2021 9. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2021 20:29
Sineklerin Tanrısı, henüz okumadıysanız, okunacaklar listenize eklemeniz gereken kitaplar arasında. Ancak okumadan önce mutlaka yazarın hayatına kısaca bir göz atmanızı tavsiye ederim. Macera romanı olan bu kitap, her ne kadar çocuk kitabı olarak nitelendirilse de aslında çocuk kitabı olmaktan çok uzakta. Karakterlerimizin hepsi yaşları 6 ile 12 arasında olan çocuklar. 2. Dünya Savaşı esnasında nükleer bir savaştan kaçırılan bu çocukların, uçaklarına yapılan saldırı sonucu bir adaya düşmesi ve devamında gelişen olayları anlatıyor. Sembolizme kitapta o kadar çok yer verilmiş ki.. O yüzden kitabı okumadan önce yazıldığı dönemi, gelişen ve değişen şartları araştırarak kitaba başlamalısınız. Şayet iyi bir analiz yeteneğiniz varsa parçalar kolayca yerine oturacaktır. Kitapta, demokrasiden faşizme, kapitalizmden sosyalizme kadar pek çok konu mevcut. Bu konular ana kahramanlarımızın karakterlerine ince bir şekilde işlenmiş. Aynı zamanda yazar, bazı sorulara da kendi cevabını vermeye çalışmış. Her çocuk iyi midir, iyi olmak zorunda mıdır? Kötülük sonradan mı öğrenilir? Eğer kötülük sonradan öğrenilebilirse, bu durumda çevrenin etkisi nedir/ var mıdır? Bir insan, bir çocuk tamamen mi iyidir/ kötüdür?... Okumadan önce en azından bu sorulara cevap verin ve okuduktan sonra cevaplarınızı, varsa eğer yeni cevaplarınızı gözden geçirin derim. Her ne kadar kahramanların çocuklardan oluşmasından ve bu konuların, soruların çocuklar üzerinden okuyucuyla buluşturulmasından dolayı tepki çekmiş olsa da gerçeklere ışık tuttuğu inkar edilemez. Kitaptan çıkarılacak en ortak sonuç ise hepimizin birer canavar olduğudur bence. Yine de insanlığa özelliklere çocuklara olan inancım ve umudum hala varlığını sürdürmekte.
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,4bin okunma