Dune 1. Kitap

Frank Herbert

"DUNE" Bilimkurgunun “Edebiyatıdır.”
2020 16. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2020 23:57
İyi Bilimkurgu, İyi Edebiyattır sözüne karşılık diyeceğim şudur; DUNE, Bilimkurgunun “Edebiyatıdır.” “Ya kahraman olarak ölürsün, ya da kötüye dönüşmeni izleyecek kadar uzun yaşarsın.” Bu repliği “Batman” severler Nolan’ın yönettiği Kara Şövalye filminden hatırlayacaktır. Bu hayatta herkesin bir amacı vardır, en amaçsız insanın bile amaçsızlığını amaçsız hale getirecek bir amacı vardır. Harvey Dent’in de bir amacı vardı. Gotham’ı suçlulardan kurtarmak. Paul’un da bir amacı var, o amaç uğruna neler yaşanacak hep beraber göreceğiz… DUNE okumak isteyip yorumlara bakan okurlar olacaktır. Dune okumalı mıyım, Dune incelemesi, Dune yorumları gibi soruları Google’a sorup kendilerine cevap almak isteyeceklerdir. Ya da bomboş yorumlarla karşılaşacak veya uzun uzun fantastik kitap yorumunu dünyanın en iyi yazısına çevirme hayalinde olan genç arkadaşlarımızın yorumlarının arasından kitap özeti okuyacaklardır. DUNE okumak mı istiyorsun, seni şevkle kitaba koşturacak bir yorum mu istiyorsun; durma, bu incelemeye bile devam etme ve hemen yanındaysa kitap başla. Yanında değilse hemen sipariş ver ya da git bir yerden bir şekilde al, o senin bileceğin iş. DUNE okumadığın her an, neyi kaçırdığının farkında değilsin diyorum sana, DUNE okumalı mıyım soruna umarım cevap almışsındır. Bu satırdan sonra detaylara devam edeceksin, eh o da senin bileceğin iş. Evet, başlıyoruz… Kitabı okumanı zaten tavsiye ettim, şimdi ise sıra detaylarda, hadi bakalım… Arthur C. Clarke Dune için şunu söylemiş; “Yüzüklerin Efendisi dışında bu kitapla kıyaslanacak başka bir kitap yok.” Bu sözü Zaman Çarkı için söyleyende var, o seriye henüz başlamadığım için yorum yapmayacağım ama fantastik, bilimkurgu öğeleri içeren milyonlarca kitap vardır muhtemelen. Hepsini okuyamaz ya da deneyimleyemeyiz. Yüzüklerin
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,7bin okunma
Yeterince gelişmiş bir teknoloji, büyüden ayırt edilemez.
2021 14. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2021 16:26
Değinilecek çok fazla konunun olduğu oldukça uzun bir kitap yorumuyla karşınızdayım. Elimden geldiğince kategorilere ayırarak yorumlayacağım ve okumak isteyenlere faydalı olacağına inanıyorum. Kitap boyunca beni en çok etkileyen konuyla başlamak istiyorum. SU! Hani bazen kötü bir şey yaşarız ya da bir haber bekleriz ve bu durum bizim için kritiktir ve yerimizde duramaz, içimizde kötü bir his olur ve oldukça rahatsız hissederiz. 712 sayfalık bu kitabın her sayfasında bu hissi buram buram hissettim. Susuz kalabileceğimiz hissi beni o kadar rahatsız etti ki benim için kitabın olay örgüsünün önüne geçti diyebilirim. İnsanların kendi vücudundaki arıtılmış suyu içtiğini düşünün, asla soğuk olmayan ve o çöl sıcağında bizi asla tatmin etmeyen azlıkta. Ağlamak bile yasak! Yazar, gerçekten suyun önemini vurgulamak mı istemiş yoksa sadece o atmosferi daha iyi anlayabilelim diye mi bu kadar ayrıntısal vurgular yapmış bilmiyorum, bu konuyu araştırmadım fakat her halükârda bu kitabı okuduktan sonra suya asla önceki gibi bakmayacaksınız. Kitabın diline gelecek olursak çok fazla terimsel ifadeler olmasına karşın kitapta anlatılanları anlamakta zorluk çekmiyor ve bu kelimeleri sanki günlük hayatımızda da kullanıyormuşuzcasına alışıyorsunuz. Kitabın sonunda bir sözlük bölümü var ben sayfaları karıştırmadığım için keşfetmedim fakat kitabı okurken yeni bir kelimeyle karşılaşırsanız sözlükten anlamına bakarak da kitabı zorlanmadan okuyabilirsiniz. Kitap oldukça akıcı bir dille yazılmış, çok yoğun betimlemelere sahip değil, kısa ve öz anlatımıyla atmosferin görüntüsünü zihninizde yakalayabiliyosunuz. Bazı okuyucular, kitabı daha iyi anlamak için “Ekler” bölümünü daha önceden okumuş fakat kesinlikle tavsiye etmiyorum. Kitabın gidişatına dair oldukça fazla spoiler içermekte hatta özeti
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,7bin okunma
"İnsan gibi düşünen makineler yapmayacaksın."
