···Okunma: 02 Kasım 2021 22:08 Ressam olan Basil, arkadaşı Dorian'ın portresini çizerken başka bir arkadaşı olan Lord Henry yanlarına gelir. Dorian ile Lord Henry'yi tanıştırır. Lord Henry bir kişiyi sözleri ile ne kadar değiştirebileceğini merak eder. Bu şekilde Dorian'ın da iyi kalpli masum bir genç olmasından yararlanır. Ona gençliğin ve güzelliğin ne kadar değerli ve paha biçilmez olduğundan bahseder. Lord Henry'nin sözleri Dorian'a mantıklı gelir ve Basil'in kendisine yaptığı portreyi, kendisi yaşlanıp çirkinleşirken portredeki Dorian hep genç kalacağı için kıskanmaya başlar. Bunun üzerine kendisi yerine portrenin yaşlanmasını diler. Her şey Dorian'ın dileğinin gerçekleşmesi ile başlar.
Kitapta bireyin iç dünyasını muazzam bir şekilde anlatan Oscar Wilde bir mektubunda romanın karakterlerinden şöyle bahsediyor:
"Basil Hallward, ben olduğumu sandığım kişidir; Lord Henry, dünyanın ben sandığı kişidir; Dorian Gray ise ben olmak istediğim kişidir. ''
“Oysa ben onu öldürdüm diye güllerin güzelliği azalmış değil.”
“Her zaman seveceksin beni. Çünkü ben işlemeyi göze alamadığım tüm günahları simgeliyorum.”
“Bir etki yarattınız mı bir düşman kazandınız demektir. Sevilmek için sıradan biri olmak gerek.”
"Şu dünyada hakkında konuşulmasından daha kötü bir şey varsa o da hakkında konuşulmamasıdır."
"Toplumun sevmediği tek şey yeniliktir."
"İyi sanatçılar eserlerinde var oluyorlar, bu yüzden de kişilikleri sönük oluyor."