Kızıl Kahkaha
2022 12. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2022 09:32
Kitap iki kısımdan oluşuyor. İki kahramanımız var olayı yaşayan ve anlatan. Abi ve kardeş... İlk kısımda Abi subay ve Rus - Japon Savaşında Mancurya'daki cephede savaşmış ve orada diğer askerler gibi kafayı sıyırmış. Uykusuzluk, sürekli savaş hali, açlık ve ceset toplama işi... İnsanın aklını gerçekten başından alacak işler. Abi, savaş sırasında yaşadıklarını kaleme alıyor ve cephedeki tüm askerler de neredeyse kendisi gibi delirmiş. Deliliğin sonucunda da kendilerine gülen korkunç bir Kızıl Kahkaha ile karşılaşıyorlar, yani halüsinasyon görüyorlar. Halüsinasyonlar yüzünden kendi tarafındaki askerlerin ateşleri sonucu birbirlerini öldürüp yaralıyorlar. Abi de bu hatalı ateş sonucunda iki bacağını da kaybediyor ve evine gönderiliyor bir süre sonra da ölüyor ama ölmeden önce çalışma masasından hiç kalkmadan sürekli yazılar yazıyor... İkinci kısımda ise kardeşi olayı anlatmaya devam ediyor ve savaşın nasıl berbat bir şey olduğunu dile getiriyor. Ve kendisi de abisi gibi Kızıl Kahkahayi görmeye başlıyor. Kitabın her sayfasını soluksuz okudum diyebilirim. Ben de bıraktığı tat sanki Stefan Zweig'in kitaplarından birini okuyormuş gibiydim. Betimlemeler, anlatımlar, hayal gücünü yansıtması ve sizi olayın içine dahil etmesi her şeyiyle harikaydı. İyiki okumuşum diyorum.
Kızıl KahkahaLeonid Andreyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20257,8bin okunma