·712 syf.·
2023 1. kitabı
DuneDune Frank HerbertFrank Herbert 1920'de ABD'de doğan yazar, Dune kitabını yayımlamak için çeşitli uğraşlar vermiş ve defalarca red yanıtını almıştır. Bu bilgiyi ilk öğrendiğimde Nietzsche'nin şu sözü aklıma gelmişti... “Beni anlamıyorlar. Ben, bu kulaklara göre ağız değilim.” 1966 yılında Frank Herbert'in bu başyapıtı Hugo En İyi Roman Ödülünü almıştır. Frank Herbert, bu kült eserini 1965 yılında yayımlamıştır. Dune insan doğası, ekoloji, felsefe, bilim, psikoloji, siyaset ve ekonomiyi de kapsayan çok derin bir eser. Kitabı okurken tarihi gerçeklikleri yıllar sonra okuyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz. İnsanoğlu dünyayı terk etmiş ve gezegenlerde koloniler kurmaya başlamıştır. Erken dönemde uzay yolculuğunda çeşitli sıkıntılar vardı. Arrakis gezegeni keşfedilğinde ise bu sıkıntılar nasıl ortadan kaldırıldığına şahit olacağız. Dune adıyla bilinen çöl gezegeni Arrakis bilinen evrende adeta yaşamın merkezinde yer almasının sebebi de sadece tek bir gezegende yetiştirilebilen baharatın (melanj) kalbinin burada atmasıdır. Melanj kitapta baharatlar baharatı adıyla geçer. Baharat bağımlılık yapan bir maddedir. İnsan ömrünü uzatmasının yanı sıra kullanan kişi farkındalık arttırma ve geleceği görme yeteneklerini geliştirmeye yarayan bir maddedir. Yoğun baharat kullanımı sonrası kişilerin gözleri maviye döner, çöldeki siyeçlerde yaşayan Fremenler olarak bilinen yerel halkın gözlerinin mavi olmasının nedeni bu olabilir mi dersiniz? İnsanoğlu kendi üretimi olan insan gibi düşünen makinelere, bilinçli robotlara ve bilgisayarlara butleryan cihadı adı altında bir savaş açmıştı. Peki neden böyle bir savaş açmış olabilirdi ki? Butleryan cihadı sonrasında insan gibi düşünen makineler yenilmiş ve uzay yolculuğu riskli hale gelmişti. Bu da başka bir sorun doğurdu ve
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,7bin okunma
Dune 1.2 (Güncellenmiş Versiyon)
2021 20. kitabı
Okunma: 07 Mart 2021 15:12
Sanırım bu olağanüstü esere inceleme yapmam çok zor olacak demiştim 3 yıl önce ilk incelememi yaparken. Ve hatta biraz da uzun gelecek ama bu seferlik de böyle olsun diye devam etmiştim... Semih DoğanSemih Doğan 'e teşekkür etmiş ve onun beni bu seri ile tanıştırmasına minnet duymuştum. Onun incelemesi ile seriye başlamış hatta onunla bu sayede iletişim kurmuş ve yıllardır süren arkadaşlığımızın temelini Dune ile atmıştık. (Teşekkürler Frank ) Biliyorsunuz sitede Mart - Nisan boyunca Dune serisini okuma etkinliği düzenledik Semih ile. (#107761038) Ve ben de ilk kitaptan sonra incelemeyi düzenleyip yeniden yazmak ve kitap bilgileri dışında kendi yorumuma birkaç şey eklemek istedim. Dune evreninin dili, dini, kadınları, suya verdikleri önem hakkında da yazdım bu kez. Seriyi okumadan önce benim yaptığım şeyler aşağıda. Ama şunu eklemek istiyorum. Yapmasanız ve seriye başlayıp arkadaki İmparatorluk Terminolojisi'ni seri ile aynı anda okusanız da her şeye hakim olacaksınız. Herbert tarafından yaratılan Dune diline terminolojiden kelimeleri ve anlamlarını okudukça ilerleyen zamanlarda