·304 syf.····Okunma: 18 Aralık 2021 21:14 Kitap konusu ve içeriği olarak çok güzel. Ancak okuması biraz zor, okumaya başlayıp daha sonra okurum diye ertelemeye çok müsait. Bu kitabı okumayı düşünüyorsanız diğer arkadaşların tavsiye ettiği gibi karakterleri karıştırmamak adına yanınızda kağıt kalem bulundurup not almak çok iyi olacaktır. Bayağı bir karakter var ve bazılarına farklı farklı isimlerle hitap ediliyor. Bu yüzden başlarda çok karıştırılıyor. Okurken keşke bu kitabın bir filmi çekilseymiş, karakterleri kafamızda daha iyi oturtabiliriz; diye düşündüm. Hatta bu konuda biraz araştırma da yaptım. Fransızca bir film çekilmiş ama Türkçe'ye çevrilmemiş. 2017'de Zeki Demirkubuz bu kitabın filmini çekmek istediğini söylemiş. Fakat henüz bir gelişme görünmüyor. Umarım en kısa zamanda bu gerçekleşir. Çünkü eser içerisinde çok güzel sosyolojik tahliller, iç hesaplaşmalar barındırıyor.
İnsanın kendi menfaatleri için bütün hayatını kendisine adamış babasını, annesini, kardeşlerini nasıl hiçe saydığını ve onlardan en ufak bir iyiliği bile esirgediğini çok güzel bir şekilde anlatıyor.
Paranın, servet sahibi olmanın aslında bütün kusurlarımızı toplum nezdinde nasıl kapattığını çok güzel gösteriyor.
Kitabı okuduktan sonra bizim toplumumuzun yüksek çevresinde bulunan insanları düşündüm. Acaba hangilerinin ailesini tanıyoruz, kim ailesini de beraberinde taşıyor diye. Aile olarak zengin olan ünlü olanlar haricinde bir çoğunun ailesini bile göremediğimizi fark ettim.
Bu kitabı bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine okudum. Kendisine buradan teşekkür ediyorum. Ben de en azından toplumun "yüksek çevresi"nin gerçek yüzüne dair fikir edinebilmek için okunmasını tavsiye ederim.