MECBURİYET #kitapincelemesi
2021 35. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2021 23:11
Mecburiyet’i okumaya başlamadan önce konusunu okuduğumda nedense çok basit bir konusu olduğunu ve beğenmeyeceğimi düşünmüştüm. Okuduktan sonra önyargılı davrandığımı farkettim. Ferdinand savaş döneminde askere gitmemek için sevdiği kadın ile birlikte İsviçre’ye kaçar. Fakat ne yaparsa yapsın özgürlüğünü engelleyebilecek bir mektup ile karşı karşıya kalır. Askere elverişli olup olmadığına karar verilmesi adına konsolosluğa gelmesi gerektiğini söyleyen bir mektuptur bu. Ve bu mektuptan sonra Ferdinand ve karısı kendilerini yeni bir döngünün içinde bulurlar. Karısı Ferdinand’ın savaşa gitmesine kesinlikle karşıdır. Fakat Ferdinand gidip gitmemek konusunda kendisiyle çelişir. Gitmezse vatanına ihanet etmiş gibi hisseder ama bir yandan da kimseyi öldüremeyeceğini bilir. Zaman zaman kendini bir ezikmiş ya da korkakmış gibi hissettiği olur. Ayrıca sevdiği kadını da bırakıp gitmek istemez. Ve sonunda bir karar verir. Stefan Zweig, kullandığı sade dil ve karakter çözümlemeleri ile tam bir usta olduğunu biz okuyucularına yeniden göstermiş oldu. Kitabı okurken ‘’Savaşa gitmek kimin seçimi olmalıdır?’’, ‘’Özgürlük nedir?’’, ‘’Herkesin savaş ile alakalı düşünceleri aynı olmalı mıdır?’’ gibi sorularla baş başa kalıp, düşüncelere dalabilirsiniz. Peki, siz bu kitabı okudunuz mu? Okuduysanız düşüncelerinizi benimle paylaşabilirsiniz.
MecburiyetStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202175,1bin okunma