Refresh

This website 1000kitap.com/kitap/insan-nedir--208911 is currently offline. Cloudflare\'s Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive\'s Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

İnsan Nedir?

Mark Twain

Puan vermedi·144 syf.·
2020 53. kitabı
Anlamak için baya bir çaba sarf ettiğim Mark Twain eseri... Diğer öykü kitapları gibi olmak yerine daha felsefi bir çalışma olmuş. İnsanın bir makine olduğu ve daha fazlası olmadığını ileri sürerek başlıyor kitap ve bunu ısrarla okuyucuya yer ettirmek istiyor. Yaşlı adam ve genç adam arasında diyaloglar geçiyor, yaşlı adam görmüş geçirmiş ve maymun gözünü açsın istiyor. Genç adamla birlikte acı gerçeklerle yüzleşiyoruz kitap boyunca. İnsan doğasına ilişkin ürkütücü ikna edicilikte görünen tespitler var. Ben ikna oldum mu? Bence hayır ya. Esas vurgu, insanın kendinden başka bir şeyi düşünmediği üzerine. Haksız da sayılmaz.. Toparlarsak eğer, çok büyük hedefler beklememek üzerine okunur mu okunur. Benim incelememin dışında #74116784 bu da fevkalâdedir..
Puan vermedi·144 syf.·
2021 162. kitabı
Son zamanlarda okuduğum en sıradışı kitaplardan biriydi. Uzun bir süredir düşünüyordum artık düşüncelerimi değiştiren kitaplarla karsilasabilecek miyim diye . Sonunda istedigimi bu eserle gerçekleştirmiş oldum. Bu düşüncem uzun süredir kitap okumamami da beraberinde getiriyordu bu sayede daha sıkı okumaya çalışacağım. Twain bu eserde insan üzerine gerçekten şaşırtıcı bi şekilde yaptığı ve üzerinde yılların verdiği derin analiz gücü sayesinde yep yeni fikirler elde etmemi sağladı. Sanırım Twain'in etkisinden çıkmakta epey bi zorlanacağım . Yeniliklere açıksanız mutlaka okunması gereken bir kitap eğer ki putlarınız varsa hiç okumayın travmatik sonuçlara yol açabilir.
2021 2. kitabı
Okunma: 28 Mart 2021 01:59
Bu soruyu ben de çok sordum kendime hatta bazı inanışların felsefesini beğendim ve savundum yaymaya çalıştım insanlara insan budur diye ama olmadı beceremedim bir de Mark amcadan dinlemek istiyorum becerip olamadığım şeyi.
Spoiler
2020 67. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2020 15:34
‘önlerine acı gerçeklerden oluşan bir sistem koyarak neşelerini kaçırabileceğimi düşünerek beni çok onurlandırıyorsun. bunu hiçbir şey yapamaz. her şey çoktan denendi.’ aslında yaşlı adamın son olarak kurduğu bu cümleler kitabın tümünü özetliyor. alkışlanmaya değer olmadığımızı bildiğimizde, övünülecek kişinin kendimizin olmadığına emin olduğumuzda, hiçbir şey yaratmayıp her şeyi ödünç aldığımızı fark ettiğimizde hala bu bizi yıpratmayabilir. çünkü bu son dış etken olmayabilir ama ruhumuzu tatmin etmek için en olağan, en imkanlısını seçecek olan bir makineyiz. belli durumlarda kendimizi eğitiyoruz, pay çıkarıyoruz, orjinal bir şeyler yaptığımızı sandıkça bir yerlerden bir şeyleri sürekli sürekli araklıyoruz. tek bir dürtü için. mizaç var bir de. sonuç ne olursa olsun nasıl yaratıldıysan öyle hissetmek. bazen dışarıdan bizi tetikleyen neyse sonuç o olur fakat mizacımız doğrultusunda bir davranış sergileriz. mizacım gereği, okuduğum, gördüğüm anlardan olumlu kısımları cımbızla çekerim. bence bu kitap kendimizi yalnızca özgür iradesi olmadığı için ve her şey dış etkenler, eğitim ve bizim dışımızda belki akla yatkın olmayan zamanlarda gerçekleştiğinden tebrik edilmememiz gerektiğini çok açık bir şekilde hatta belki kırıcı bahsediyor fakat hepimizi; yaşlı, genç, zengin, fakir, cesur, korkak, karınca, köpek... ve her şeyi eşitliyor. eşitlik bir noktada bizi birbirimizi yargılamayacağımız bir iletişime davet ediyor.
2021 45. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2021 03:26
Mark Twain'in dediği gibi Şans eseri bir kitap ya da gazetede bir pa­ragraf okumak, bir insana yeni bir yol açabilir ve onu eski ilişkilerini terk etmeye ve yeni idealine sempati ile yaklaşan yeni ilişkiler aramaya sevk edebilir: Ve sonuç, bu adamın yaşama biçimini bütünüyle değiştirebilir.(Sf-64) Ve bu kitap da benim için öyleydi.Okudukça yeni bir yol açtı bana .Her sayfasında insan nedir sorusuna yanıt buldum ,buldukça şaşırdım, şaşırıp şaşırıp düşündüm, düşündükçe sorguladım, sorguladıkça yeni şeyler düşündüm.. ve bu döngü böyle devam etti. Bazen o kadar düşündürdü ki hem devam etmek istiyordum hem de devamını okuyup sorgulamaya cesaret edemiyordum O kadar güzel örneklerle görüşlerini ispatlıyor ki hayretler içerisinde kalıyorsunuz.Zaman zaman inanamayıp örneklerini tekrar tekrar okuduğum yerler oldu.Her sayfasında kafamı kaldırıp duvara bakıp yok artık biz neymişiz böyle dedim.Bu kitap beni o kadar düşündürdü ki uyurken bile yaşlı adamın sözleri kulağımda çınlayıp beni sorgulamaya itti. Okudukça yok artık, hadi canım sende,daha neler... dediğim bir kitap. Kesinlikle okunması, okutulması gereken bir eser. Keyifli okumalar.
