"İnsanın kendi ruhunu hoşnut etmek dışında başka bir itkisi olmadığını, insanın sadece bir makineden ibaret olduğunu ve yapmış olduğu hiçbir şeyde şahsi bir hüneri olmadığını anlamış biri olarak, daha ötesini aramak insan olarak benim için imkânı olan bir şey değil. Günlerimin geri kalanını sahip olduğum bu paha biçilemez düşünceyi onarmak, boyamak, yamamak ve onu sızdırmaz hâle gelmekle geçirecek ve bu gerçeğe zarar verecek bir yaklaşım ya da önerme duyduğumdaysa yüzümü başka yöne çevireceğim."
Kitap, genç adam ve yaşlı adam arasındaki sohbetlerden oluşuyor. Aşırı akıcı, kolay anlaşılan aynı zamanda çok güzel fikirler sunan bir kitap. Yaşlı adam bana Nietzsche'yi anımsattı. İnsana dair, Nietzsche kadar karamsar bakmasa da, yapılan her şeyin aslında kendisi, vicdanı yani ruhsal iyiliği için yaptığını gözler önüne seriyor. Ben okunmasını tavsiye ederim.
Mark Twainİnsan Nedir?
Merhaba arkadaşlar, beğenerek okuduğum bir kitabın daha sonuna geldim. Öncelikle düşünmeye sevk eden, ufuk açıcı bir kitap olduğunu ve özellikle felsefe sevenlerin okuması gerektiğini düşünüyorum. Felsefede soru sormak, merak ve sorgulamak esastır ya hani, heh işte bu kitapta soru cevap şeklinde giden sohbetten oluşuyor. Yaşlı adam ve genç adamın diyaloğu...
Ana tema İNSAN NEDİR? Yanı sıra etik kavramlar, hayata ve insana dair birçok konu irdeleniyor. Yaşlı adama göre insan, tinsel ve zihinsel birçok mekanizma tarafından oluşturulmuş bir makinedir. İnsan bir başkasına yapmış olduğu iyilikleri bile aslında kendisi için, kendi ruhunu hoşnut etmek için yapar. İnsanlık tarihine ve insana farklı bir bakış açısı. Keyifle okudum.
İnsan Nedir?Mark Twain · Turkuaz Yayınları · 202019bin okunma
İnsanı değil de kendini sorguladığın zaman dilimine yönelticiliği var. İnsanı değil de önce kendimizi sorgulamalı. Bakış açını değiştirmesi dileğiyle.. Mark Twainİnsan Nedir?
İnsana dair insanı ve onun eşsiz olduğu fikrini alaşağı eden en gerçek en acı eleştirilerden biri . Sade anlaşılır bir yorum ile kaleme alınmış . Mark Twain in bu yönünü daha önce görmemiştim.
Insan nedir? Insan bir makinedir diyor yazar. Genç ve yaşlı adam arasında geçen insan nedir sohbetiyle kaleme alınmıştır. Kitap genel hatlarıyla insanın hiç bir olguyu yaratmadığı var olanı kullanıp geliştirdiğini savunuyor. Aslında tek bir tema üzerinde bolca tekrarlar mevcut. Hayatımıza farklı bir bakış açısı getirmek için okunması gerektiğini düşünüyorum. Iyi okumalar. Kitapla kalın
İnsan Nedir?Mark Twain · Turkuaz Yayınları · 202019bin okunma
Kitap güzel bir bakış açısına sahip. Farklı ve etkileyici. Aslında bir kesim sorgulayan insanların, kitabın anlattığı çarpıcı gerçeklerin farkında olduklarını tahmin ediyorum. İnsan ne kibirli bir varlık cidden ! Kendimizi diğer türlerden üstün görüyoruz ya da bize böyle öğretildiği için bu durumdayız.
Oysa kitaptaki bakış açısıyla düşündüğümüzde diğer canlılardan pek bir farkımız kalmıyor.
Terapistiminde dediği gibi her insan bir pakettir. İçi açılınca değişik şeyler çıkar meydana. Doğuştan gelen; Tanrının verdiği unsurlar, yarattığı şekil veya çevreden edindiği özellikler ile.
Üzücü bir gerçek var. İnsanlar kendi ruhlarını özgür kılabilmek için iyilik yaparlar, kendilerini mutlu edebilmek için. İçindeki efendiyi hoşnut kılabilmek için. Bu bakış açısıyla baktığımda benim için büyük bir farkındalık oldu. Şimdi etrafımdaki insanları bir bir düşünüyorum kimin neyi neden yaptığını daha iyi anlıyorum. Bazılarına karşı şefkat duyuyorum artık, bazıları için ise üzülüyorum...
