2022 1. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2022 15:37
İyilik.. Nedir ki iyilik? Ölçütü nedir? İşte kitabın size düşündürmek istediği şey de tam olarak bu. Yaptığınız iyiliğe ulaşmak için kötü yoldan gitmek de iyiliğe dahil midir? Evet, Raskolnikov böyle düşünüyordu. Birden fazla kişiyi kurtaracağı düşüncesiyle bir cinayet işledi. Fakat o çoğu katilin aksine, hiçbir zaman ahlaksız bir katil olmadı. Tek isteği birilerine iyiliği dokunmasıydı. Kitabı okuduktan ve Raskolnikov'un kendini yargılayıp, acı çektiği zamanları gördükten sonra onu suçlamak aslında yanlış gibi geliyor. Bir de şöyle düşünün: Mahkemede onu yargılayacak kişisiniz. Karşınızda iki kişiyi öldürmüş bir katil duruyor. Söyleyeceğiniz şey yüksek ihtimalle bir katilin sokaklarda dolaşmasının kabul edilemez bir şey olduğudur. Ona bu olayın nedenini sormazsınız ya da sorsanız bile anlamak istemezsiniz. İşte...Bence insanların da birbirine yaptığı şey bu aslında. Başkasına yapılan bir olayı duyduğunuz zaman affedilebilir diyorsunuz fakat aynı şey size yapılsa ikinci bir şansı veremiyorsunuz. Empati. Biraz karışık oldu fakat kitabın vermeye çalıştığı mesajı açıklamak istedim.
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025194,3bin okunma