2021 153. kitabı
“Dünya üzerinde kahkaha ve güler yüzlülük kadar karşı konulmaz derecede bulaşıcı olan bir şey yoktur.” 2021 yılına, sözünü sakınmayan bir toplum eleştirmeni olan Dickens’ın insana dair sıcak ve ürkütücü bir Noel hikâyesini konu edinen klasiğiyle veda etmek istedim. Defalarca sinemalarda boy gösteren, çizgi film ve anime uyarlamaları yapılan, hakkında müzikaller bestelenen; kış gecelerinde içinizi ısıtacak ünlü eseri “Bir Noel Şarkısı” ile. Huysuz, cimri ve umursamaz olan Ebenezer Scrooge; kimseyle arkadaşlık etmez, eğlencelere katılmaz, işinden başka bir şey düşünmezdi. Çok parası olduğu halde, kimseye yardım etmezdi. Dünya üzerinde, yeğeninden başka seveni yoktu ama Ebenezer bunu da dert etmezdi. Hiç kimseye ihtiyacı olmadığını düşünürdü. Ta ki Noel arifesinde, yedi yıl önce ölmüş olan iş ortağı Marley’in hayaleti tarafından ziyaret edilip de, hayatını sonsuza dek değiştirecek bir yolculuğa çıkana dek... Scrooge’a sonunun kendisininki gibi olmaması için bir şans vermek isteyen Marley, onu ziyaret edecek üç tane ruhtan bahseder; geçmiş, şimdi ve geleceğin hayaletleridir bunlar. Onlarla beraber, teker teker kısa bir yolculuğa çıkacak olan Scrooge; geçmişini, bugününü ve sonunu bir film şeridi gibi izleyecektir. Ve belki de Noel, Scrooge’un deyişiyle bir “palavra”dan daha fazlası, hiçbir zaman baştan başlamak için geç olmadığının kanıtı olacaktır… Mutlu olma imkanı varken mutsuzluğu seçen, bütün toplum eğlenir, güzel anılar edinirken bile hala mutlu olmaya direnen Scrooge’un öyküsü bu. Aynı zamanda, dönemin politikacılarına ve fakirlerin kendi başının çaresine bakması gerektiği anlayışına sahip bireylere de önemli mesajlar veriyor. Cimriliğin, dar görüşlülüğün, kötümserliğin, parayı her şeyden üstün tutmanın boşa geçirilen bir hayat yaşamaktan ibaret olduğunu göstermeye çalışan Dickens sayesinde, bugün İngiliz günlük yaşamına “Scrooge olmak” şeklinde bir deyim bile kazandırılmış. Son derece açık, akıcı ve konuşur gibi yazılmış olması yanında okuru kendi iç dünyasını çözümlemeye itmesi bakımından da takdire şayan. Ben bayılarak okudum. Sizlere de öneriyor, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yıl diliyorum!
Bir Noel ŞarkısıCharles Dickens · İthaki Çocuk Yayınları · 201911,3bin okunma