'GENÇLİK' YORUM
2021 2. kitabı
Tolstoy’ otobiyografi tarzında yazdığı üçlemenin son kitabı hakkında görüşlerimi sunacağım. İlk kitap çocukluk, ikinci kitap ilk gençlik ve son kitap gençlik olarak yazarın kaleme aldığı kendi hayatı onu tanımak isteyenlere oldukça bilgi verici. Seriyi baştan okumak yerine son kitabını okuyarak hata yapmışım. Keşke baştan okusaydım diye düşünüyorum şu zamanlarda. Fakat yine de ilk kitapları okumayan birinin bile bir şeyler öğrenebileceği bir kitaptı. Bu kitapta Nikolay İrtenyev (Tolstoy)’un 16. Yaşını bitirdiği dönem ele alınmış. Hayalleri, geleceğe dair kaygı ve planları ve daha bir çoğu… Bu dönemde “Yaşam Kuralları” adını verdiği, ödev ve sorumluluklarını fark ederek bunlara bir defterin satırlarına döküyor. Aynı dönem içinde insanları inceleyerek onlar hakkında psikolojik ve fiziksel gözlem yapıyor. Bu dönemde Tolstoy insanlardaki sevgiyi üçe ayırıyor. Buradaki anlatımı kitaptaki en çok ilgimi çeken ve sürükleyen bölümü oldu; Güzel sevgisi, Özverili sevgi, Gayretkeş sevgi Güzel sevgisi; “Duygunun kendisindeki ve dile getirilmesindeki güzelliğe duyulan sevgidir. Böyle sevenler için sevdikleri insan, ancak bilinmesinden ve ifade edilmesinden haz duydukları hoş bir duygu uyandırabildikleri ölçüde sevgiye değerdir.” Özverili sevgi; “Sevdiği insansa iyilik mi, kötülük mü getireceğini hiç önemsemeden sevdiği için kendini feda etme eylemine olan sevgidir. “Tüm dünyaya ve ona bağlılığımı göstermek için katlanamayacağım sıkıntı yoktur.” Bu tür sevginin formülü işte budur.” Gayretkeş sevgi; “Sevdiği insanın bütün ihtiyaçlarını, bütün isteklerini, geçici, hatta yüz kızartıcı heveslerini yerine getirme isteğidir. Böyle seven insanlar, hayatları boyunca hep severler, çünkü ne kadar çok severlerse sevdikleri insanı o kadar iyi tanırlar ve onu sevmeleri, yani isteklerini yerine getirmeleri daha kolay olur.” Bir diğer dikkat çekici nokta ise kendi deyimi ile ‘comme il faut’ kavramı… Gençlik döneminde etrafındaki insanları ‘comme il faut olanlar, olmayanlar’ olarak sınıflandırıyor. Tam olarak Türkçe karşılığı belirlenemese de özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz; En önemlisi Fransızcayı çok iyi bilmek ve konuşmaktır. Devamında dans etmeyi, selam vermeyi bilmek, her şeye karşı umursamaz tavır yanında sürekli olarak küçümseyici ama zarif bir can sıkıntısı takınmak… Bunlar bizlere ne kadar saçma geliyor ise Tolstoy için daha farklıydı ve bir insan eğer bu özelliklere sahip ise ona karşı aşırı bir saygı duyuyor. Bu anlatımdaki sıradan olaylar ve tekrar eden konular, insanı bir yerden sonra bunalttığı için çok da severek okudum diyemem. Fakat yine de farklı görüşler, farklı terimler-comme il faut- okumak hoştu. Tolstoy’um farklı kitaplarını da okumak isterim, okuyacağım da. #tolstoy #gençlik
Tolstoy
GençlikLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20213,639 okunma