Yedi kitaplık Witcher serisine sonunda başladım. Serinin her ay bir kitabını okuyarak toplamda yedi aylık bir sürece yayıp bitirmeyi düşünüyorum. Öncelikle internette gördüğüm eleştirilerle başlamak istiyorum. En çok gördüğüm eleştiri kitapta yeterince aksiyon olmamasıydı. Bu kadar fazla kitaptan oluşan bir seri düşündüğünüzde zaten ilk kitabın fazla aksiyona yer vermeyip, aksiyondan ziyade, binlerce sayfa boyunca okuyacağınız karakterleri ve dünyayı size tanıtması; dolayısıyla sizin bu fantastik dünyada rahat etmenizi sağlaması fazlasıyla doğru ve beklenen bir harekettir. Bu tekniği çok büyük kitaplarda Dostoyevski de yapmıştır. Örneğin Karamazov Kardeşler'in başlarında yüzlerce sayfa boyunca karakterler ve olayların arkaplanı anlatılmıştır. Dostoyevski ve daha birçok büyük yazarın da uyguladığı bu tekniği Andrzej Sapkowski uyguladığında nedense insanların eleştiresi geliyor. Anlamış değilim.
Bu arada ,kitapta hiç de anlatıldığı kadar aksiyon eksikliği yok. Sadece şunun farkına varmak lazım, Witcher serisini oyuna veya diziye çevirirken en kaliteli sahneleri, en aktif bölümleri seçmek zorundasınız. Çünkü, kitabın tamamını diziye veya oyuna aktaramazsınız; mat kısımları atıp parlak kısımları dahil edersiniz. Bu nedenle, oyuna ve diziye bakarak kitapları eleştirmek bir okurun yapabileceği en yanlış harekettir. Kitabı bu kadar savunuyorum fakat benim de bayılarak, tüylerim diken diken olarak okuduğum bir kitap değildi. Sadece yazar hakkında bilgisi olmayan, 7 kitaplık bir seriyi sadece ilk kitabına bakarak eleştiren insanların karşısında bir fikir belirtme zorunluluğu hissettim.
Benim eleştireceğim kısım ise kitabın kendisi değil, Pegasus yayınlarının kitapları basım şekli. Satırlar arasındaki boşluk gereğinden fazla; insanın gözünü yoruyor ve tamamen kitabın maddi değerini artırıp üzerinden daha fazla para kazanabilmek için yapılmış bir numara olduğu çok belli. Normalde kolaylıkla 250-300 sayfa olabilecek bir kitabı 400 sayfa haline getirmişler. Bunun dışında hiçbir sıkıntı görmedim. Kesinlikle herkes okumalı bu seriyi.