aşinalığınız olacak. Dune okumadan önce iyi bir araştırma yaptım. Yazarı, serinin diğer kitaplarını, karakterleri iyice hazmettim bir gün boyunca. Ve sonra Ekler kısmı ile başladım okumaya. Okuma şevkimi arttıran bir bölüm oldu Ekler bu nedenle. Sonra İmparatorluk Terminolojisi ile devam ettim, başlı başına farklı bir tarz okuyacağımı bildiğim için bunun önemi büyük oldu. Ve okurken biraz da olsa aklımda kalsın istedim kelimeler. Bir de karakterlerin ve kelimelerin ayrıntılı açıklamasından, Dune evreninin yaradılış sürecinden, Dune terminolojisinden ve daha birçok şeyden ayrıntıları ile bahseden bir siteden yararlandım. ( bilimkurgukulubu.com ) Bir kitabı okumaya başlamadan her seferinde bu kadar çok
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,7bin okunma
Dune’un Edebi ve Felsefi Derinliği...
Puan vermedi·712 syf.·
2025 12. kitabı
Yıllar önce okuduğum Dune serisini farklı bir perspektiften yeniden okuduğumda, yeni anlamlar keşfettim Dune’un sadece bir bilimkurgu değil, felsefi ve mitolojik yönüyle de güçlü bir eser olduğunu vurgulayan bir inceleme yapmayı denedim... Frank Herbert, romanında sadece bir macera hikayesi anlatmakla kalmaz insan doğasını ve toplumsal yapıların çelişkileri üzerinden okuyucularına düşündürücü bir eser sunuyor.... Dune adıyla bilinen çöllerle kaplı Arrakis suyun hayati önemini daha da arttıran bir gezegendir. Aynı zamanda yalnızca burada yetişen ve son derece değerli olan Melanj adlı baharatıyla da ünlüdür. Yaşamı uzatan ve zihinsel Yetenekleri geliştiren bu madde baharat olarak da bilinir. İnsan üzerinde uyuşturucu bir etki yaratarak çok boyutlu farkındalık sağlar. Ayrıca Uzay Loncası'nın pilotları (Navigatörler), bu maddeyi kullanarak geleceği görme yetisi kazanır ve böylece ışık hızında güvenli yolculuk yapabilirler. Uzay yolculukları için de vazgeçilmezdir. Dolayısıyla, gezegeni yönetme hırsı, aileler arasında savaşlara yol açar. Bu kurgu içinde, yönetimi ele geçirmek için verilen mücadeleler; siyaset, din, ekoloji, teknoloji ve insan ilişkileri açısından derinlemesine incelenmiş. Roman bana göre modern bir mitoloji niteliği taşıyor. Mitolojik hikâyeler insanın dünyayı ve doğa olaylarını anlamlandırmaya yönelik en eski anlatılarından biridir. Felsefe de bu düşünceleri analiz ederek sistematik bilgiye dönüştürür. Roman modern mitoloji kurgusu içinde doğa, tanrı, iyi ile kötünün mücadelesi, varoluş, bilinç, ekoloji ve toplumsal yapı gibi konular üzerine felsefi tartışmaları içeriyor. Bunlarla birlikte yaşamdaki paradokslar analiz edilmiş... "Dune artık bir paradokslar dünyasıydı ..." İkinci kitaptaki bu alıntı serinin temel felsefesini evrenin
Bilim-Kurgu
2021 42. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2021 18:37
