·368 syf.····Okunma: 23 Ocak 2022 18:02 Herkese karlı bir kış akşamından selam. Bugün aşırı güzel bir kitap bitirdim ve onun yorumunu girmeye geldim. Kitabımız Patricia Forde'nin yazmış olduğu Liste isimli kitabı. En sevdiğim türlerden ikisinin karışımı olan distopik ve bilim kurgu türünde bir kitap. Kitabı okurken yer yer ağzımın açık kaldığı ve "şaka herhalde" dediğim yer yer ise üzüldüğüm ve gözlerimin dolduğu efsane bir kitaptı. Konusundan hemen bahsedeyim.
Dünyada buzulların erime olayından sonra Ark isimli bir şehir kuruluyor. Bu şehirde sadece 500 kelime kullanılmaktadır. Orada yaşayan kelime ustası Benjamin ve onun çırağı Letta şehirde kelime listelerini hazırlayan ve bu listeyi şehrin yöneticisi olan John Noa isimli yaşlı bir adamın onayından geçirmektedir. Şehirde bu kelimeler dışında başka hiçbir kelime kullanılmamaktadır. Kullanıldığında ise çeşitli cezalar, sürgünler hatta ölümle sonuçlanabilmektedir.️
Kitabın konusu kısaca bu şekilde. Fakat Letta'nın cesareti, dostlarıyla olan ilişkisi, olayların gizemi, nasıl başladığı ve sonuçlandığı, kahramanların birbirleriyle olan ilişkileri ve hiç bilinmeyen sonrasında ortaya çıkan şaşırtıcı gerçekler kitabı inanılmaz bir noktaya çıkarmış. Her bölümde ayrı bir gizem çözülüyor ve olaylar asla durulmuyor. Okurun nabzını o kadar güzel tutuyor ki kitabı elimden düşüremedim. Acaba bir sonraki bölümde ne olacak diye sürekli düşündüm. Üzüldüğüm, kanımın donduğu, heyecanlandığım birçok yer de oldu ve kitabın dili hem çok açık hem de çok sürükleyiciydi. Heyecan, gizem ve macera üst noktadaydı.
Kitap +12 yaş olsa da konusu, yaşananlar ve cümleler bence +14-15 yaş ve üzeri diye düşünüyorum. Toplamda 367 sayfa ve Genç Timaş çıkışlı, iki kitaptan oluşuyor.