Yokluk içinde mutlu olmayı başarabilmek.
2022 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2022 15:14
Hiç bir kitabı okurken bu kadar hüzünlenmemiştim. Kitabın hemen her satırında boğazıma kelimeleri dizdin be Zezê. Seninle birlikte ağladım, seninle birlikte heyecanlandım, sen dayak yerken benim canım acıdı be kuzum. Kitabın içeriğine girersem çıkamayacağımı biliyorum ama en çok etkilendiğim yerlerden bahsetmek istiyorum. * Zeze' nin Noel sabahı ayakkabısının içinde hediye olmasını beklerken hiçbir hediye olmaması ve kapıda babasıyla karşılaşınca babasının bu duruma üzüldüğünü görüp kendisinin yüzünden olduğunu düşünerek 5 yaşında olmasina bakmayıp sırf babasına hediye olarak alabilmek için saatlerce ayakkabı boyayarak kendi ağırlığında boya çantasını taşıması ve babasının sigarasını içerken Zezenin mutluluğu bile içimi acıttı. * Oyuncak dağıtılacağını duyduğu andan itibaren Oyuncak dolu tıra yetişmek için ne çabalarla hazırlanması ve küçük kardeşi Luisi de kendisi kocaman adammış gibi hazırlamasına rağmen oyuncak dağıtımına yetişememesi ama bu durum karşısında göstermiş olduğu tepki ve kardeşini teselli etmeye çalışması sırasında onun akıttığı göz yaşları ile sizin de gözpınarlarınızın dolacağından hiç şüphem yok. *Kimseye anlatamadığı sevinçlerini ve huzunlerini hayali dostu şeker portakalı ağacı Minguinho( xururuca ) ya anlatması. * Babasını üzgün gördüğü bir vakit onu neşelendirmek için söylediği bir şarkı yüzünden babası tarafından dayak yemesi ve herşeye rağmen hâlâ kendini suçlu görmesi, *Babasından göremediği şefkati Manuel Valaderes yani meşhur Portuga dan görmesi ve ondan beni evlatlık al kendine, bizim evden de bir boğaz eksilmiş olur hemde benden kurtulmuş olurlar demesi. * Ve son olarak hayatta kendisine en çok değer verdiğini düşündüğü Portugayı Mangaritaba olarak adlandırdığı trenin çarpması sonucu kaybetmesi ve Minguinho nün çiçek açmaya başlaması ile konuşmadan kesilmesi Zeze'nin hayatını altüst eder ama yin de yaşamak zorundadır. Kısaca anlatayım dedim ama neredeyse kitabı özetlemişim. Şimdi biran önce kitabın devamı niteliğinde olan Güneşi uyandıralım ve delifişek kitaplarını sipariş edip onları okumak istiyorum. Bakalım Zezê bize yokluk içinde mutlu olmak dışında daha neler öğretecek.
Şeker PortakalıJosé Mauro de Vasconcelos · Can Yayınları · 2022275,2bin okunma