Kimilerinin orta çağ dediği zamanlarda geçen hikaye uzak geleceğe, uzaya taşınmış. Saltanat ve cumhuriyetin, savaş ve barışın, mucize ve teknolojinin, din ve bilimin mücadele etmediğinin, asıl olanın insani faziletler olduğunun vurguları çok güzel. Ayrıca kitapta biraz oryantalizm esintisi mevcut. Metinde bolca Arapça ve Türkçe ifadelerle karşılaşıyorsunuz. O kadar ki neyin terim neyin tercüme olduğu bazen karışıyor. Kitabı okumaya ekler kısmını okuyarak başladığınız takdirde terminolojisinde asla takılmadan su gibi akarak okuyabileceğinizi düşünüyorum. Bu nedenle sonuna sözlük koymak oldukça isabetli olmuş. Felsefi derinliği, bilim kurgu kitaplarından beklenmeyecek düzeyde yüksek kitaplardan biriydi. Din ve felsefenin kitaptaki yoğunluğu beni oldukça tatmin etti. Karakterler ve diyaloglar ise oldukça canlıydı. Bunun yanı sıra sürükleyiciliği oldukça yüksek, roman değil de film izliyormuş gibi hissediyorsunuz. Heyecan her bölümde yüksek ve kitap tahmin ettiğimiz gibi soru işaretleri ile bitiyor. Kitabı rahatça ve zevkle okumamın bir sebebinin de iyi çevirisi olduğunu düşünüyorum. İthaki Yayınları’nın bilim kurgu çevirileri harikulade. Erkek arkadaşım Dune'un en önemli özelliğinin aslında kendine özgü bir evren yaratabilmiş olması olduğunu söylüyor, bunu yapabilen eserlerin sayısı azdır, diyor. Ben buna oldukça katılıyorum. Çok katmanlı, çok karakterli, bol bol düşündüren, edebi olarak da gayet iyi yazılmış bir seri. Daha ne desem bilemedim ki.. Kısacası bu kitap beni esir aldı desem yeridir o kadar farklı ve bilinmeyeni o kadar güzel işliyor ki tadı damağımda kaldı, serinin diğer kitaplarına da kısa zamanda başlamak istiyorum. Ayrıca çok yakın zamanda filmi de geliyor umarım bu kadar büyülemişken hayal kırıklığına uğratmaz. Dostlar son olarak Dune’u hayatımın bu
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,7bin okunma
Arrakis’te dehşetengiz bir maceraya var mısın?
2025 94. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 18:42
Hatıramdaki en eski bilimkurgu/fantastik kitap deneyimim 6. Sınıfta iken (2002) okul kütüphanesinden aldığım Harry Potter ve Felsefe TaşıHarry Potter ve Felsefe Taşı ‘nı 2 günde soluksuz okumamdır. O günden beri de çok sevdiğim bir tarzdır kendileri. DuneDune ‘a gelecek olursak da muazzam bir kurgu, soluksuz bir hikaye. İçerisindeki dinsel motifleri (Kur’an, İncil, Tevrat alıntıları ve Pagan inançları) çok sevdim. Filmini izlemek için de sabırsızlanıyorum. Acaba zihnimde canlandırdıklarımın ne kadarını görebileceğim? Şiddetle tavsiyedir efenim…
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,7bin okunma
hilenin içindeki hilenin içinde hile
2019 47. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2019 22:36
Fantastiğin sınırlarında ama bilim kurgu!!! Bu kadar mistik bir atmosfere sahip başka bilim kurgu kitabı var mıdır bilmiyorum. Yazar; çöl kültürü, ekosistemi, dini, siyaseti, ekonomisi... her şeyiyle muhteşem bir evren kurgulamış. Kitabın öyle bir havası var ki bilimkurgu diyince aklımıza gelen lazer silalahları, kalkanlar, uzay araçları, zaman bükülmeleri... üzerine kurulu değil. Tüm bunlar bu evrendeki araçlar sadece. Kesinlikle üstünkörü kurgulamamışlar ama asıl olay politika. Güç savaşları, insanları yönetme hatta toplum mühendisliği, lobicilik, ajanlık, hainlik, "hilenin içindeki hilenin içinde hile" ... Karakter gelişimleri de çok başarılı. Spioler (Dune'da en sevdiğim şey seçilmiş kişi klişesine düşmeden seçilmiş kişiyi