···Okunma: 02 Mayıs 2020 01:11 Birbirinden bağımsız görünen, farklı yaşlarda ve sınıflarda olan 3 karakterin yaşamlarının aslında ne kadar benzer olduğunu anlatan bir kitap. Renée, 54 yaşında lüks bir apartmanda kapıcı. Paloma, apartman sakinlerinden 12 yaşında küçük bir kız ve Kakuro Ozu, apartmanda boşalan daireye yerleşen Japon beyefendi. Kimse Tolstoy okuyan bir kapıcı ve felsefi bir bakış açısıyla etrafında olan biteni eleştiren küçük bir kız hayal etmez. Kimse Kakuro Ozu'nun yaptığı gibi bir kapıcıyı ile yakından ilgilenmez. Bütün bunları bize anlatan bir eser ile karşınızdayım. Günümüz toplum normlarına ışık tutmuş Barbery. Toplumsal kalıpların aksine her sınıftan insanın arkadaşlık kurabileceğine dair önemli izlenimler mevcut.
#alıntı
“…güzel olan şey, geçerken yakalanandır. Şeylerde güzellikle ölümün aynı anda görüldüğü, o geçici dış görünümleridir.”
“Bu daimi aynalarda kendimizi tanımadan yalnızca kendimizle karşılaşıyoruz. Eğer kendimizi fark edersek, başkasında yalnız kendimize baktığımızın, çölde tek başımıza olduğumuzun bilincine varırsak, deliririz.”
“İnsan kendi tekilliğinin işaretini göreceğini sanırken, karşısında egemen bir toplumsal davranış kalıbı keşfedince daima fazlasıyla allak bullak olur. Allak bullak edici ve hatta inciticidir bu.”