Puan vermedi·383 syf.····Okunma: 08 Ocak 2022 23:51 Yılın ilk kitabıyla ve ilk incelemesiyle herkese merhabalar...
Bilim kurgu filmler izlerim kimi zaman. Bazen bazı sahnelerin işleniş kısımlarına bayılırım bazen de aslında en çok etkilendiğim de filmin genel anlamda hayal dünyamıza başka bir renk katmasıdır. İzledikten sonra da bilim kurgunun biraz daha göze hitap edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şöyle ki bir bilim kurgu kitabı okumakla bir bilim kurgu film izlemek arasında çok büyük fark vardır. Bilim kurgu filmlerini anlamakta zorluk yaşıyorken bu tarz eserlerin kitaplarını okumak daha da zorlaşıyor benim için. Bilim kurgu filmler izlerken bazı sahnelerde neyi nasıl anlayacağımı şaşırmaktan bazı kısımları kaçırabiliyorken bilim kurgu kitapları okumakla daha çok şeyler kaçırdığımın farkına varıyorum sonra da bazen bu kaçırdığım sahnelerin veya kısımların da iyi bir şekilde ortaya koyulamamasından kaynaklandığını düşünüyorum.
Bunu nereden çıkardın diye sorarsanız şöyle cevap veririm size, daha önce okuduğum bilim kurgu eserlerinin bana neler kattığını düşünüyorum. İkisini karşılaştırdığımızda ortaya belli başlı farklar çıkıyor. Bunlar kimi zaman:
-Konu ile ilgili karakter seçimi
-Konunun ilerleyişinde yer alan olaylar
-Yazarın duygularına olan etkileri
-Konuyu anlatış biçimi
gibi gibi birçok özellik sayılabilir. Şimdi bu saydıklarımızı bir filme uyarlayalım, mesela Avatar filmi, uzun zamandır izlediğim ama etkisinde kaldığım ve serinin ikinci filmini merakla beklediğim bir eser. Bu filmin karakter seçiminden tutun da hikayede yer alan diğer konulara ondan tutun da izleyicilerde oluşturduğu ani duygu değişimlere kadar her şey çok büyük bir incelikle anlatılmış. Bunlara ek olarak da belki de en önemli kişi olan yönetmeni de iyiyse ortaya eşsiz bir şey çıkmaktadır.
Sonra da biz izleyiciler merakla devam filmi gelecek mi diye sorup dururuz.
Bunları niçin anlattım biliyor musunuz?
çünkü kitaplar da böyledir. Kitabın konusu, karakteri, olaylar, yazar...
her şeyiyle bir bütündür eğer ki bu parçalar yerlerine iyi ve doğru şekilde yerleşirse ortaya mükemmel bir kitap çıkar.
Peki bu kitap nasıl bir kitap???
Sizlere veya daha doğrusu, olur da bu incelememi okuyacak olan sana, bu kitabı kesinlikle oku veya okuma demem çok yanlış olur çünkü benim alacağım zevk senin alacağın zevk bambaşkadır. Renkler ve zevkler herkeste farklılık gösterir değil mi?
İşte bu yüzden kitap içeriği ile ilgili fikrimi belirttikten sonrası okumak veya okumamak da sizlere kalmış.
İlk bölüm: The running Man (koşan adam)
Ana karakterimiz hasta oğlu için ve yaşadıkları sıkıntılardan kurtulmak ümidiyle girdiği bir yarışmayı ele almaktadır. Yarışma içeriğinde koşmak zorunludur. Doğal olarak en hızlı koşacak olan kişi de birinci olup ödülü kazanacaktır. Olay sadece koşmaktan da ibaret değildir. Kişilerin birbirleriyle olan ilişkileri de işlenmektedir.
Peki her şey ana karakterin istediği gibi mi gidecektir?
Belki de yarışmanın kuralları bilindikten öteye gitmiş kitaptaki ana karakter olan Richards'a istemediği şeyler yaptırtacaktır.
İkinci bölüm: The long walk (uzun yürüyüş)
Bu bölümde de benzer şeyler yaşanmaktadır. Yine bir yarışma yine bir ana karakter ve yine kişilerin birbirleriyle olan ilişkileri işlenir ancak burada koşmak değil yürümek mevzu bahistir. Bununla birlikte karakterimizin herhangi bir amacı da yoktur.
Kendini yarışta bulan karakterimiz birinci olmak için mücadele edecektir. Mücadele ederken kimi zaman hayatı kimi zamanda hayatında yaşadığı bazı olayları sorgulayacaktır. Peki bu yarışma da bizlere istemediğimiz şeyleri yaptıracak mıdır?
Okuyun ve deneyimleyin.
Açıkçası ben pek beğenemedim çünkü 9-10 gün gibi bir zaman vermeme ve gayet de rahat okumama rağmen bu yarışma bitsin de ne oluyorsa olsun dedirtti bana. Yani bazen kopukluklar yaşadım ve duygularım pek depreşmediği için bu kitaba pek olumlu bir eleştiri yapamayacağım. Ama yeni yılın ilk kitabını bitirdikten sonra keşke dememek için son cümlelerimi rağmene bağlayacağım.
Her şeye rağmen okunan kitapların biz okuyuculara bir şeyler katabileceğine inananlardanım. Bu felsefeyi baz alaraktan da başladığım kitapları genel anlamda bitirmek için çabalıyorum.
Demek ki bu kitap da bana filmler ve kitaplar arasındaki farkın nasıl olabileceğini öğretti diyerekten bir şeyler öğrendiğimi de söylemeden bitiremeyeceğim.
Yeni yılın yeni ve güzel kitaplarla geçmesi dileğiyle. Esen kalın.
Sayın gerçek okurlar :)