···Okunma: 20 Mart 2017 15:38 Tolstoyun 24 yaşında yazdığı eser. Okuduğum incelemelere göre bu kitap Tolstoyun kendi hayatını anlattığı Gençlik Yılları imiş. Bunu eserin son sayfalarını okurken öğrendim. Benim için bir şey ifade etmeyen ve sıkıcı bulduğum kitap, anlamlı hale gelmeye başladı.
Kitabı okurken başlarda odaklanamadım, kitabın içine girmekte zorlandım. Bir filmi ortadan izlemeye başlamış gibi hissettim. Haliyle kitaba ara verdim bir kaç gün, daha sonra ancak konsantre olabildim.
Eser, ergenlik yıllarından başlıyor ve baş karakterin üniversite yıllarına kadar olan süreci anlatıyor. Bu süreçte Nikolay'ın (baş karakter) düşünceleri, etrafında olup bitenler, arkadaşları, çevresi ve en önemlisi 'Comme il faut' olmak için ne kadar uğraştığı, bunun için 'Comme il faut' olmayanlardan tiksindiği hatta 'Comme il faut' olduktan sonra başka bir şey olmanın gereksiz olduğunu anlatıyor. Tolstoyu yakından tanımak isteyenler okuyabilir. Tavsiye ederim. Ayrıca yazar Gençlik Yılları'nın devamını yazmayı düşünüyordu ancak bunu yapmadı.
Dipnot: Comme it faut ile ilgili kitapta birebir Türkçe karşılık yok.Kitabın bir bölümü buna ayrılmıştır. Kısaca özetlemek gerekirse: Comme it faut insanlara saygı duyar ve bunları benimle arkadaşlık etmeye layık bulurdum; comme il ne faut pas'ları (comme il faut olmayanları) hor görüyormuş gibi yapardım, ama aslında onlardan tiksinir, onların varlıklarından dolayı kişisel gururumun incindiğini hisseder- onları küçümserdim. (Sayfa 150)
Comme il faut olmanın özelleri şunlardır:
-Fransız dilini, telafuzzunu çok iyi bilmek.
-Bakımlı ve temiz, uzun tırnaklara sahip olmak.
-Selam vermeyi, dans etmeyi, konuşmayı bilmek.
-Herşeye kayıtsız kalmak, sürekli olarak etrafınıza küçümser gözlerle bakmak ve kendinize zarif, ama çok canınız sıkılıyormuş gibi bir hava vermek.
Comme il faut terimi ilgilimi çektiği için bundan uzunca bahsettim.