·256 syf.····Okunma: 05 Aralık 2021 10:03 Kitabı, “Atatürk’ün okullarda okutulmasını istediği kitap” ibaresi ve araştırmalarımda Finlandiya’nın gelişimini incelediği, sebebiyle aldım.
Bir roman ya da kurgu beklentisi dışında tamamen makale ve gerçekçi bir inceleme beklentim vardı. Kitabı okurken her bölümün sonunda ( indigo yayın / Burak Cemil Yılmaz çevirisi) “Notlar” kısmında bahsedilen olay, karakter vb konuların gerçek olmadığı yazarın kurgusu olduğu açıklamalarını gördükçe çok şaşırdım.
Bu şekilde kitabı tamamladım, kitabın içinde bahsedilenlerin neredeyse tamamının gerçek olmadığı yazarın kurgusu olduğunu düşününce bunun bir “roman” olması gerekir diye düşündüm.
Eğer bu bir romansa edebi değeri yok bence, inceleme ve araştırma yazısı ise niye hemen hemen her karakter ve olay kurgu?!
Kitap Finlandiya olarak tariflemiş ama onun yerine İsveç, Danimarka, Kore vb herhangi birini de koyabilirsiniz zira tüm kitap boyunca tek bir karakter dışında (Snelman) Finlandiya ile örtüşen karakter yok.
Bir ülkenin gelişmesi için kitap okumak, çok çalışmak, maneviyata önem vermek gerekliliğini belirten yirminci yüzyıl başlarında yaşamış bir papazın vaazlarının yazılı hale getirilmiş hali olarak değerlendirebilirim kitabı.