Dune Chronicles Book 1

Kull Wahad!
2025 3. kitabı
Frank Herbert’in Dune’da yarattığı evren, verdiği çevreci mesaj ve tasarladığı sürükleyici hikaye kurgusu bir yana, etkilendiği kaynakları kitabına ikna edici bir şekilde uyarlayabilmesi gerçekten takdire şayan. Jung’un analitik psikolojisi (Duke Leto Atreides’i Animus, Lady Jessica’yı Anima ve Paul "Muad'Dib" Atreides’i denge unsuru Self olarak okuyabiliriz) ve İbn Haldun’un umran teorisinin (Arrakis’te yaşayan Fremen’ler arasındaki asabiyet) karakterler ve olay örgüsüne başarılı bir şekilde yansıtılması, Dune’u bir bilim kurgu eseri olmaktan çıkarıp bir edebiyat klasiği haline getiriyor.
DuneFrank Herbert · Ace Books · 201915,6bin okunma
"DUNE" Bilimkurgunun “Edebiyatıdır.”
2020 16. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2020 23:57
İyi Bilimkurgu, İyi Edebiyattır sözüne karşılık diyeceğim şudur; DUNE, Bilimkurgunun “Edebiyatıdır.” “Ya kahraman olarak ölürsün, ya da kötüye dönüşmeni izleyecek kadar uzun yaşarsın.”
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,6bin okunma
Yeterince gelişmiş bir teknoloji, büyüden ayırt edilemez.
2021 14. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2021 16:26
Değinilecek çok fazla konunun olduğu oldukça uzun bir kitap yorumuyla karşınızdayım. Elimden geldiğince kategorilere ayırarak yorumlayacağım ve okumak isteyenlere faydalı olacağına inanıyorum.
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,6bin okunma
"İnsan gibi düşünen makineler yapmayacaksın."
·712 syf.·
2023 1. kitabı
Frank Herbert
1920'de ABD'de doğan yazar, Dune kitabını yayımlamak için çeşitli uğraşlar vermiş ve defalarca red yanıtını almıştır. Bu bilgiyi ilk öğrendiğimde Nietzsche'nin şu sözü
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,6bin okunma
Dune 1.2 (Güncellenmiş Versiyon)
2021 20. kitabı
Okunma: 07 Mart 2021 15:12
Sanırım bu olağanüstü esere inceleme yapmam çok zor olacak demiştim 3 yıl önce ilk incelememi yaparken. Ve hatta biraz da uzun gelecek ama bu seferlik de böyle olsun diye devam etmiştim...
Semih Doğan
Semih Doğan
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,6bin okunma
Dune’un Edebi ve Felsefi Derinliği...
Puan vermedi·712 syf.·
2025 12. kitabı
Yıllar önce okuduğum Dune serisini farklı bir perspektiften yeniden okuduğumda, yeni anlamlar keşfettim Dune’un sadece bir bilimkurgu değil, felsefi ve mitolojik yönüyle de güçlü bir eser olduğunu
Bilim-Kurgu
2021 42. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2021 18:37
Kimilerinin orta çağ dediği zamanlarda geçen hikaye uzak geleceğe, uzaya taşınmış. Saltanat ve cumhuriyetin, savaş ve barışın, mucize ve teknolojinin, din ve bilimin mücadele etmediğinin, asıl olanın
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,6bin okunma
Arrakis’te dehşetengiz bir maceraya var mısın?
2025 94. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 18:42
Hatıramdaki en eski bilimkurgu/fantastik kitap deneyimim 6. Sınıfta iken (2002) okul kütüphanesinden aldığım
Harry Potter ve Felsefe Taşı
Harry Potter ve Felsefe Taşı
‘nı 2 günde soluksuz okumamdır. O günden beri de çok sevdiğim bir tarzdır kendileri.
