2022 3. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2022 00:46
Uzun zamandır okuduğum en doyurucu felsefe kitaplarından biri olduğunu söyleyebilirim. Yazarın farklı konular hakkında yer yer menkıbeleri yer yer ünlü filozofların sözlerini yer yer kıssaları kullandığı ve kendi düşünceleriyle harman yapıp kısa denemeler şeklinde okuyucuya sunduğu küçük hacimli bir kitap. Kitapta mefhumlar üzerine düşünceler, kişinin benliğini arayışı, niceliğin beğeni kıstası olup niteliğin aynı ölçüde önemsenmeyişinin haklı tenkidi, soru sormak, insanın meselesinin olması, derdinin olması, bolca sorgulamaya teşvik, alışılmışın dışına çıkıp devr etmek, seyr etmek ve hayran olmaktaki taaccüp-tefekkür bağlamı, modern çağ içinde yaşayan insanın giderek kendinden benliğinden uzaklaşması ve bu çerçevede çektiği çilenin dayanılmaz ızdırabı gibi meselelere yer verilmiş. Aynı zamanda yazarın müessir bir lügate sahip olduğunu da söyleyebilirim. Kelimelerin ahengiyle felsefe buluşunca ortaya tadına doyumu olmayan bir kitap çıkmış. Dil ne kadar gelişmişe düşünceye aktarım ve beraberinde okuyucuya aktarım da o derece etkili oluyor. Herkese hitap eder mi bilmiyorum -ki yazar kitabında bu konuya da değinmiş- ama felsefe severlerin keyifle okuyacağına inanıyorum. Kendine bir farkındalık katmak isteyen, mefhumlar üzerine kafa yormayı seven, konforun bataklığından çıkıp farkındalığa dönüştürmeye çalışan okurlara tavsiyemdir. "Korkulmaz mı hiç yalnızlıktan/ Ben ki hep korkular devşirdim yalnızlıktan!" Keyifli okumalar.
Felsefe
Düşünce DüşlenirDücane Cündioğlu · Kapı Yayınları · 2020672 okunma