Yazarın pozitif temennileri romana da yansımış
2021 31. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2021 01:04
Okurken insanın içinde olumlu ve hoş duygular bırakan, sonuna yaklaşırken ise sanki yeni başladığınız ve son bölümlerine yaklaştıkça hem merak ettiğiniz hem de bitmesini istemediğiniz bir dizi etkisi yaratıyor. Tabi kitabı 5 ayda okumuş olmam biraz ironi yaratıyor. Ancak bu tamamen benim okuma rutinimin sekteye uğraması ve araya başka kitapların da girmesinden kaynaklı. Hızlı bir okurun 1 günde, yavaş/orta hızda bir okurun ise günde en az 2 saatini ayırsa 2 - 4 gün arası bitirebileceği bir kitap. Aslında tüm kitap boyunca baş karakterin kişisel dönüşümünü gözlemliyor, bazen onun düşüncelerinde ve davranışlarında kendimizi görüyoruz. Belki de bu yüzden, gündelik bir dilde konuşan/düşünen, günümüz çağdaş yaşamının içinden çıkan bir karakter olduğu için sürükleyici bir yönü var. Normal bir kişisel gelişim kitabı olsa sanıyorum ki okumazdım:) Roman olması ve size herhangi bir şeyi dikte ederek öğretme gayreti olmaması güzel. Kitapta Maelle adlı karakterin ön yargılarını, farkındalığını keşfederek yaşamına farklı bir bakışla bakabilmesinin mümkün olduğunu; acılarının, korkularının, öfkesinin ya da geçmişinin kurbanı olmadığını keşfederek yeni sorular sorabilme ve yeni düşüncelere kapı aralama becerisini deneyimlediğini görüyoruz. Özellikle başta ön yargılı olduğu Shanti karakteriyle sonda olan ilişkisi bu deneyimin onu getirdiği yeni hali gösteriyor. Aslında baştan sona bir ego savaşı veriyor. Kitapta altını çizdiğim birçok cümle var ancak baş karakterin ego ile savaşına paralel olarak Shanti'nin Maelle'ye ayrılırken söylediği bir cümleyi alıntılayarak bitirmek istiyorum: " Elinden geldiğince düşüncelerin, davranışların ve hareketlerinle olduğun kişiyi aktarmaya çalış. Kendine verebileceğin en güzel hediye, diğerlerine olduğun kişiyi hediye etmek ve sana bahşedilen sevgiyi dinlemektir."
Roman
Bugün Kalan Hayatımın İlk GünüMaud Ankaoua · Yan Pasaj Yayınları · 20238,1bin okunma