2021 862. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2021 15:05
Bu romandan daha evvel bahsetmiştik. Emma romanının başında yaşarken basılan son romanı Emma, ölümünden sonra basılan ve bitirdiği son roman İkna’dır demiştik. O romana da geldik. İlginç bir nokta sonradan karşımıza çıkıyor romanda. Anne Elliot adlı İngiliz kadını giderlerini azaltmak adına evlerinden taşınır ve borçlarını kapatmak için de evi kiralar. Evi kiraladıkları kişiyse geçmişinde hayatında yer edinen, Frederick Wentworth. İkili yine bekar olarak yaşamlarına devam etmekte ve 7 yıl sonra karşı karşıya gelmektedir. Anne’nin daha olgun bir karakter olması, karakterlerinin arasında en oturaklı karakter olarak dikkat çeker. Aynı zamanda bu hayatının son zamanlarını yaşayan yazarın ölümü sonrasında basıldığı ve en olgun eseri olduğu için yine kendisinden kattığı karakterin olgunluğunu açıklayabilir. Sadece bu da değil yani roman tahlilleri yaptığımızda Austen’in kardeşi Charles ile romandaki Wentworth’un Kraliyet Donanma Askeri olmaları, roman karakterinin yazılmasında ve onun özelliklerinin ilhamının Charles’den alındığını düşündürmektedir. Kuzey Amerika’da yaptıkları kaptanlık, mürettebat tarafından çok sevilme, terfi etmeleri, ödül olarak gelen paraları mürettebata dağıtmaları gerçek ve kurgu karakterin ortak yanları olarak dikkat çeker. En az 15 karakter sayabiliriz ve yine bu karakterlere ayrı özellikler yüklendiğini söylemek mümkün. Kimi çok başarılı, kimi iyi yönetici, kimi çok zengin, kimi umursamaz ve kimi çok müsrif. Her bireye ayrı özellikler yüklenmesi ihmal edilmemiş diyebiliriz. Hepimize iyi okumalar dilerim..
İknaJane Austen · Oda Yayınları · 20123,547 okunma
1 +1'leme