduğuna dair kendi fikirlerini ortaya koyar ve gerekçelendirirken, Genç Adam ise bunlara sürekli itiraz ediyor. Ne var ki Yaşlı Adam’ın sorduğu sorular Genç Adam’ı bu itirazların haklı olup olmadığını sorgulamaya zorluyor. Twain böylece, kitabı okuyan bizleri de bu sohbete dâhil ediyor ve biz de kendimizi bu diyalogun taraflarını sorgularken buluyoruz.
136 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1906

9/10 puan verdi
Dikkat! Kitap içerisinde bize sunulan fikirlerden bahsetmiş bulundum. Bunu spoiler olarak değerlendirenler olabilir. Bu yüzden uyarıda bulunuyorum. Barış Özcan ağabeyimizin tavsiye ettiği bu kitabı okumuş bulundum. İnsanın 'sadece makine' olduğunu savunan yaşlı amcamız ile genç arkadaşımızın diyalog savaşı ile karşılaştım kitapta. İlk sayfasını
Mark Twain
bu kitabı ilk yazdığında adını; "Mutluluk Nedir?" olarak kendisinin de üye olduğu 'Evening Club' topluluğuna sunmuş fakat metni oldukça soğuk ve olumsuz kar­şılayan üyeler, metinde sunulan fikirlerden dolayı
'i kınamışlardır.
Mark Twain
cevap olarak; "Bana insanlığın haysiyetini çekip almaya çalıştığımı söylediler ve ben
9/10 puan verdi
Azıcık spoiler. Şöyle bir soru sorsam: Kendisinin fedakâr, merhametli, cömert, hayırsever, ahlaklı... olduğunu düşünen var mı? Bir daha düşünsün derim. Ya da "Ahlaklı olduğumuzu düşündüğümüz her eylem kendi ruhumuzu rahatlatmak, yaptığımız tüm fedakâr davranışlarımızın altında yatan neredeyse tek duygunun bencillik olduğunu" söyleseler, Ne derdiniz? Yazar, "İnsan nedir?" sorusuyla kaliteli tespitlerinin yanı sıra farkında olmadığımız bencilliklerimizi ve neden bir makineden fazlası olmadığımızı açıklıyor. Baktığım penceremi daha da genişleten yer yer değiştiren bu kitap insana dair birçok doğru sanılanı yıkıyor. Ben beğendim ve epeyce notlar aldım. Biz makinelerin de daha bilinçli makineler olması adına... Açıkçası kendimizi daha fazla kandırmadan bu kitabı okumalı !.. ...
9/10 puan verdi
Öykü ve romanlarıyla tanıdığımız ünlü Amerikalı yazar Mark Twain, uzun bir ara verdikten sonra yazmış olduğu İnsan Nedir? adındaki bu felsefe ve düşünce kitabıyla bizleri şaşkınlığa uğratıyor. Belirli bir zümre için sadece 250 adet basılmış olan bu önemli kitabı okuma şansına eriştiğimiz için şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Okudukça neden sınırlı
Biz De Cevaplayamadık, Sahi Neymiş Bu İnsan
Normal insanlar Mark Twain’i küçükken okuduğu için bu yazarın okuduğum 21311. kitabı diyebilirdi. Ama
Bilal Günaydın
Bilal Günaydın
normal insanlar gibi küçükken kitap okumadığı için, yazardan okuduğu ilk kitabı sayılabilir. Kitabın konusuna geçmeden önce incelemeyle ilgili ufak bir anekdot anlatalım.
Graces
Graces
sitede
Puan vermedi
Biz her zaman ne kadar mükemmel yaratıldığımizi anlatır dururuz.Dunyanin bize sunduğu bu ayrilacaligin hiç bir canlıda olmadığını, bunun sadece insan ırkına bahşedilmiş bir istisna olduğu fikri her birimizin düşünce dünyasında bir şekilde hayat bulur. Hatta zaman zaman bu durumu abartır dünyada oluşumuzun dünya için bir şans olduğunu söyleyecek
Puan vermedi
Her şey çoktan denendi. Başarı sağlanamadı. Sen de lütfen kafana takma.
