2022 6. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2022 23:44
Da Vinci “Son akşam yemeği “ tablosunu yapmaktadır fakat havarilerden biri , Yahuda’yı çizmek için kullanacağı kişiyi bulmakta zorlandığı için tablo, aylar geçmesine rağmen ilerlememektedir. Herkesin çok kötü olarak tasvir ettiği tefeci bile ona göre Yahuda olamaz, çünkü Yahuda sadece kötü değil , kibriyle gözü dönmüş, İsa’ya kibri yüzünden ihanet etmiş kişidir. Leonardo Yahuda’sını ararken , birçok çalışması hakkında hikaye bütünlüğünü bozmadan, büyük zevkle okunan bilgiler de verilir. Aynı dönemde Alman bir tacirde Milano sokaklarında tesadüfen gördüğü ama aşkından deliye döndüğü kadını aramaktadır. Zaman zaman çakışan yollar, ama sizi asla sıkmayan, aksine alıp götüren hikaye... Kitabı okurken yapılan tablolara farklı açılardan da bakacaksınız. Yapacağı bir tabloda yer alan kişilerden biri sağır olacağı için gerçekten sağır birini gözlemlemek isteyen, onun bir müjdeyi aldığında nasıl bir ifade takınacağını görmek için 2-3 ayını sağır birini aramakla geçiren bir üstat. Çoğumuzun bildiği o eserlerde, yüzlerindeki o ifadeyi yakalamak ve hafızasına yada eskiz defterine kaydetmek için aylarca gözlem yapan ustalar. Bu büyük eserler sadece boya , kagıt ve hayal gücü değilmiş. Arka planda aylar, yıllar süren bu emeği düşünmemişim. Kitap bitince tablolarının hepsini tek tek yeniden inceledim büyük ustanın. Da Vinci hayranı olarak zaten isminin geçmesi benim kitabı okumam için yeterli sebep ama insanı doyuran, düşündüren , alıp götüren bir eser. Okuduktan sonra mutlaka açıp kendinize araştıracak birşeyler çıkarıyorsunuz . Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
Roman
Leonardo'nun Yahuda'sıLeo Perutz · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20183,050 okunma