Dune
‘a gelecek olursak da muazzam bir kurgu, soluksuz bir hikaye. İçerisindeki dinsel motifleri (Kur’an, İncil, Tevrat alıntıları ve Pagan inançları) çok sevdim. Filmini izlemek için de sabırsızlanıyorum. Acaba zihnimde canlandırdıklarımın ne kadarını görebileceğim? Şiddetle tavsiyedir efenim…
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,6bin okunma
hilenin içindeki hilenin içinde hile
2019 47. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2019 22:36
Fantastiğin sınırlarında ama bilim kurgu!!! Bu kadar mistik bir atmosfere sahip başka bilim kurgu kitabı var mıdır bilmiyorum. Yazar; çöl kültürü, ekosistemi, dini, siyaseti, ekonomisi... her şeyiyle muhteşem bir evren kurgulamış. Kitabın öyle bir havası var ki bilimkurgu diyince aklımıza gelen lazer silalahları, kalkanlar, uzay araçları, zaman bükülmeleri... üzerine kurulu değil. Tüm bunlar bu evrendeki araçlar sadece. Kesinlikle üstünkörü kurgulamamışlar ama asıl olay politika. Güç savaşları, insanları yönetme hatta toplum mühendisliği, lobicilik, ajanlık, hainlik, "hilenin içindeki hilenin içinde hile" ... Karakter gelişimleri de çok başarılı. Spioler (Dune'da en sevdiğim şey seçilmiş kişi klişesine düşmeden seçilmiş kişiyi anlatması. Seçilmiş kişi hop diye gökten inmiyor. Genleri manipüle ederek yıllarca uğraşılmış bir ürün gibi neredeyse. Hatta yıllar öncesinden reklamı bile yapılmış bir kehanetmiş gibi.) Kitabın bir orta doğu allegorisi olduğu yönündeki yorumlara da kayıtsız kalamayacağım. Öyle olabileceğini ben de sık sık düşündüm okurken. Eğer benim gibi gözü korkanlar, kitaplığında bekletenler varsa hemen başlayın derim. Tüm övgüleri hakediyor. Not: Başlamadan önce biraz araştırdım. Hacminden ve duyduğum yorumlar yüzünden biraz gözüm korkmuştu. Bazı arkadaşlar eklerle başlanmasını tavsiye etmiş. Ben direk başladım ilerleyemesem okurum diye düşündüm. Bir iki kez imparatorluk terminolojisine baktım. Ama biraz spoiler oldu. Böyle bir kurguda spoiler ne kadar önemli bilmiyorum ama bu konuda hassassanız o kısımlardan başlamayın derim.
Korku katilidir aklın.
·712 syf.·
2025 37. kitabı
Selamm! Normalde çok akıcı olan fakat e-kitap olarak okuduğum için acı çektirdiğim bir kitapla beraberiz bu gün! Kitabı
Ceren
Ceren
ile okudum. Ortak okumalar zor olduğu kadar eğlenceli! Konumuza
Duygu ve Düşünce

Frank HerbertYazar · 16 kitap
Frank Patrick Herbert (d. 8 Ekim 1920 Tacoma, Washington - ö. 11 Şubat 1986), Amerikalı bilimkurgu kitapları yazarı. Romanlarıyla ünlü olmasına rağmen, kısa öyküler de yazdı. Gazeteci, fotoğrafçı, kitap eleştirmeni, ekolojik danışman ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Herbert, Tacoma Washington'da 8 Ekim 1920'de dünyaya geldi. Küçüklüğünden beri yazar olmak istedi. 1938'de üniversiteden mezun oldu ve 1939'da Glendale Star adlı gazetede yazarlık kariyerine başladı. II. Dünya Savaşı sırasında yazarlığa altı ay kadar ara verdi ve Amerikan Donanması'nda fotoğrafçı olarak çalıştı, ancak bu görevden sağlık sebepleri ile ayrılmak zorunda kaldı. Herbert'in ilk bilim kurgu öyküsü Looking for Something, aylık olarak Samuel Mines tarafından düzenlenen bir dergi olan Startling Stories'in, Nisan 1952 sayısında yayınlandı. Frank Herbert'in roman yazarlığı kariyeri 1955'te yazdığı "Denizdeki Ejderha" (The Dragon in The Sea) ile başladı. Dünya çapında Dune adlı ünlü bilim kurgu serisi ile tanındı. Tarihte verilen ilk Nebula Ödülü’nü kazanan yazarın Dune ile kazandığı bir de Hugo Ödülü bulunmaktadır. Roman, tüm zamanların en çok satan bilim kurgu romanı unvanını almıştır. Uzak bir gelecekte kurulan ve insanlığın uzun zamandan beri yıldızlar arası seyahat geliştirdiği ve binlerce farklı dünyaya yerleştiği bir gelecekte geçen romanda, insan türlerinin uzun vadede hayatta kalması, insan evrimi, gezegen bilimi ve ekolojisi ve din, politika, ekonomi ve gücün kesişimi gibi karmaşık temaları araştırıyor.