2022 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2022 13:13
Hermann Hesse ile tanışma kitabım olan “Doğu Yolculuğu” eserini okudum. Çok farklı bir yapıt ve ben de çok beğendim. Hermann Hesse bu yapıtıyla 1946 yılında Nobel Edebiyat ödülü almış. Kitabın isminde Doğu Yolculuğu yazmakta ama bu bir hayal yolculuğu, kendini tanıma yolculuğu aslında. Kitabın bir bölümünde Doğu Yolculuğu ifadesi için şöyle yazıyor; “bizim tek hedefimiz Doğu'ya varmak değildi, daha doğrusu “bizim Doğu”muz salt bir ülke ya da coğrafi bir şey değil , ruhun yurdu ve gençliğiydi, hem her yerdi hem de hiçbir yer, tüm zamanların yekvücut olmasıydı. Fakat ben bunun yalnızca bir anlığına bilincine varıyordum, ki o zamanlar tattığım büyük mutluluk da işte bundan ibaretti.” Kitap kahramanımız H.H. Özel bir cemiyetin üyesi olarak Doğu Yolculuğu’na çıkar. Ancak zaman ilerledikçe cemiyet üyeleri yolda bir bir ortadan kaybolur. H.H. ve diğer cemiyet üyeleri cemiyete katılmadan önce yemin etmişlerdir. H.H. uzun bir süre sonra cemiyetin yok olduğunu düşünerek cemiyet hakkında bildiklerini yazmaya başlar. Özellikle çıktıkları yolculukta kaybolan Leo’yu aramaktadır. Leo’yu ararken cemiyeti bulur aslında. Cemiyetin yok olduğunu düşünürken; ümitsizliğe kapılmışken, kendisini cemiyetin kurulu tarafından yargılanır şekilde bulur. Öyle ki aslında yargılanması cemiyete karşı değil, tam anlamıyla kendisinedir. Kendi eksikliğinin, yoksunluğunun idrakine varmasıdır. Öyle bir idrak ki; kendi benliğinin hakimi olur adeta! Bu mükemmel eseri okumanızı tavsiye ederim
Doğu YolculuğuHermann Hesse · Can Yayınları · 20193,383 okunma