Puan vermedi·392 syf.····Okunma: 16 Ocak 2022 22:11 Bugün her zaman aşina olduğum ancak bir türlü okumaya fırsat bulamadığım Robinson Crouse kitabını bitirdim. Romanı Karbon Kitaplar yayınevinden çıkan Cep Boy kitabından okudum. Öncelikle beğendiğimi söyleyebilirim.
(Spoiler) içerir.
Kitabın konusu Robinson Crouse adındaki adamın ıssız bir adaya düşüp 28 yıldır adadaki yaşam mücadelesini ve başından geçen olayları anlatıyor. Ayrıca kitapta adaya düşmeden önce de Robinson Crouse'un başından bir sürü olay geçtiğini okuduktan sonra öğrendim. Köle düşmesi, Brezilya'da çiftçilik işine girmesi, her deniz seferinde farklı bir macera yaşaması kitaba sürükleyicilik katmış.
Her insanın hayatında dönüm noktaları vardır. Robinson Crouse'un dönüm noktaları; deniz seferleri, köle düşmesi vs. diyebiliriz, ancak adaya düşmesine dönüm noktası yerine 'Doğum Noktası' diye adlandırmak daha uygun olur diye düşünüyorum. Çünkü, adaya düştüğünde kendisi sıfırdan bir hayat kurmaya başlıyor ve önce kendi yiyeceğini, barınağını hallettikten sonra, tarım yapmaya başlıyor, hayvanları evcilleştirmeye, günlük yiyeceğini bulduktan sonra bir sonraki sene için hazırlık yapıyor. Kendi evini bağ evini güzelleştirmek için marangozluk işine girişiyor. Kısacası yavaş yavaş vahşi yaşamdan medeni hayata geçiş yapıyor.
Bu geçişi tinsel olarak da görmek mümkündür. Adaya düştükten sonra tanrıya, hayata isyankar olan Robinson Crouse gemiden bulduğu kutsal kitaplarla kendi manevi boşluğunu da kendisi doldurmaktadır. Bu da bizi Maslow'un "İhtiyaçlar Hiyerarşisi Piramitine" götürür. Bu piramitte insanların hayatlarında önce
1. Fizyolojik ihtiyaçları
2. Güvenlik ihtiyaçları
3. Sevgi ve Ait olma ihtiyacı
4. Saygınlık
5 Kendini Gerçekleştirme
İhtiyaçlar basamakları vardır.
Yazar kitapta, her bir basamağı uzun uzun işleyerek okuyucuya aktarıyor. Böylece bizler (okuyucular) kendimizi kolayca romanın hikayesinde akıp gidiyoruz.
Ayrıca yazar, insanın yaşadığı hayatın her anında, her hastalığında, kendisinden daha kötu durumun da olabileceğini her anımızda şükredebileceğimiz bir şeyler bulabileceğimizi kahramanın hayatından gözlemler yaparak bize aktarıyor. Kitabı okuması, hikaye anlatış biçimi ve hikayenin ele alınış biçimini beğendim. Okumanızı tavsiye ederim.