Dune 3. Kitap

Frank Herbert

İmparatorluk değişiyor
2023 11. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2023 22:09
Serinin üçüncü kitabı, din ve güç arasındaki ince çizgiyi çizen bir roman. Bilim kurgunun tüm olanaklarını sonuna kadar kullanmış yazar. Ben tarihçi olduğum için siyaset çekişmesi vs bana tanıdık geliyor, anlamakta zorlanmıyorum. Tarihle ilgisi olmayan okuyucular zorlanabilirler. Paul Atriedes' in çöle gidişinden sonra Arraken gezegeninin değişimi ve hanedan arasındaki çekişmeler yoğun bir şekilde işleniyor. Surpriz Paul'ün ölmeyip Vaiz olarak kendi yarattığı düzeni bozmaya çalışmasıydı. 2.Leto'un değişimi iyilik ve kötülüğün kaynaşması olarak ortaya çıkması kitabın sonunda yer alması dördüncü kitabı merak ettiriyor.
1000k
2022 3. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2022 00:00
Ağır ağır ilerledigimiz bu serüvende Dune Çocukları ile nihayet gaza basıyoruz. İlk iki kitaba göre çok daha sürükleyici ve adrenalin dolu olan Dune Çocukları'na tek kelime ile bayıldım. Asla bir karaktere bağlı kalamıyoruz, kalmaya kalkarsak da Frank Herbert onu elimizden acımasızca alıyor ya da o karakterin karanlık yanını çırılçıplak bir şekilde bize sunarak bizi ondan uzaklaştırıyor. Burdan da anlayacağımız üzere buradaki hikayenin karakterlerle tek ilgisi, karakterlerin hikayenin piyonu olması; tıpkı bizim bu dünyadaki piyonlar hatta belki de piyon bile olamamamız gibi. Paul.. Ah, Paul. Paul'un çöle yürüyüşünden çıkaracağımız ne çok şey var aslında. Kehanet hayalini görmüş ve bu hayalin getireceği yıkımdan korkmuş. Sırf bunun için Tanrı olmaktan vazgeçmiş bir Paul, ya da sadece sonunda Tanrı olmanın ne olduğunu gerçekten anlamış ve oynadığı Tanrıcılık oyununda mağlup olmuş. Paul'un hikayesi bana çok derin hissettirdi. Zaten bu derinliği Dune Mesihi'nde buram buram hissetmişken Dune Çocukları'nda büründüğü sefillik, Dune serisinin kapanmayacak yaralarından biridir. Alia.. Kardeş olmak, kaderde de ortak olmak mıdır? Kardeşini bu kadar severken terk edilmek ve annesinin ona seçtiği kaderi yaşamak zorunda kalan, bütün seri boyunca bunla savaşıp kaybeden bir kız çocuğu. Ailesindeki herkes Tanrıcılık oynarken yapayalnız kalıp kaderin onu getirdiği yerde bile en büyük cesareti göstermiş olandır Alia. Hakkında sayfalarca yazsam yine de yetmeyeceğini düşünüyorum. Serinin kapanmayacak ikinci yarasıdır gözümde. Ganimet ve Leto kardeşler... Seri boyunca haz etmediğim, bence asıl "Hilkat Garibesi" olan iki kişidir. İçinde yaşattıkları binlerce kişinin etkisinde olan fakat bunu inkâr ederken ettikleri inkâra kendileri bile inanmaktadır. Yürüdükleri bu yolda Alia'ya sadece
Bana ne yapıyorsun Dune!
