2022 1. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2022 15:06
Gizem ve aksiyon sever bir insan olarak son zamanlarda sürekli polisiye okuyorum. Türk polisiyesinde de gerçekten ağızda hoş bir tat bırakan birçok roman mevcut. Bu kitabı da yeni yazarlar keşfine çıkmışken indirimde denk gelip edinmiştim. Ama kitabı okumakta gerçekten çok zorlandım. Tam 3 kere yarım bırakıp 4 kere tekrar başladım. :) Sadece yarım kalsın istemedim aslında. Peki kitabı neden sevmedim? Polisiye kitapların bence iki önemli mihenk taşı var. Biri kurgu diğerine olay çözücü karakter. Biz okuyucular kurgudan etkilendiği kadar olay çözücü karakteride icsellestirmeyi seviyoruz. Bu yüzden iyi bir betimleme ve dahi tutarlı tavırlar çok önemli. Bu kitaptaki komiser Pertev Bora betimlemesi bence çok tutarsız. Savcı ya tatil günü iş kitledigi için soğuk yapabilen bir karakter şüphelilere satranç oynama yada soruşturma sonrası bira içerek yeni şarkısını dinleme sözü verebiliyor. Yani sert imajı her an her zaman aynı değil. Olayları bir araya dizerken hiç görmüyoruz mesela. Bu hep kitapta arka planda yapmış ve olmuş oluyor. Kurgu da da benzer sıkıntılar var yan karakter Lidya nin tüm konuşma boyunca yanında onunla otururken bölüm sonunda tek cümleyle tabiki tuvalete gitme bahanesiyle tüm evi araştırdı ibaresi bana biraz aceleye gelmiş hissi verdirdi. Yada bikac telefon görüşmesi ile bazı işleri halletti cümlesi bana üstü örtük hızlandırılmış sonuç gibi geldi. Kitapta dikkatimi çeken bir diğer nokta ise yazarın tarzının Ahmet Ümit e benziyor oluşu. Cinayet arası akademik bilgiler, komiserin özel hayatının araya sıkıştırılması vs. Ama kitapta komiser sürekli Herkül Pairot ve Sherlock Holmes a atıf yaptırıyor kendini. Cinayeti tüm site halkını toplayarak açıklaması da direk Pairot a selam çakış. Agatha Chistie genelde bazı kanıtları saklayıp sonunda ortaya çıkardığı konusunda eleştiriler, yazar bence en çok bunu benzer yapmış yoksa ben farklı bir benzerlik sezinlemedim. Sonuç olarak kitap sonunda ters köşe yapıyor evet, dilide zorlamıyor ama ben başka kitaplarını okumayı maalesef düşünmüyorum.
AvÖnay Yılmaz · A7 Kitap · 201841 okunma