Bir kitap size kaç farklı duygu hissettirebilir?
2022 2. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2022 20:33
Merhamet, nefret,sevgi,intikam,fedakarlık, kötülük... hepsini satırları okurken iliklerime kadar hissettim.  Nerden başlasam bilmem ki. Yazarın müthiş ortam tasvirleri beni devrim Fransasına götürdü. Hikayenin 1700lerin sonunda geçtiğine bakmayın. Kim okusa şimdiki zamandan bir şeyler bulur, insanoğlunun her çağda değişmeyen o zaaflarını görür.  Bazı sayfaları ağır ağır okudum. Ama bu öyle zor anlaşılmasından falan değildi. Hissettirdiği duyguyu sayfayı çevirip geçemedim. Yine de bu böyle değil midir ? Bir kitap okurken sizi duraklatabiliyorsa hala insanlığınızı hissedebiliyorsunuz demek değil midir? Yazar o kadar güzel betimlemiş ki dönemi sanki, gözleriyle görmüş öyle yazmış gibi. "Ellerindeki silahlar türlü türlüydü belki ama hepsinde ortak silah, açlık ve intikam duygusuydu." Peki ya karakterler? Olay örgüsü öylesine zekice örmüş ki Dickens, sanki bir yapbozun parçalarını teker teker birleştirir gibi okudum. Sonunda tüm parçalar tamamlandığındaysa eşsiz bir eser ortaya çıktı. Her karakter özgün, hiçbiri birbirine benzemiyor. Ama duygularınıza öyle bir sesleniyorlar ki kulaklarınızı tıkamanız imkansız. "Bu öyle bir ateş ki, hiçbir şeyi canlandırmasa da, hiçbir şeyi aydınlatmasa da, hiçbir işe yaramasa da, öylece yanıp dursa da, onu benliğimden ayırmam mümkün değil." "Ben genç yaşımda ölmüş gibiyim, yaşayan bir ölüyüm. Hayatım boyunca hep böyleydi. " Erdem Bayazıt Aşk Risalesi'nin sonunda  şöyle der: " Aşkın bir adı da yorulmamaktır." Yorulmadan, fedakarlığını bırakmayan bir karakter görmek istiyorsanız bu kitabı okuyun. Her devrim sancılıdır ama hiç yaşamadığınız ve yaşayamayacağınız o devrimin soğuk, ölüm kokan sokaklarında dolaşmak istiyorsanız bu kitabı okuyun. Gücün insanoğlunun eline geçer geçmez neler yapabileceğini tahmin edebiliyoruz ama tasvirini Dickens'tan dinleyip içinizde insanoğluna dair bir şeyler daha katmak istiyorsanız bu kitabı okuyun.
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202376,5bin okunma