anlatması. Seçilmiş kişi hop diye gökten inmiyor. Genleri manipüle ederek yıllarca uğraşılmış bir ürün gibi neredeyse. Hatta yıllar öncesinden reklamı bile yapılmış bir kehanetmiş gibi.) Kitabın bir orta doğu allegorisi olduğu yönündeki yorumlara da kayıtsız kalamayacağım. Öyle olabileceğini ben de sık sık düşündüm okurken. Eğer benim gibi gözü korkanlar, kitaplığında bekletenler varsa hemen başlayın derim. Tüm övgüleri hakediyor. Not: Başlamadan önce biraz araştırdım. Hacminden ve duyduğum yorumlar yüzünden biraz gözüm korkmuştu. Bazı arkadaşlar eklerle başlanmasını tavsiye etmiş. Ben direk başladım ilerleyemesem okurum diye düşündüm. Bir iki kez imparatorluk terminolojisine baktım. Ama biraz spoiler oldu. Böyle bir kurguda spoiler ne kadar önemli bilmiyorum ama bu konuda hassassanız o kısımlardan başlamayın derim.
Korku katilidir aklın.
·712 syf.·
2025 37. kitabı
Selamm! Normalde çok akıcı olan fakat e-kitap olarak okuduğum için acı çektirdiğim bir kitapla beraberiz bu gün! Kitabı CerenCeren ile okudum. Ortak okumalar zor olduğu kadar eğlenceli! Konumuza geçelim... Dune, Frank Herbert tarafından yazılan ve ilk olarak 1965 yılında yayımlanan epik bir bilim kurgu romanıdır. Roman, çöl gezegeni Arrakis'te geçen olayları konu alır. Arrakis, evrenin en değerli maddesi olan baharat melanjının tek kaynağıdır. Baharat, insan ömrünü uzatmanın yanı sıra, yıldızlararası yolculuk için de gereklidir. Romanın kahramanı Paul Atreides'tir. Paul, soylu bir ailenin varisidir ve Arrakis gezegeninin kontrolünü ele geçirmekle görevlendirilir. Ancak, Arrakis'te sadece baharat değil, aynı zamanda devasa kum solucanları ve acımasız yerli halkı Fremenler de yaşamaktadır. Paul, bu zorlu koşullarda hayatta kalmak ve ailesinin intikamını almak zorundadır. " İnsan bilinçaltının derinliklerinde, anlamlı ve mantığa uygun bir evrene duyulan yaygın ihtiyaç yatar. Ama gerçek evren mantığın hep bir adım ötesindedir. " Arrakis evreninde "su" kutsal kabul edilir. Çünkü burada suya ulaşmak imkansıza yakındır. Öyle ki 'damıtıcı giysi' denen giysiler ile insanlar kendi vücut sularını içerler. Siyasi anlamda da çok kötü bir haldedir Arrakis. Burayı yaşanılabilir kılmak için üstün bir çaba göstermeye hazırdırlar. Çok fazla karakter, çok fazla olay, güven problemleri falan filan... Aslağa sıkıcı değildi, dili harikaydı, bayıldım! Kitabın en önemli özelliklerinden biri ana karakterlerin zekasıydı fikrimce. Hepsine teker teker hayran kaldım. Kitap 3 bölümden oluşuyor. Farklı bir evren olduğundan doğal olarak çok fazla farklı kavram var bu yüzden kitabın kendine ait sözlüğü son sayfalarında mavcut. Ben bunu epey geç fark ettiğimden başta pek çok şeyi anlamadım
Duygu ve Düşünce
Çölün Kalbinde Bir Destan
2026 41. kitabı
Okunma: 23 Mart 2026 16:58