2021 23. kitabı
Okunma: 16 Mart 2021 22:24
Dune Çocukları güncellediğim incelemem gelsin o zaman: Serinin ikinci kitabını incelerken; daha çok kahramanların insani yönlerine yer verildiğini, onların psikolojik durumu hakkında birçok şey bulacağımızı yazmıştım. Ve bu da seriyi benim açımdan keyifli ve merak uyandırıcı hâle getirmişti. Ve kısa bir devam kitabı niteliğinde okumuş, kendimi Dune Çocukları'na hazırlamıştım. Kitap beni yanıltmadı tabi ki. Muad'Dib'in çöle yürümesinin üstünden dokuz yıl geçmiş, ikizleri Leto ve Ganimet dokuz yaşına basmış ve artık imparatorluk yönetimi Paul'ün kız kardeşi Alia'ya geçmiştir. Baharat üretimi gittikçe artmış ve hatta Arrakis çöl olmaktan çıkmaya, yeşillenmeye başlamıştır. Yönetimi alan Alia hem kendisiyle hem de "içindeki" diğer insanlarla baş etmek zorundadır. Bir benlik değil birçok benlik içinde yaşamanın, Alia'ya neler yaptığını okumak beni çok etkiledi. Ele geçirilmiş, Hilkat Garibesi'ne dönmüş bir Alia'nın neler yapabileceğini okuyunca inanamadım. Bunları okuyacak olduğunuzu düşününce sizin de benimle aynı şeyleri hissedeceğinizi görebiliyorum. Leto ile Ganimet hakkında da yazmam gerek. Paul'un geleceği görme gücü çocuklarına da geçmiştir ve ayrıca imparatorluk birçok eski olayla da başa çıkmak durumundadır artık. Leto'nun ve Ganimet'in tavırlarını, "rahimden doğanlar" olarak neler yaşadıklarını, onlarca insanın geçmişi ile başa çıkmanın zorluğunu yaşayacaktır ikizler. Çünkü rahimden doğmak, onların seçimi olmasa da kaderleridir. Bir Atreides, kaderine razı mı olur yoksa kaderini değiştirebilir mi bunu göreceksiniz bu kez. Sıra Leydi Jessica'da. Onun aniden geri gelişi de ortalığı mı karıştıracak yoksa geliş amacının sizi de içine çekmesine izin mi vereceksiniz? Bir Rahibe Ana olan Jessica'nın oğlu öldükten yıllar sonra çöle geri gelmesini görmek (ki hiç
''Altın Yol''
2024 4. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2024 20:22
Hâriku'l-Ade “Kısa vadeli çözümler uzun vadede mutlaka başarısız olur.” Torunu bir plandan bahsetmişti. Jessica “Ne planı?” diye sordu. “Altın yol. Yani imparatorluk için görkemli planımız,” dedi Leto. Babası Paûl Muad’Dib’in kör gözleriyle çölün içine -ölüme- yürümesinden tam 9 yıl sonra ikiz kardeşler için yeni bir devir başlamıştı. Halaları Alia’nın naibliğiyle yönetilen çöl gezegeni artık eski Dune değildi. Kızgın kumulların yerini yer yer yemyeşil tarlalar alıyordu, insanlar damıtıcı giysiye ihtiyaç duymuyordu ve yapayını üretmeye başlamışlardı. (Eski Dune’da damıtıcı giysi olmadan dolaşmak ölüm sebebiydi. Su israfına tahammül yoktu.) Dune da artık suyun yokluğu hissedilmiyordu. Dune da eksik olan şey sadece huzurdu. Abisinin öldüğünü düşünen Alia, kafasının içindeki seslerle yalnız kalmıştı. Öyle ki bu sesler; onun ve tüm evrenin geçmişinden gelen seslerdi. Atreideslerin soylarının dayandığı binlerce yıl önce yaşamış Agememnon bile oradaydı. Alia’nın bir “hilkat garibesi” olmamak için iki seçeceği vardı; Gomcebbar sınavına girip Paûl gibi sesleri yönetmeyi öğrenmek ya da seslerle mücadele etmek. İkinci ihtimal olumsuz sonuçlanırsa seslerden birinin egemenliğine izin verip ona dönüşmekten