Kitabı okumaya başladığımda dedimki “işte sonunda benim gibi düşünen birini daha buldum, oh be” dedim açıkça abartısız... Kitabın ana temasına değinecek olursak şöyle: Dünya üzerinde gelip geçmiş, yedisinden yetmişine yaşamış her insanın yaptığı herhangi bir eylemi çıkarsız yapamayacağıdır. Evet ben bu düşünceyi benimsiyorum neden mi?
10/10 puan verdi
Kitap ikili konuşma şeklinde başlıyor yaşlı adam ve genç adam şeklinde tüm kitap soru cevap olarak sürüp gidiyor. Basit sorulardan derin ve felsefik sorulara doğru bir ilerleme oluyor . Mantıklı sorular ve mantıklı cevaplar . Ben kitabı sevdim hem akıcı olduğu için hem sürükleyici bir kitap ayrıca sayfa sayısı az olduğu için bir çırpıda okudum herkes tavsiye edebilirim.Anlam arayanlar için güzel .
10/10 puan verdi
İnsan nedir diye sorulduğunda herkesin tanımı farklıdır muhakkak benim için ise insan demek Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’da yer verdiği şu satırlarla anlam bulur; ‘’ Her şey insanın içinde yaşadığı ortama, şartlara bağlıdır. Her şeyi belirleyen çevredir, insansa bir hiçtir. ‘’ Evrende bir toz zerresi kadar yer alan Dünya üzerinde yaşayan küçük

Mark TwainYazar · 56 kitap
Mark Twain (asıl adı Samuel Langhorne Clemens) 1835'te ABD'nin Missouri eyaletine bağlı çok küçük bir köy olan Florida'da doğdu. Dört yaşındayken Clemens ailesi başka bir küçük köye, Mississippi ırmağı kıyısındaki Hannibal'e yerleşti. Esnaflık ve avukatlık yaparken politikaya atılan babası on bir yaşındayken ölünce Samuel okuldan ayrılıp bir matbaada çırak olarak çalışmak zorunda kaldı. Ardından ağabeyinin çıkardığı Hannibal Journal adlı yerel gazetede dizgiciliğe başladı. Aynı gazeteye ve Boston'da çıkan mizah dergisi The Carpet-Bag'e mizah yazıları yazdı. Dizgicilikten sıkılınca dört yıl boyunca Mississippi nehrinde çalışan buharlı gemilerden birinde kaptanlık yaptı. Abisiyle batıya gitti; gazete muhabiri olarak çalışmaya başladı. Mark Twain adını ilk kez 1863'te mizahi bir gezi yazısında kullandı. 'Mark Twain' (İngilizcede 'ikiyi işaretle') geminin dibe oturmaması için gerekli su derinliğini ölçen bir gemici terimiydi. 1867'de ilk kitabı The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County(Calaveras İlinin En Hızlı Sıçrayan Kurbağası) yayımlandı. 1870'te kısa ve özlü bir biçimde yaptığı konuşmalarıyla ününü tazeledi. Aynı yıl evlenerek Connecticut'ta Hartford'a yerleşti, üç kızı oldu. Çocuklar ve gençlere yönelik en iyi romanlardan biri sayılan Tom Sawyer'ın Maceraları'nın ardından başyapıtı Huckleberry Finn'in Maceraları'nı yazdı. 1880'lerde bir dizgi makinesine yatırım yaptı ama iflas etti. Kitaplarının geliri ve birçok ülkede yaptığı konuşmalarla borçlarını ödeyebildi. 1906'da başladığı otobiyografisini bitiremeden öldü. Başlıca yapıtları: Tom Sawyer'ın Maceraları (1876); Huckleberry Finn'in Maceraları (1884); Adem ile Havva'nın Cennet Günlüğü (1905); Çalınan Taç(1881), Yurtdışında Bir Serseri (1880) , Mississippi'de Yaşam (1883).
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.