···Okunma: 19 Aralık 2021 20:44 UTERYA FEMMANIN GÜNLÜKÇESİ
“Sanatın sadece iyi sanatçılara değil, iyi takipçilere de ihtiyacı vardır.”
“Ağlamak insani bir şeydir sonuçta ve insanlardan sadece doğduklarında ağlamalarını bekleyemezsin.”
“Başkalarını mutlu ederek mutlu olmayı beceren bir insan ebedi mutluluğa peşinen ermiş demektir.”
Uterya-Matardan mektuplar isimli eserin devam kitabının yorumu ile geldim. İlk eserin sonunda biz okurlarını büyük bir merakta bırakmıştı yazarımız. Uterya da yaşayanların çocuklarının büyümüş hali ile merak ettiğimiz Che ana karakter ile hem yenilikleri, hem de eski yaşananları beraber yaşadık. Cinsiyet ayırımı olmadan yetişen çocukların küçük yaşta karşılaştıkları durum sonrası bunu öğrenmeleri değişikti. (Yalnız şunu söylemek istiyorum, ileriki yıllarda bu eserde yaşananların gerçek olacağına inanıyorum.) Bu eserde de Kybele ye çok kızdım sinirlendim. İlerlemiş yaşına rağmen amacından şaşmadan kendi kararlarını uygularken etrafındakilerin acı çekmesini, üzülmesini umursamadan davranması beni sinir etti. O anda içimden o odadaki silahı alıp kafasına vurmak geldi.
Uterya da femmaların her zaman kendinden küçüklerin sorumluluğunu üstlenip onlara göz kulak olmaları güzeldi. Femmaların eğlence yerindeki dans alanında Frida’nın bir başkası ile dans etmesinden sonra Che’ye söyledikleri, çok eşlilik konusu ne kadar iğrenç bir konuydu… s.102-103 te konusu geçen Crack Crash salonunu sevdim. Cam sesi insanın sinirini çok güzel alıyor. Ben de sinirlendiğim zaman bazen aynısını uyguluyorum.
Femmaların, Che’nin annesinin yazmış olduğu kitabı okuduktan sonra bir plan yapıp Terredesanya’ya gidip babalarını görmek istemeleri sonucu yaşanan duygu iniş çıkışları… Kybele’nin de başka planlar peşinde olması, onların geri gitmesi için ortaya atılan bir hikâye… O kadından ben de beklerdim o anlatılanlar konusunda yapılanları… Uterya kanunlarına göre eş cinsel evlilikler ve çok eşli evlilikler günümüzde yanlış olsa da ilerleyen yüzyılda da bu konuların yanlış olduğunu savunacak ve uygulayacak birileri olur mu emin değilim. Günümüz Türkiye’sindeki karışıklıklar ileride bu kitaptaki yazılanları da getirebilir… Che ve diğerleri döndüğünde Lusille için çok üzüldüm. O satırları okurken yüreğim parça parça oldu. O an Che’nin yerine koydum kendimi. Che’nin hislerini ve duygularını o kadar güzel ifade etmiş ki o kısmından etkilenmemek mümkün değildi.
Eseri okurken çok dikkatli okumalı okuyucu. Sabit fikirli düşüncelerden kendini arındırmış olmalı. Neden diyeceksiniz bana, çünkü eserin sonunda öyle bir dumur oluyorsunuz ki okuduklarınız sonrası beyniniz bile nasıl yani diyor ve farklı farklı şeyler düşünürken yazarımız ikinci sürpriz ile ikinciye dumur ediyor okuyucuyu. Hadi bakalım sizler okurken benim hissettiklerimi hissedebilecek misiniz. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum okuyacaklara.
#ilkeergin #uteryafemmanıngünklükçesi #okudumbitti #yorum