başka yol kalmıyordu. Alia kendisini istemeyerek böyle bir çaresizlik içinde buldu ve Baron Harkonen onun narin bedeniyle zalimce işler yaptı. İkizlerin babalarınınkinden daha güçlü kabiliyetleri, Corrino Hanedanı’nın Atreideslerden imparatorluğu almak için yaptığı planlar, Fremenlerin eski çöl yaşantılarına duydukları özlemleri, Uzay Seyrüsefercilerinin baharat hırsları… bütün bunların arasında II. Leto’nun umut ışığı gibi yükselen “Altın Yol” planı. Kitabın en gizemli bölümü ise çölden gelen ve insanları doğruya ulaştırmaya çalışan kör Vaiz. Kimdi bu Vaiz Paûl Muad’Dib’e o
2023 18. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2023 11:51
Torunu bir plandan bahsetmişti. Jessica “Ne planı?” diye sordu. “Altın yol. Yani imparatorluk için görkemli planımız,” dedi Leto. Babası Paûl Muad’Dib’in kör gözleriyle çölün içine -ölüme- yürümesinden tam 9 yıl sonra ikiz kardeşler için yeni bir devir başlamıştı. Halaları Alia’nın naibliğiyle yönetilen çöl gezegeni artık eski Dune değildi. Kızgın kumulların yerini yer yer yemyeşil tarlalar alıyordu, insanlar damıtıcı giysiye ihtiyaç duymuyordu ve yapayını üretmeye başlamışlardı. (Eski Dune’da damıtıcı giysi olmadan dolaşmak ölüm sebebiydi. Su israfına tahammül yoktu.) Dune da artık suyun yokluğu hissedilmiyordu. Dune da eksik olan şey sadece huzurdu. Abisinin öldüğünü düşünen Alia, kafasının içindeki seslerle yalnız kalmıştı. Öyle ki bu sesler; onun ve tüm evrenin geçmişinden gelen seslerdi. Atreideslerin soylarının dayandığı binlerce yıl önce yaşamış Agememnon bile oradaydı. Alia’nın bir “hilkat garibesi” olmamak için iki seçeceği vardı; Gomcebbar sınavına girip Paûl gibi sesleri yönetmeyi öğrenmek ya da seslerle mücadele etmek. İkinci ihtimal olumsuz sonuçlanırsa seslerden birinin egemenliğine izin verip ona dönüşmekten başka yol kalmıyordu. Alia kendisini istemeyerek böyle bir çaresizlik içinde buldu ve Baron Harkonen onun narin bedeniyle zalimce işler yaptı. Bu hikayede yanan Duncan Idaho oldu. (İlk kez üçüncü kitapta ağladım o da Duncan içindi ) Bu kitapta da oyun içinde oyunlar hile içinde hileler tüm görkemiyle devam ediyor. İkizlerin babalarınınkinden daha güçlü kabiliyetleri, Corrino Hanedanı’nın Atreideslerden imparatorluğu almak için yaptığı planlar, Fremenlerin eski çöl yaşantılarına duydukları özlemleri, Uzay Seyrüsefercilerinin baharat hırsları… bütün bunların arasında II. Leto’nun umut ışığı gibi yükselen “Altın Yol” planı. ( Bunun için babasının
Bilim-Kurgu
2025 43. kitabı
Dune serisinin üçüncü kitabı olan Dune çocukları paulün çöle yürüyüşünden sonraki olayları anlatıyor. İkizler doğuştan üstlerine yüklenen sorumluluklarıyla mücadele ederken bi yandan da yalnız kalıyorlar. Üstlerine oynanan tüm oyunlara rağmen bu savaştan galip çıkıyorlar ama bazı şeyleri yitirmek zorunda kalıyorlar. Kitap çok akıcı ilerliyor bazen tek yolu bu muydu diye sorguluyorsunuz ilk iki kitabın bıraktığı etkiyi devam ettiriyor ters köşe yapıyor sonunu tahmin edemiyorsunuz. Kitapta beğendiğim kısımlar kadar beğenmediğim yerler de olsa da bütün olarak bakınca etkisini kesinlikle hissettim ve devamını okumayı merakla bekliyorum diyebilirim.
