Birlikte okunabilecek bir alıntı/m:
“Dünyaya galip gelmek yerine sadece kendini geliştirmeyi dene. Eğer kendinizle mutlu değilseniz, kendinize galip gelmenin yolunu bulun. Rekabet yok. Düşman yok. Sadece kendini geliştirme isteği var. Siz geliştikçe dünya da gelişir.”
( #190756794 )
İkna olmak ve hakikat bilgisinin bizi tek başına yüksek bir motivasyon içine sokması çok güzeldir tabii ama kendimizde yarattığımız çelişkiler ve engeller, (doğru bildiğimiz ama gerekli güçten yoksun olduğumuz yolumuzda) kendimizi belli bir düzeyde de olsa zorlamayı gerektirebiliyor. Keşke böyle olmak zorunda olmasaydı ama böyle olabiliyor… Zorunluluk ve zorlamalardan ve gerekliliklerden uzak, istenenlerle dolu bir hayat dileğiyle o zaman… Belki zorlamasız ve çaba gerektirmeyen, her şeyi kolayca ve isteyerek yapabildiğimiz bir hayat da mümkündür kimbilir?
İdeal olan bu olsa da “zorlama” tümüyle dışlanamaz... En azından kendimizi... Şu da var ki “zorlama” da sezgi ve bilginin bir sonucu olarak devreye girdiğinde daha sağlıklı bir hâl alıp güzel sonuç verebiliyor. Yani kendi üzerimizde veya başkalarında kuru zorlamaya (zorbalığa) rahatça hayır diyebilirim. Sezgi ve bilginin dikte ettiği zorlamaya ise EVET!!!
Bir şekilde insan kendi yolunu başkalarının zorlaması, yönlendirmesi ya da rehberliği ile bulsa da bu savunulabilir, sürdürülebilir, ideal bir şey/tutum değildir bence. İdeal olan bu alıntıda da değinildiği gibi insanın kendi sezgisi ve bilgisi ile bunu başarabilmesidir. Diğer yöntemler ise kişiye ve diğer herkese şöyle ya da böyle bedel çıkartır. 🤔 Diye düşünüyorum. Bedelleri göze alan diğer yöntemlere de izin verebilir.
Aslında gerçeği ve yolumuzu bulmamızda ağırlıklı aktör kendimiz olduğumuz müddetçe zorlama olsun, yönlendirme olsun, rehberin varlığı olsun çok da önemli değildir. Önemli olan yolumuzu bulmak ve o yolda yürümektir ancak ancak ancak bu keşfedişte ve yürüyüşte en büyük pay bizde ise pek sorun yok bence. İlla da sadece ben keşfetmeliyim, başka kimsenin katkısı olmamalıdır, hep güzel bir şekilde gerçekleşmelidir her şey... Bu da takıntılı, başka bir sorunlu yaklaşım olur. 🤔 Diye düşündüm.