2022 6. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2022 16:47
Yazar, büyükannesinin hayatı bu kadar değerli kılan şeyleri duygusuz tavrıyla ve zengin imgeleriyle anlatması ona ilham kaynağı olduğunu söylüyor. İşte kitabı ilginç yapan şeyde bu. Gerçekten kitabı okurken sizde bu büyüye kapılıp, okurken sıradan ve olağan akışa uyup tepki veremediğinizi gözlemleyeceksiniz. Yazarın bunu okurda başarabilmesi benim bu kitaptan etkilenmemin en büyük sebebi. Ayrıca yazarın 1928’de gerçekleşmiş muz işçilerinin katliamına değinip, toplumsal olaylara eleştirel yaklaşması da kitabı bir üst seviyeye taşımış. İsterseniz biraz bu katliama değinelim. Kolombiya’da 11Kasım 1928 de gerçekleşen bu olayda muz işçilerinin fazla mesai saatlerinden, iş kazaları gibi durumlarda yeterli önlem alınmamasından, asgari ücretin yetersizliğinden dolayı, firmanın işçileri bir ay süren grev yapmışlar. Amerikan hükümeti bu durum karşısında Kolombiya hükümetinden “United Fruit Company” daha sonraki adıyla ise “Chiquita muz” isimli firmanın çıkarlarını korumazsa ülkeyi işgal etmekle tehdit etmiş. Bundan korkan hükümette işçilerin üstüne orduyu yollamışlar ve ordular işçileri uyarıp beş dakika sonra işçilerin üzerine ateş açmış. Askerlerin başındaki general 47 kişinin öldüğünü kabul etse de araştırmalara göre 3000 kişi, bölge halkına göre ise tren vagonlarını üst üste dolduracak kadardır. Yazarın bu olayı, kitaptaki olay ve karakterlerle bütünleştirebilmesi onun ustalığının bir kanıtı bence. Üstelik tüm ailenin yaşadığı bölge Maconda’nın Bantu dilinde ‘muz’ anlamına gelmesi yazarın her şeyi ustaca düşünerek kurguladığının bir diğer kanıtı. Kitapta gerçekten çok karakter var ve her birinin ismi birbirine benziyor. Bu nedenle kitabın başında yer alan soy ağacı olayları kavramanızda size yardımcı oluyor. Buendia ailesinin tüm üyelerini bir bir öğreneceğiniz bu kitapta; yazarında vermek istediği mesajlardan biri olan Hristiyanlıkta geçen yedi günahın (kibir, şehvet, haset, oburluk, açgözlülük, tembellik ve öfke) şekillenmesini ve sonuçlarını her bir kuşakta bir günahı işleyerek okurlarına aktarıyor. Kitapta ana karakter olmaması, bir aile soy ağacının yaşanmışlıkları ve en çok ta her birinin aslında derinde var olan yalnızlıkları insanı derinden etkiliyor. Aynı zamanda aile içindeki ensest ilişkilerini ve buna bağlı doğacak çocukların domuz kuyruğuyla doğacakları inançlarını, aslında büyükanneleri Ursula’nın evlatlarını uyarma çabasını ve son olarak bütün yazgılarının Melquíades’in el yazmalarında yazılı olmasını okuyacaksınız bu kitapta. Okurken ben ne okudum diyeceğiniz bu kitapta ilk başta çok sıradan bir kitap deseniz bile tüm bunları düşününce kitabın değerini kavrayacaksınız. Kitabın arkasında yazan yazarın “Şaşırmadılar, çünkü ben onlara hayatlarında yeni olan bir şeyi anlatmamıştım” sözünü kitabı okuyunca daha iyi anladım ve tam da bahsettiği gibi anlatılanlara şaşırmadığımı gördüm.
Yüzyıllık YalnızlıkGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202546,5bin okunma