Frank HerbertFrank Herbert’ın DuneDune kitabını elime ilk aldığımda, bilimkurgu beklentimin çok ötesinde bir deneyimle karşılaştım. Bu eser, sadece bir macera hikâyesi değil; güç, politika, ekoloji, inanç ve insan doğası üzerine derin bir düşünce yolculuğu niteliğinde. Kitap, Arrakis adı verilen çöl gezegeninin sonsuz kumları üzerinde yükselen ihtişamlı ve trajik hikâyesiyle beni derinden etkiledi. Hikâye, feodal yapıda yönetilen bir galaktik imparatorlukta geçer. Evrenin en değerli maddesi olan melanj (baharat), yalnızca Arrakis gezegeninde bulunur. Bu madde; ömrü uzatır, bilinci genişletir ve yıldızlararası seyahati mümkün kılar. Kısacası, baharatı kontrol eden evreni kontrol eder. İmparator, Arrakis’in yönetimini zalimliğiyle bilinen Harkonnen Hanedanı’ndan alarak Atreides Hanedanı’na verir. Ancak bu görünürde bir ödül olsa da aslında ölümcül bir tuzaktır. Atreides ailesinin genç varisi Paul Atreides, henüz ne kadar büyük bir oyunun içine çekildiğinin farkında değildir. Ailesinin ihanete uğramasıyla Paul ve annesi Lady Jessica, Arrakis’in acımasız çöllerine sığınmak zorunda kalır. Burada, gezegenin yerli halkı olan Fremenler ile tanışırlar. Fremenler’in sert yaşam koşulları, disiplinleri ve inançları Paul’un dönüşümünü başlatır. Paul artık sadece bir soylu değil; kehanetlerin işaret ettiği bir figür, Muad’Dib olmaya doğru ilerlemektedir. Ana karakter Paul Atreides, genç bir aristokrat olmanın ötesine geçecek bir kaderin peşindedir. Paul’un ailesi hain bir komplonun kurbanı olur ve o ile annesi Jessica, çölün zorlu koşullarında hayatta kalmak zorunda kalır. Arrakis’in yerli halkı Fremenler ile kurduğu bağ, Paul’u sadece bir lider değil, bir efsane Muad’Dib haline getirir. Arrakis’in acımasız çölü, Frank HerbertFrank Herbert’ın ekolojik farkındalığını bütün çıplaklığıyla sunar. Su neredeyse altın kadar

Frank HerbertYazar · 16 kitap
Frank Patrick Herbert (d. 8 Ekim 1920 Tacoma, Washington - ö. 11 Şubat 1986), Amerikalı bilimkurgu kitapları yazarı. Romanlarıyla ünlü olmasına rağmen, kısa öyküler de yazdı. Gazeteci, fotoğrafçı, kitap eleştirmeni, ekolojik danışman ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Herbert, Tacoma Washington'da 8 Ekim 1920'de dünyaya geldi. Küçüklüğünden beri yazar olmak istedi. 1938'de üniversiteden mezun oldu ve 1939'da Glendale Star adlı gazetede yazarlık kariyerine başladı. II. Dünya Savaşı sırasında yazarlığa altı ay kadar ara verdi ve Amerikan Donanması'nda fotoğrafçı olarak çalıştı, ancak bu görevden sağlık sebepleri ile ayrılmak zorunda kaldı. Herbert'in ilk bilim kurgu öyküsü Looking for Something, aylık olarak Samuel Mines tarafından düzenlenen bir dergi olan Startling Stories'in, Nisan 1952 sayısında yayınlandı. Frank Herbert'in roman yazarlığı kariyeri 1955'te yazdığı "Denizdeki Ejderha" (The Dragon in The Sea) ile başladı. Dünya çapında Dune adlı ünlü bilim kurgu serisi ile tanındı. Tarihte verilen ilk Nebula Ödülü’nü kazanan yazarın Dune ile kazandığı bir de Hugo Ödülü bulunmaktadır. Roman, tüm zamanların en çok satan bilim kurgu romanı unvanını almıştır. Uzak bir gelecekte kurulan ve insanlığın uzun zamandan beri yıldızlar arası seyahat geliştirdiği ve binlerce farklı dünyaya yerleştiği bir gelecekte geçen romanda, insan türlerinin uzun vadede hayatta kalması, insan evrimi, gezegen bilimi ve ekolojisi ve din, politika, ekonomi ve gücün kesişimi gibi karmaşık temaları araştırıyor.