Hepimizin aslında bildiği, hissettiği, çıkarımını yaptığı olguyu örneklerle, açıklamalarla net şekilde ortaya sürmüş: "İnsan bir makinedir" olgusu. Genç ve yaşlı adam arasındaki konuşmalar çok güzeldi. Ancak kitap bir anda tartışma havada kalmış şekilde sona erdi. Yaşlı adama insanın tekamülü nasıl oluyor diye sormak istedim. Madem makineyiz o zaman neden gelişiyoruz? Gelişmeye programlandıysak birbirimizi nasıl etkiliyoruz? İnsanın içindeki tatmin etmek istediği diktatörün isteklerini eğitimle şekillendirebiliyoruz. Bu konuya daha çok vurgu yapmalıydı. Bu sayede genç adamın hissettiği kadar karamsarlık oluşmazdı.
İnsan Nedir?Mark Twain · Turkuaz Yayınları · 202019bin okunma
Mark Twain, İnsan Nedir? kitabında insanlığın tarih boyunca geçirdiği evreleri anlatıyor ve ahlaka, etiğe, yaşama ve ölüme dair ufuk açıcı görüşler öne sürüyor. İnsan olmanın ne anlama geldiğini, yaşlı ve genç iki adamın sohbetiyle yeniden hatırlayacaksınız. İnsan Nedir?
İnsan Nedir?Mark Twain · Turkuaz Yayınları · 202019bin okunma
Mark Twain "insan nedir" kitabında çoğu hareketin odağına vicdan azabını koymuştu. Dönüp etrafa kendimize baktığımızda insan gerçekten de hak veriyor.Sadece vicdan azabı çekmeseydik acaba neler yapardık
çok merak ediyorum.Eminim çoğu şey farklı olurdu.
İnsan Nedir?Mark Twain · Turkuaz Yayınları · 202019bin okunma
Mark Twain (asıl adı Samuel Langhorne Clemens) 1835'te ABD'nin Missouri eyaletine bağlı çok küçük bir köy olan Florida'da doğdu. Dört yaşındayken Clemens ailesi başka bir küçük köye, Mississippi ırmağı kıyısındaki Hannibal'e yerleşti. Esnaflık ve avukatlık yaparken politikaya atılan babası on bir yaşındayken ölünce Samuel okuldan ayrılıp bir matbaada çırak olarak çalışmak zorunda kaldı. Ardından ağabeyinin çıkardığı Hannibal Journal adlı yerel gazetede dizgiciliğe başladı. Aynı gazeteye ve Boston'da çıkan mizah dergisi The Carpet-Bag'e mizah yazıları yazdı. Dizgicilikten sıkılınca dört yıl boyunca Mississippi nehrinde çalışan buharlı gemilerden birinde kaptanlık yaptı. Abisiyle batıya gitti; gazete muhabiri olarak çalışmaya başladı. Mark Twain adını ilk kez 1863'te mizahi bir gezi yazısında kullandı. 'Mark Twain' (İngilizcede 'ikiyi işaretle') geminin dibe oturmaması için gerekli su derinliğini ölçen bir gemici terimiydi. 1867'de ilk kitabı The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County(Calaveras İlinin En Hızlı Sıçrayan Kurbağası) yayımlandı. 1870'te kısa ve özlü bir biçimde yaptığı konuşmalarıyla ününü tazeledi. Aynı yıl evlenerek Connecticut'ta Hartford'a yerleşti, üç kızı oldu. Çocuklar ve gençlere yönelik en iyi romanlardan biri sayılan Tom Sawyer'ın Maceraları'nın ardından başyapıtı Huckleberry Finn'in Maceraları'nı yazdı. 1880'lerde bir dizgi makinesine yatırım yaptı ama iflas etti. Kitaplarının geliri ve birçok ülkede yaptığı konuşmalarla borçlarını ödeyebildi. 1906'da başladığı otobiyografisini bitiremeden öldü.
Başlıca yapıtları: Tom Sawyer'ın Maceraları (1876); Huckleberry Finn'in Maceraları (1884); Adem ile Havva'nın Cennet Günlüğü (1905); Çalınan Taç(1881), Yurtdışında Bir Serseri (1880) , Mississippi'de Yaşam (1883).