2021 14. kitabı
İnsana kendi düşüncelerini sorgulatan bir kitap. Baştan sona dialog şeklinde ilerliyor ve gerçekten okumayı durduruğ düşünmeye başladığım yerleri vardı. Benim için mutlaka okunması gerekenlerden değil,ama iyiki okumuşum.
2021 9. kitabı
O kadar çok şey sorguladım ki neyi yazacağıma karar veremedim. Aklımdaki en büyük sorun 1910’ lu yıllarda bugün yeni yeni tartışılmaya başlanan konular konuşuluyormuş ve sonuç bugün bir arpa boyu bile ilerleyememiş oluşumuz..
2020 1. kitabı
Spoi içerir. Kitap esasında biri yaşlı biri genç olmak üzere iki adamın karşılıklı konuşması ile başlıyor. Ve yaşlı adamın dediği çoğu şey daha önce pek düşünmediğim ya da düşünsem de çok kafa yormadığım şeylerdi.İnsan hiçbir zaman, sonucunda kendinin iç huzurunu tamamlamayacak bir eylemi yapmaz diyor.Bu iç huzur kimileri için kötü bir niyet ,kimileri için iyi bir niyet olabilir.Bir kadına karnını doyurması için cebindeki son parayı verdiğinde bir kahraman değilsin, diyor ya da fedakar. O kadına yardım edince iyi bir şey yaptım hissi için ya da kadının yüzündeki dokunaklı ifadeyi görmemek için ama sebebi nolursa olsun yine ilk olarak kendin sonra kadın için yaptın diyor ve devam eden sayısız örnek.Vatanı için canını veren bir askerden tut da ,evladını koruyan anne için bile hep aynı şey diyor.iç huzuru tatmin etme.Kesinlikle katılıyorum.insan bir nefis,bir benlik duygusu taşır ve eylemleri sonucunda ilk olarak hep kendini düşünmek zorunda kalır.biri için canını verirken bile aslında onun için canını vermek onu huzura kavuşturduğu için verir.Ben de müslümanım, benim için eylemlerin sonucunda gelecek iç huzur ,Allahın onayını almaktan geçiyor bazen bu onay nefsani yönlere elbette kayıyor. O an o nefsani duyguyu yaşamak, Allahın onayını almaktan daha tatmin edici geldiği için mi ? Peki... eğer bu iç huzur kimi insanlarda iyilikle tatmin,kimi insanlarda kötülükle tatmin oluyorsa bunun belirleyicisi kim ? Benim kendimce cevapladığım kısma geçelim o zaman. Herkeste var olan bir şey ,kimse için bir ölçüt değildir diyebilir miyiz ? Matematikçe düşünelim, Bir eşitliğin her iki tarafına bir sayı eklersen aslında hiçbir tarafına eklememiş olursun,çünkü sonuç değişmez. Bir şeyin değerlenmesi için zıttıyla var olmak ya da birilerinde varken birilerinde olmamak zorundadır. Herkes
Din
2021 13. kitabı
İnsanı harekete geçiren tek bir dürtü olduğunu fark ettim.İnsanın aslında sadece bir makine olduğunu,yaptığı hiçbir şey üzerinde kişisel değer iddiasında bulunma hakkına sahip olmadığını anladım.Bu gerçekleri bulduktan sonra artık aramaya devam etmem imkansız.Kalan günlerim bu kıymetli varlığımı cilalayarak,onu destekleyerek ve yamalayarak geçecek.Sorgulayan bir argüman ya da zarar verebilecek bir gerçeğin yaklaştığını gördüğümde başımı başka yöne çevireceğim.
2020 87. kitabı
Güçlü gözlem yeteneğine sahip, kıvrak dilli yaşlı bir bilge ile toy ama öğrenme arzusuyla dolu bir genç adam arasındaki felsefi konuşmalardan meydana gelen bu eser, Mark Twain’in Sanayi Devrimi’nin sonuçlarından etkilenerek kaleme aldığı görüşlerini yansıtmaktadır. Yaşlı bilgeye göre insan, tek bir içgüdüyle çalışan bir makineden ibarettir. Bu içgüdü, insanın içindeki efendisidir; ona hükmeder, insan kendi ruhunu tatmin etme ve kendi onayını alma peşindedir; ne var ki şüpheci ve meraklı genç adam ona itiraz ederek görüşlerini gerekçelendirmesini ister. Özgür irade bir yanılsama mıdır? Zihin kontrol edilebilir mi? Vb. onlarca konuyu tartışan Yaşlı ve Genç... [Mark Twain bu eseri ölümünden dört yıl önce, 1906 yılında kaleme aldı ve tartışma yaratacağını düşündüğü için anonim olarak sadece yakın çevresine dağıtmak üzere 250 adet yayımladı.]
Düşünce

