İlgimi çeken yerler, notlarım
2022 1. kitabı
- düşüncenin en silinmez vasıtası yazı, önsöz - manevi kardeşiyle romayı beraber yönetmiş, sunuş 6 - zarar vermeyi aklından bile geçirme, sayfa 1 - sofulara ve hayırseverlere özgü şişkin karakter, sayfa 2 - demokratik yönetim, sayfa 5 - saygı hırstan amaçsızlıktan her türlü memnuyetsizlikten uzak tutar, sayfa 17 - bir adamın kendi başına dik durması gerekir, 24 - ıssız bir yere ya da bir kalabalığa ihtiyacı yoktur, 25 - arzularla hareket etmek vahşi hayvanların özelliğidir, 28 - insan dilediği zaman kendi içinde inzivaya çelikebilir, 29 - dünya değişimdir yaşamsa kanaat, 30 - hiçbirşey hiçlikten gelmediği gibi hiçbirşey de hiçliğe gitmez, 31 - öğrendiğin zanaatı sev, onunla yetin. 35 - yarın ölecek olmanın uzun yıllar sonra ölmekten çok farklı olmadığını kabullen, 39 - ruhunu vahşi heyecanlardan uzak tut onları bedenle sınırla. 49 - intikam almanın en iyi yolu intikam alınacak kişiye benzememektir, 53 - cehallette ısrar edenler haricinde hakikatten kimse zarar görmez, 57 - acı doğaya aykırı değildir, öyleyse kötü de değildir. 59 - herşeyin ortak kaynağına odaklan, 60 - içinde bulunduğun koşulları sahiplen, aralarında yaşadığın insanları sev, 60 - kendi iraden haricinde gerçekleşen herhangi birşeye iyi ya da kötü deme, 61 - her insan sadece ilgilendiği şeylerin değeriyle değerlendirilir, 65 - öfkelenmek mantığa aykırı. Hayal gücünü yok et. 69 - bedensel zaaflara direnç insanın yol göstericisidir 73 - hiçbir iyi insan zevki ihmal ettiği için pişmanlık duymaz 79 - fikrini değiştirmek özgürlük göstergesidir, hiçbirşey amaçsızca yapılmamalı, haz için doğmayı sağ duyu kabul edebilir mi? 80 - hiçbir koşula bağlı olmadan içgüdüsel yapılan bir eylem akıllı bir canlı için kötüdür. 84 - arzulardan azade bir zihin güçlü bir kale gibidir. 86 - düşünce herkese nüfuz eder 87 - kötü insanlar sıklıkla zevk içinde yaşar 90 - erdem ve erdemsizlik kişinin hissettiklerinde değil eylemlerindedir. 93 - sana verilen herşeye razı olacak iyi olduğuna inanacak mısın? 101 - şu anda yaptığı şeyde adil olmak ve şu anda yazgısına düşenden memnun olmak 105 - iyi ve samimi biri olmanı ne engelleyebilir? 109 - Doğa hiçbir zaman sanattan daha değersiz değildir 116 - doğanla neyin uyumlu olduğunu ara 118 - istediğinde düşünceni ortadan kaldırırsan dingin bir koya ulaşmış gibi olursun
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,9bin okunma