Feminizm
2021 198. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2021 21:48
Çevrenizdeki insanlarda antideprasan kullanımın arttığının fark ettiniz mi? Hatta şöyle sorayım ; tanıdığınız kaç kadının bir psikotik ilaç kullanım öyküsü yok? Peki neden biz kadınların bu tarz ilaçlara daha çok ihtiyacı oluyor, sadece daha duygusal varlıklar olduğumuz için mi? Cevabım kocaman bir hayır. Gelin size nedenlerinden bahsedeyim biraz. 1- Çocukluğunda herhangi bir erkek çocukla kıyaslanarak, hep yapamadıkları ve eksik oldukları yüzüne vurulan bir kadın hayatının sonraki dönemlerinde de bir şeylerin tam olmadığını hissetmez mi? 2- Çevre ve kültürün el ele vermesiyle kadının yapabileceği ve yapamayacağı işler belirlenirken, kadın bu kalıplara sığmıyorsa, baş kaldırmadan istediği gibi var olabilir mi? 3- İster iş hayatında olsun, ister ev yaşantısında yaptığı her iş değersizleştirilen, emeğinin karşılığını alamayan kadın değerli olma hissini nasıl tadabilir? Peki tadamadığı bu duyguyu çevresinde özellikle çocuklarında nasıl yaşatabilir? 4- Küfürlerin dahi kadın bedeni üzerinden yürüdüğü, birçok reklamın kadın bedenini kullanarak değersizleştirdiği ataerkil bir dünyada, kadın ne yapsa mutlu olur? 5- Eğitimde fırsat eşitliğinin hala sağlanamadığı, zihinlerinin gelişmesinin önüne ket vurulan kadını, hangi hakla cahil, bilgisiz, yeteneksiz kalmakla suçlayabiliriz? 6- İstediği hayatı yaşamaya çalışırken gerek psikolojik gerek fiziksel gerekse cinsel şiddete maruz kalan bir kadın hayatına nasıl devam eder? Bu ve bunlar gibi daha birçok eksiklik ya da yanlışlık hüküm sürerken, tüm bunları tam olarak fark etmese de hisseden kadınlar ekonomik durumu iyiyse psikoterapilerle (maalesef bu da bir lüks), değilse ancak birtakım ilaçların yardımı ile hayatlarına devam edebiliyor. Bu açıdan baktığımızda biz ilaçlarla sadece semptomları tedavi etmeye çalışıyoruz. Sorunun kökenine inip, nedenleri tek tek iyileştirsek, cins farkı gözetmeksizin, daha mutlu bir dünya var olmaz mı? Feminizm , tüm bu sorunlara genel bir bakış sunan, farklı ülkelerden farklı veriler sunarak işin ciddiyetini ortaya koyan ,bana göre bu konuda temel kaynaklardan biri. Okuyun, okutturun lütfen, üzerinde çokça konuşalım. ‘’Dünyanın neden bu kelimeye hala ihtiyacı var?’’
FeminizmNikki Van Der Gaag · Sel Yayıncılık · 2019332 okunma