···Okunma: 28 Kasım 2021 23:14 Merhabalar , incelemem spoiler içerebilir. Fakat bu kitapla ilgili alacağınız herhangi bir spoiler kitabın yarattığı etkiyi azaltamaz. O nedenle gönül rahatlığı ile incelememi okuyabilirsiniz. Ayrııca kitabın ilk sayfasında yer alan yazarın biyografisini okursanız zaten kitabın kısa bir özetini okumuş olacaksınız. Yazar kendi hayatından yola çıkarak kitabı yazmış.
Bu kitabı Harun Çelik Hocamızın önerisiyle okudum ona bu önerisi nedeniyle minnettarım. Dünya klasiklerini okuyan ve okumakta olan birisi olarak şunu söylemek istiyorum ki , bu bizim klasiğimiz , bu bizim topraklarımızın hikayesi. Bunu mutlaka okumalıyız.
Sarsıcı bir eser. Kitabı bitirdikten sonra etkisinden kurtulamadım. Bizim tarihimizi bizzat yaşamış birinden kendi dilimizde okumak muazzam bir duygu , bir ayrıcalık. Bu kitabı anlatırken haz, keyif , tat gibi kelimeleri kullanmak istemiyorum çünkü yaşanan açlığı öylesine derinden hissettiriyor ki kendimi suçlu hissediyorum.
Eser 1. Dünya Savaşı yıllarını anlatıyor. Her şeye rağmen birlikte oldukları için , iyi kötü aç kalmadıkları için mutlu olan bir aile var. Ailenin kahramanı Temel Çavuş var. Onun pratik zekası , ailesine olan sevgisi , alicenaplığı bütün aileye ümit oluyor gelecek için. Temel Çavuş'un büyük oğlu Ali ile aşktan da dem vuruluyor. Aşk var ama fakirlikten doğan çaresizliğin bilincinde bir aşk. Ali bütün gönlüyle sevse de Tenzile'yi ona yar etmeyeceklerini içten içe biliyor.
Vatanı için Yemen'de savaşan Temel Çavuş , bir de Sarıkamış'a asker olarak gönderiliyor. Bu vatanın asıl sahiplerinden olan Temel Çavuş'un geride bıraktığı ailesine yapılanlar utanç verici. İnsanlığa dair umutları tüketecek cinsten.
Ağırlığınca altınla bedel ödeyerek askere gitmeyenlerin bu vatanın asıl sahiplerine yaptıkları eziyet yürek burkuyor. Cephede cansiperane savaşan kahramanlar ve onların arkasında açlığa bırakılmış sahipsiz kimsesiz aileleri var. Savaşa bir de bu yandan bakmak , onların gözünden bütün bunları iliklerinize kadar hissetmek için mutlaka okumalısınız.
Kitapta yer alan Şakire'nin açlıktan cinnet geçirmesi , erzaklarını şehit ailelerine bağışlamak zorunda kalan zalim kadının yüreğinin buna dayanmaması , şehit maaş cüzdanına el konacak kadar omurgasızlaşmış insanların varlığı da aklımda yer eden diğer etkileyici unsurlar.
Ayrıca kitap bütün bu acıların aksine bizim Anadolumuzda geçen batıl inançlardan da bahsettiği için nadiren güldürüyor da.
Bu ailenini yıllarca süren açlıkla imtihanını okurken belki psikolojiniz zorlanacak ve etkisinden kurtulamayacaksınız. Kardeşleri birer birer toprağa verilen Musa'nın dramına yüreğiniz dayanmayacak. Ama u bizim insanimiz bu bizim geçmişimiz tarihimiz bu bizim gerçeğimiz.
Elimden geldiğince sevdiğim insanlara bu kitabı okutacağım. Bir kitap sizi ne kadar etkisi altına alabiliyorsa , tam olarak o kadar etkisi altına alacak bu kitap sizi. İyi ki bu kitabı buldum iyi ki okudum.