Mark TwainYazar · 56 kitap
Mark Twain (asıl adı Samuel Langhorne Clemens) 1835'te ABD'nin Missouri eyaletine bağlı çok küçük bir köy olan Florida'da doğdu. Dört yaşındayken Clemens ailesi başka bir küçük köye, Mississippi ırmağı kıyısındaki Hannibal'e yerleşti. Esnaflık ve avukatlık yaparken politikaya atılan babası on bir yaşındayken ölünce Samuel okuldan ayrılıp bir matbaada çırak olarak çalışmak zorunda kaldı. Ardından ağabeyinin çıkardığı Hannibal Journal adlı yerel gazetede dizgiciliğe başladı. Aynı gazeteye ve Boston'da çıkan mizah dergisi The Carpet-Bag'e mizah yazıları yazdı. Dizgicilikten sıkılınca dört yıl boyunca Mississippi nehrinde çalışan buharlı gemilerden birinde kaptanlık yaptı. Abisiyle batıya gitti; gazete muhabiri olarak çalışmaya başladı. Mark Twain adını ilk kez 1863'te mizahi bir gezi yazısında kullandı. 'Mark Twain' (İngilizcede 'ikiyi işaretle') geminin dibe oturmaması için gerekli su derinliğini ölçen bir gemici terimiydi. 1867'de ilk kitabı The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County(Calaveras İlinin En Hızlı Sıçrayan Kurbağası) yayımlandı. 1870'te kısa ve özlü bir biçimde yaptığı konuşmalarıyla ününü tazeledi. Aynı yıl evlenerek Connecticut'ta Hartford'a yerleşti, üç kızı oldu. Çocuklar ve gençlere yönelik en iyi romanlardan biri sayılan Tom Sawyer'ın Maceraları'nın ardından başyapıtı Huckleberry Finn'in Maceraları'nı yazdı. 1880'lerde bir dizgi makinesine yatırım yaptı ama iflas etti. Kitaplarının geliri ve birçok ülkede yaptığı konuşmalarla borçlarını ödeyebildi. 1906'da başladığı otobiyografisini bitiremeden öldü. Başlıca yapıtları: Tom Sawyer'ın Maceraları (1876); Huckleberry Finn'in Maceraları (1884); Adem ile Havva'nın Cennet Günlüğü (1905); Çalınan Taç(1881), Yurtdışında Bir Serseri (1880) , Mississippi'de Yaşam (1883).