2021 47. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2021 01:10
Mevcut bozuk düzeni değiştirmeyi ve gün geçtikçe içlerinde harlanan intikam ateşini söndürmeyi amaçlayan Fransızlar “eşitlik, özgürlük ve adalet” sloganlarıyla sokaklara dökülüyor! Viktoria dönemine derin bir yolculuğa çıkıyoruz. Devrimin en kızgın ve önü alınamaz haline tanık oluyoruz. Tabi ki tüm bu ateşli detaylardan evvel Dickens’ın kurguladığı girizgâhı okumadan olmuyor. Yaklaşık 200 sayfada bizi dönemin şartlarına ve kurguya adapte ediyor sevgili Dickens. Tüm karakterlerin akışa bir anlam kattığını söyleyebilirim. En kıyıda kalmış olanlar bile bir alt metnin baş karakteri aslında. Zaten karakterler arasındaki ilişkinin özü çok ilerde açığa çıkıyor. Söz konusu iki şehir- Paris ve Londra- arasındaki yolculuğun elbette eser özelinde ve tarihsel düzeyde bir manâsı var. Nedenlerin sonuçlarına eserin sonlarına doğru ulaşacağınız konusunda sizi temin ederim ki bu da bence eseri mükemmel kılan en önemli detay. Hiçbir konunun havada asılı kalıp kaybolduğunu görmedim. Eserin sosyolojik boyutu ise Fransız İhtilali’nin neden Kanlı İhtilal olarak bilindiğine dair argümanları ortaya koyuyor. Kendisine uygulanan baskı ve ayrımcılığı yine benzer bir zorbalıkla ortadan kaldıracağını düşünen bir halkı temel alıyor Dickens. “Aynı çekiçlerle insanlığın kafasına kafasına yine vuracak olsanız, o yine aynı vahşi hallerine bürünecektir.” demesi boşuna değil. İhtilalin yıkıcı etkisi geçmişe ait tek bir unsur bile bırakmıyor ardında. Tamamen aşağıdan yukarıya bir serzeniş ve yepyeni bir binanın temelinin atıldığının göstergesi bu söz konusu ihtilal. Tarihi roman niteliği taşıyan İki Şehrin Hikâyesi benim için “yılın enleri” listesine girdi. Her satırı büyük bir ilgi ve heyecanla okudum. Aklımdan geçenleri bu metne sığdırmam mümkün olmasa da sakin bir dille ifade etmeye çalıştım. Buraya kadar okumaya değer bulduğunuz için çok teşekkürler.
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202076,6bin okunma
Dickens kendi içinde bulunduğu travmaları yazmış bu kitabında. Hayatını kağıtlara aynalamış. Benim için de yılın En'lerinden oldu bu kitap