Duygu ve Düşünce
2021 23. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2021 23:54
Dune serisinin 3. Kitabı. Kalitesinden ödün vermeyip, her kitapta daha çok arttıran mükemmel bir seri. Bu kitabı ayrı sevdim, sebebi ana karakterin değişmiş olması. Yan karakterlerin çoğu da değişmişti. Ve en sevdiğim karakter olan "Gurney" tekrar sahalara dönmüştü. 2. Kitapta Jessica ile Caladan gezegeninde olduğu için nerdeyse hiç bahsedilmemisti. Özlemişim karakteri. Ikizlerin ıkisinin de rahimde doğan olduğu için, koca imparatorlukta onlara kafa tutacak kişilerin sayisi muhtemelen bir elin sayısını geçmiyordur. Tabi bu şahsi görüşüm. Bakalım 4. Kitapta II. Leto neler yapacak. Kitaba 10 üzerinden 8 vererek rafa kaldırıyorum
2026 12. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2026 10:42
Dune serisinde üç kitabı geride bıraktım. Yeni film vizyona girmeden önce bu devasa evrende bu kadar yol kat etmiş olmak harika bir duygu. Bakalım beyaz perde, zihnimde canlanan o devasa evrenin yanına yaklaşabilecek mi? 4. Kitabı bitirmek için sabırsızlanıyorum.
2023 9. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2023 20:32
Nisan ayı boyunca okuduğum tek kitap, kendi okuyamama rekorumu kırmış oldum Kitaba gelecek olursak Gani ile Letoyu çok sevdim, birbirine çok güçlü bir şekilde bağlı iki kardeş. İçindeki hayatlar ile mücadele veriyorlar onlarca insanın geçmişi ile yaşıyorlar ikizler… Alia hem kendisi ile hem içindeki benlikler ile mücadele ediyor ve ele geçiriliyor. Ele geçirilmiş bir Alianın neler yapabileceğini okuyarak öğrenebilirsiniz İlk iki kitabına göre olaylar daha akıcıydı aslında ama ben okumakta zorlandım, sıkıldım, bitiremedim bir türlü… Neyse okuyacak olanlara kolay gelsin diyeyim
2021 9. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2021 20:54
Seriyi hiç tahmin etmediğim bir yöne yönlendiren bir kitap oldu. Ortalara doğru sabırsız davranıp “E hadi ne olacak çabuk gösterin” diye söylendim ama son 300 sayfa heyecanlanmamı çok iyi ödüllendirdi. Sonunu bir oturuşta okudum. Serinin nereye gideceğini merakla bekliyorum.

Frank HerbertYazar · 16 kitap
Frank Patrick Herbert (d. 8 Ekim 1920 Tacoma, Washington - ö. 11 Şubat 1986), Amerikalı bilimkurgu kitapları yazarı. Romanlarıyla ünlü olmasına rağmen, kısa öyküler de yazdı. Gazeteci, fotoğrafçı, kitap eleştirmeni, ekolojik danışman ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Herbert, Tacoma Washington'da 8 Ekim 1920'de dünyaya geldi. Küçüklüğünden beri yazar olmak istedi. 1938'de üniversiteden mezun oldu ve 1939'da Glendale Star adlı gazetede yazarlık kariyerine başladı. II. Dünya Savaşı sırasında yazarlığa altı ay kadar ara verdi ve Amerikan Donanması'nda fotoğrafçı olarak çalıştı, ancak bu görevden sağlık sebepleri ile ayrılmak zorunda kaldı. Herbert'in ilk bilim kurgu öyküsü Looking for Something, aylık olarak Samuel Mines tarafından düzenlenen bir dergi olan Startling Stories'in, Nisan 1952 sayısında yayınlandı. Frank Herbert'in roman yazarlığı kariyeri 1955'te yazdığı "Denizdeki Ejderha" (The Dragon in The Sea) ile başladı. Dünya çapında Dune adlı ünlü bilim kurgu serisi ile tanındı. Tarihte verilen ilk Nebula Ödülü’nü kazanan yazarın Dune ile kazandığı bir de Hugo Ödülü bulunmaktadır. Roman, tüm zamanların en çok satan bilim kurgu romanı unvanını almıştır. Uzak bir gelecekte kurulan ve insanlığın uzun zamandan beri yıldızlar arası seyahat geliştirdiği ve binlerce farklı dünyaya yerleştiği bir gelecekte geçen romanda, insan türlerinin uzun vadede hayatta kalması, insan evrimi, gezegen bilimi ve ekolojisi ve din, politika, ekonomi ve gücün kesişimi gibi karmaşık temaları araştırıyor.