Kazuo Ishiguro, ilk kez okuduğum bir yazar; Japon asıllı İngiliz romancı. ‘Günden Kalanlar’ upuzun cümleleriyle, kurgusuyla çok etkileyici. Roman kahramanı Stevens, ışıltılı günlerini geride bırakmış bir malikânede çalışan başuşak. Onun ağzından aktarılıyor olaylar. Stevens, göz ardı ettiği kişisel isteklerini, kaçırdığı fırsatları düşüncelerinde önemsizleştiriveriyor. İşinin en iyisi olmak, kendini kanıtlamak için savaşıp duruyor. Bambaşka konulardan dem vururken, onun dik duruşunun ardına sakladığı yaşamsal yoksunluklarını, arayışlarını, geç kalmışlıklarını öğreniyoruz, açığa vurulmayan sözcüklerle... Bir şeyleri telafi etmeye çalışırken bile ele vermeye yanaşmadığı hüsranları, bunu belirsiz bir vurguyla aktarışı finalde bir of çektiriyor yüreğe.
Aynı malikânede birlikte çalıştığı, geçmişte soylu evlerde başuşaklık yapmış babasının ölüm döşeğindeyken, ‘iyi bir baba olabildim mi?’ sorusunu, malikânedeki davetin kusursuz yönetilmesi adına yanıtlamaya fırsat bulamayışı, ilerleyen saatlerde babasının ölüm haberini aldığında duygularını sımsıkı saklaması çok etkileyici.
Bir zamanlar birlikte çalıştığı iş arkadaşı Bayan Kenton’ la yakınlaşamazlar. Kadın bir kızgınlık anı kararıyla bir başkasıyla evlenerek uzak bir kente yerleşir. Stevens, derinden etkilense de dili söylemez bunu okura. Yıllar sonra bir mektup alır Bayan Kenton’dan; satır aralarındaki birkaç ifade kadının mutsuz olduğunu duyumsatır. Bir hoşnutluk yaşar belli belirsiz, ama bu duyguyu da malikânede Bayan Kenton’a gereksinim olduğuna, eşinden ayrılırsa belki eski işine geri dönebileceğine bağlar. Hiç âdeti olmadığı hâlde, kendisine bir tatil planlar ve nedense kadının yaşadığı yere götürür yol onu. Sonunda kadınla buluşur, ama
kalbindeki duyguları yine dile getiremez. O sahnede aralarında geçen konuşma, kadının adama söyledikleri sarstı beni. Çok etkileyici… Zor okunan bir kitap. Yazarına duyduğum hayranlığı söylemeden geçmeyeyim. Zor kitapları sevenlere önerimdir...
@yazar_sibel_gunesdogdu #özgürrenkler_roman
#sibelgüneşdoğdu #suskuntoykuşları