2021 42. kitabı
"Zamir, dünya üzerime yıkılıyormuş gibi yazmak zorunda olduğum bir metne dönüştü. Aslında bir sabah uyandım ve baktım ki dünya zaten üzerime yıkılmış... Bunu sadece tasvir etmek gerekiyordu. Başıma neyin düştüğünü anlamak için yazılmış bir hikaye..." diyor kitabını tanıtırken Hakan Günday. Türkiye-Suriye sınırındaki bir mülteci kampında başlıyor Zamir’in hikayesi.Yürekli kadın Zerre,coğrafya kaderdir ifadesinin canlı örneği cesur kadın Zerre…Oysa sandı ki Zerre; oğlunu El-Aman mülteci kampına bırakırsa onun bir hayat şansı olacak, kaderi anasına benzemeyecek, geleceği başkalarının insafına kalmayacak. Ama daha hayatının başında insafsızlığı öğrendi o bebek . Kampta patlayan bomba yüzünü yok etti.Hayata yüzü olmadan başladı o bebek. …Bu bebek kimseye bir şey yapmadı. Bu bebek bir masum. Daha doğalı kaç gün oldu? Ama bakın, insanlar ona ne yaptı? Neden korkuyorum, biliyor musunuz? Bir gün büyür de insanlardan intikam almak ister diye korkuyorum. İçinde nefretle büyür diye korkuyorum. İşte bu bebeğin hayattaki en büyük mücadelesi bu olacak! Bu bebek daima vicdanı temiz kalsın diye savaşacak! Daima gerçek niyetiyle sınanacak! Ve şimdi biz ona öyle bir ad koyalım ki bu mücadelesini hiç unutmasın. Öyle bir ad olsun ki bu çocuk, sahip olduğu en kıymetli şeyin vicdanı olduğunu bilsin. Her şeyin bir niyet meselesi olduğunu anlasın! Niyeti daima iyi olsun! Adı her söylendiğinde bu çocuk doğru yoldan ayrılmaması gerektiğini hatırlasın. Bu öyle bir ad olsun ki...” O bebeğin adı Arapça’da “vicdan ve iyi niyet”, Rusça’da “barış için” anlamına gelen Türkçe’deyse “cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen kelime” olan Zamir oldu. Yeni binyılın eşiğindeki dünya…Filistin-İsrail savaşı,Almanya’da yaşayan Türklerin sınır dışı edilişi,Afrika’da insanların birbirini palalarla katledişi…Kısacası tablo vahim .Zamir sadece savaşsız bir dünya istiyor,barış istiyor olmayan yüzüyle.STK lar,yardım kuruluşları,barış vakıflarında çabalıyor barış için.Peki bunca görünen iyi niyetin perde arkası göründüğü gibi temiz mi? Muhteşem bir vicdan sorgusu barındıran bu harika kitap için öyle uzun bir inceleme yazısı yazılabilir ki sanırım bir roman daha çıkar. Zamir’in barış için bulduğu yollar nereye çıkacak??? Peki barış istemeyenler neden istemezler??? …Korkacaklardı barıştan.Çünkü onlar için hayatın anlamı savaştı.Peki ya barış? O ne işe yarıyordu?Barışta zenginlik var mıydı?Ya da adına destanlar yazılacak kahramanlar? …Sizi barıştıran her kimse savaştıran da odur! Ve sizi kim doyuruyorsa,bilin ki aç bırakan da odur! Muhteşem kalem :)))
ZamirHakan Günday · Doğan Kitap · 20216,2bin okunma
1.554 Gösterim