Arafat’ta Bir Çocuk
2022 4. kitabı
“Türkiye de Avrupa macerasının başladığı 1960’lardan ve 12 Mart 1971 den bu yana işçi veya siyasi mülteci olarak Avrupa ülkelerine giden Türklerin yaşadığı kültürel çatışmalar ve bundan doğan sıkıntılar işleniyor.” Arafat’ta Bir Çocuk , Livaneli'den okuduğum ilk hikaye kitabı . 8 tane hikaye bulunuyor içinde . 8 hikayenin de anlatmak istediği ortak konular var birbiriyle bağımsız olsa da çıkarılan düşünceler hemen hemen aynı. Kişilerin yaşadığı kendisi olma , ayrımcılığa maruz kalmak istememe mücadelesi , sürgün , göç , siyasi çatışmalar, din , işçi problemleri gibi konuların arasında bunlarla baş etmeye çalışan insanlar ve çocukları ele alıyor. Livaneli’nin dili sade anlaşılır bir yazar bu kitabında da öyle ama bazı yerlerde bağlantılar kopmuştu. Mantık hataları çok vardı. Hikaye kitabı okumak istiyorsanız okuyun şöyle romanlara bi ara vermek isterseniz. İçinde bazı hikayeler çok sıkıcıydı bunu söylemeden geçemeyeceğim. Ama bazıları gerçekten insanı düşündürüyor göç edip giden insanların , sürgün edilen insanların orada neler yaşadıklarını ayrıca dil bilmeden oralarda yaşamaya çalışmaları özellikle çocuklar için çok ürkütücü. Gurbet denen şeyin çok acı sonuçları olduğunu aslında tahmin ettiğimizden daha fazla zorluk çektiklerini. Ve dışlanmanın orada sadece dilleri , dinleri ,ırkları farklı olduğu için dışlanan çocuklar ve yaşadıkları dramatik olaylar.
Arafat’ta Bir ÇocukZülfü Livaneli · İnkılap Kitabevi · 202110,1bin okunma