·320 syf.····Okunma: 02 Aralık 2021 18:07 “...kabullenilmesi en zor şeylerden biri, en çok ihtiyacımız olduğu zaman sevilmemiş olduğumuzdur. Sevilmemiş olmanın acısı berbat bir histir.”
Selam kitap tutkunları! Beni tanıyanlar özellikle psikolojik gerilim türünü çok sevdiğimi bilir. Adım adım artan bir gerilim, anlatıcının her cümlesinde bir anlam arama, okuyucuyu şaşırtan final... İşte bu kitap bana hepsini yaşattı. Goodreads’de Yılın (2019) En İyi Gerilim Romanı seçilmiş, sonunda ters köşe yapan bir kitap, adı “Sessiz Hasta.”
Otuz üç yaşındaki başarılı ressam Alicia Berenson, çok sevdiği yedi yıllık kocası Gabriel’i suratına beş kez ateş ederek öldürdü. Sonrasında tek kelime bile konuşmadı. Suçunu itiraf etmedi ya da masum olduğunu haykırmadı. Alicia’nın bir tedavi merkezine yatırılmasından yaklaşık altı yıl sonra, hastanenin (The Grove) kadrosuna dahil olmayı başaran ve Alicia’ya yardım etmek isteyen adli psikoterapist Theo Faber hem Alicia’yı konuşturmaya ve onu iyileştirmeye çalışacak hem de cinayet soruşturması yöneten bir dedektif gibi davranacaktı. Ama Faber olur da başarılı olursa, gerçekleri duymak isteyecek mi?
Bazı kitaplar bitsin istemezsiniz ya bu kitap da onlardan biri. Aslında kitabımızın ana karakteri Theo. Alicia’yı ise çoğunlukla yazdığı günlük üzerinden tanıyoruz. Yan karakterlerin çelişkili ifadeleri, Theo’nun geçmişi ve kendi özel hayatının tepetaklak oluşu, Alicia’nın içinde derin anlamlar barındıran portreleri... Kitabı okurken pek çok soru işareti ile karşı karşıya kalıyor olsanız da yazarımız hepsinin yanıtını okuyucuyu tatmin edecek kadar güzel yanıtlıyor. Yalnızca, karakterlerin çocukluk travmalarına keşke biraz daha değinilseymiş dedim. Bölümler hem merak uyandırıcıydı hem de kısa oldukları için bir an önce devam etme isteğimi kamçıladı. Okurken bir an önce sonuca ulaşmak istediğimden kitabı elimden bırakamadım desem yeridir. Hele o son yok muydu, o son? Ters köşe olmamak, şaşırmamak imkânsızdı. Kaldı ki ben sürprizli kitapları daha bir çok seviyorum. Psikolojik gerilim sevenlere şiddetle tavsiye ediyor; okuyun, okutun diyorum.