2022 1. kitabı
Aylak Adam'Yusuf Atılgan ile tanıştığım ilk kitabıyla karşınızdayım. Ve yine defalarca okuyup beğendiğim eserlerden oldu. Unutmadan bir de hep şöyle; Neden okuduğun kitapları seviyorsun ?diye sorular alırım. Sanırım sevmemem gereken kitaplar var. Ama şuana kadar sevmeyeceğim kitaba denk gelmedim ve bu beni sevindiriyor. Her Neyse acizane fikirlerle kitap içeriğinden bahsedeyim. Yusuf Atılgan,başkahramanı yalnızca tek bir harften ibaret olan “C"ile romanı başlatıyor. Neden Aylak? Belki de ne istediğini bilip ile bilmemek kadar Aylak olduğu için... Bardağın dolu tarafını görmemize yardımcı olabilecek bir kitap. Tâbi bu sizin kitabı okurken ki algılamanıza bağlı... Zihin durumunuz ve aklınızdan geçenler kontrolünüz dışında gerçekleşir.Hâlbuki his,davranış ve zihin faaliyetlerinizi,daha önce ihtimal vermediğiniz ölçüde sizler denetlersiniz.Canınız sıkılıyor bunu meydana getiren sadece sizsiniz.Bu sizin eserinizdir.Sıkıntılı olmak istiyorsanız omuzlarınızı çökertip hep yere bakın yeter. Zaman karmaşık bir yumak gibi elimizde olduğunu,onu yaşadığımız her anın ipliğini çekerek yaşayabileceğimizi,kıymetini bilmediğimiz bir anın daha sonraki anları karmakarışık edeceğini bilmemek. Ama hayata tekrar tekrar bakmak gerekir. Hep yeni bir an gelecektir. Geçmişte kaybolduğu için üzüldüğünüz ana benzer bir tane daha çıkacaktır,belki yumaktan. Kaybedilmiş duygular,bütün bir hayata rengini verebilecek anlar,mutlulukla mutsuzlukla arasında gidip gelen o cılız,incecik bağlar belki de yumağın içinde hâlâ saklıdır... Ömür bakiyemizden çaldığımız her dakika,hayatı yakalamak adına büyük bir adım olsa gerek.Öyle ki yapılacak işler bu kadar çokken,tanınacak insanlar,söylenecek sözler,aşılması gereken engeller mevcutken;her anı dolu dolu yaşamak en doğrusu.En son ne zaman bir yarayı sardınız,ne zaman el ele verip,bir aksaklığı düzeltmek için çabaladınız,ne zaman bir insan yüzündeki gülümsemenin nedeni oldunuz? Umuyorum ki cevaplar,hatırlanamayacak tarihlerde saklı değildir.Zamanı geri çeviremeyeceğimize göre hayatı ıskalamayalım,her anımızın kıymetini bilelim. Hayat ne kadar gerçek ve korkakça.
Aylak AdamYusuf Atılgan · Yapı Kredi Yayınları · 201771bin okunma