Eşitlik ve Tüketimcilik dersi 101
2019 2. kitabı
Fabl şeklinde olan distopik eserimizin eleştiri odağı, sosyalizmdir. Kapitalist sistemin, emek sömürüsü ve ucuz işci çalıştırma, tüketme ve para hırsının aynı şekilde sosyalizmin de içinde olduğunu ve eleştirdikleri sistemden farkları olmadığını bazı noktalarda daha berbat olduğunu söylemek istemiştir George Orwell. Açıkca Stalin eleştirilmiştir. Troçki ve Stalin arasındaki kavgadan bahsetmiştir aynı zamanda. Kitabı hem Türkçe can yayınları hem de İngilizce publications yayınlarından okudum, her seferinde ilgiyle okutan bir kitap ve bu tarz bir anlatım şeklini başka bir kitapta görmedim. Başka bir kapak dizaynını daha uygun bulurdum. Hayvanlar üstünden sistem yanlışlığını anlatan Orwell, revizyoncu hayvanların eşitliğin olduğu bir ahır istiyor ilk başta. Aralarında en akıllıların olduğu domuzlar, yönetici pozisyonunu alıyor fakat zamanla bulundukları pozisyonu kötüye kullanıyorlar. Daha önceki sistemde olan, insanlara özgü şeylere karşı gibi dursalar da zamanla içki içmek, iktidar kavgası yapmak, hayvan öldürmek, yumurta satmak, yatakta uyumak gibi çeşitli şeyleri yapmaya başlıyorlar. Tabii ki sadece domuzlar. Bu yüzden bazı hayvanlar diğer hayvanlara göre daha eşit bir durumda(!). Umutla başlayan eser, büyük bir hayal kırıklığı ve bitkinlik ile bitiyor. Hiçbir şey değişmiyor, her şey daha kötüye gidiyor. Başkaldırı bile bazen çözüm olamıyor. Moses'in hayvanların ölünce cennete gideceğini, her şeyin yolunun işten geçtiğini bahsetmesi de din insanlarına ve umut tüccarlarına büyük eleştiri olmuş, çok değinilmese de. Bu karakterin de eserde olması hoşuma gitti. İyi okumalar
Politika
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,1bin okunma