Puan vermedi·100 syf.··Beğendi
···Okunma: 31 Aralık 2021 00:21 24 yaşında bir genç kadın. Başına kuş tüylerinden yapılmış bir başlık takmış. Yüzü bir uçtan diğerine siyah çizgilerle boyanmış. Kırmızı giysisi atalarının desenlerini taşıyor. Glasgow’da, ardında Birleşmiş Milletler ve Birleşik Krallık bayrakları olan bir kürsüde, karşısındaki “beyaz adam”lara sesleniyor: “Babam, Büyük Şef Almir Suruí bana yıldızları, Ay’ı, rüzgârı, hayvanları ve ağaçları dinlememiz gerektiğini öğretti. Bugün iklim ısınıyor, hayvanlar yok oluyor, nehirler ölüyor ve bitkilerimiz daha önceki gibi çiçek açmıyor. Dünya konuşuyor, bize daha fazla vakit kalmadığını söylüyor.” Txai, Paiter Suruí kabilesinden bir Amazon yerlisi. “Ben gencim ama halkım en az 6 bin yıldır Amazon’da yaşıyor” diyor. Brezilya yağmur ormanlarından İskoçya’ya kadar gelmesinin sebebi ise burada dünya adına yaşamsal kararların alınacağı (veya alınmayacağı) BM iklim zirvesi. “Biz yerliler iklim aciliyetinin ön saflarındayız ve burada alınan kararların da merkezinde olmak zorundayız. Dünyanın sonunun gelmesini engelleyecek fikirlerimiz var” diyor. Brezilya Amazon’unda ormansızlaşma, yani ağaçların kesilerek ya da yakılarak katledilmesi o halde ki, bir yılda New York şehrinin neredeyse 17 katı ormanlık alan yok edildi. Amazon dünyanın en büyük yağmur ormanı ve muazzam miktarda karbondioksidi emerek Dünya’nın daha fazla ısınmasını engelliyor. Ancak kimi uzmanlar, ormansızlaşmada kritik eşiğin geçilmesi halinde dönüş olmayacağını ve ağaçların kuruyarak ormanın uzun vadede bir savana dönüşebileceğini belirtiyor. Txai Suruí de bu yüzden o kürsüde. “Bir arkadaşım bana sordu: ‘Yarın daha derinleşeceklerini bildiğimiz halde, bugünün yaralarının merhem ve ağrı kesiciyle düzeleceğini düşünmeye devam mı edeceğiz?’ Başka bir yol tutturmak zorundayız. 2030’da ya da 2050’de değil, hemen şimdi… Siz gözlerinizi gerçeğe kapatmaya devam ederken, toprağımızın koruyucusu, çocukluktan beri arkadaşım olan Ari Uru-Eu-Wau-Wau ormanı korumak isterken öldürüldü.” Txai Suruí, iki dakikalık konuşmasından sonra ülke liderliğince “Brezilya’ya saldırmak”la suçlandı ve ölüm tehditleri aldı. Zirve ise bazı gelecek vaatleriyle kapandı. Ancak iklim aktivistleri pes etmiyor. “Bu rüyanın mümkün olduğuna inanmalıyız. Belki bir ütopya, dünya üzerindeki geleceğimiz olur” diyor Txai