Puan vermedi·504 syf.····Okunma: 31 Ocak 2022 22:33 Eveeeet dostlar Yasalar'la birlikte Platon'un Türkçeyele çevirilen bütün kitaplarını bitirmiş oldum (galiba). Yasalar Platon'un yaşlılık döneminde yazdığı eserlerden biri. Bu eserin en önemli özelliklerinden biri konuşmacı olarak Sokrates yoktur. Bu eserin ikinci özelliği ise kurulacak olan bir devlete yasa oluşturmaktır. Kitabın üç ana kahramanı var. Bunlar; Atinalı, Giritli ve Ispartalı'dır. Giritli'nin ve Ispartalı'ının isimleri varken ( Kleinas ve Megillos) Atinalı'nın ismi kitap boyunca yok. Ama ben Atinalı'yı nedense hep Platon olarak düşündüm.
Kitap toplam 12 kitaptan oluşuyor. Daha önce yazdığı Devlet kitabıyla örtüşen fikirleri olduğu gibi, değiştirdiği fikirleri de var. Beşinci kitapla birlikte suçlar ve bu suçlar için alınacak önlemlerle ceza sistemi açıklanmaya başlıyor. (Bence hukukçuların bu kitabı mutlaka okuması gerekir.) Okurken sıkıldığımı söylesem yalan olmaz. Sürekli suçlar ve bu suçlara verilen cezaları okudukça çok sıkıldım.
Ülkenin matematiksel bir düzeni var. Öyle ki hane sayıları belli. Bu matematiksel düzenin bozulmaması için de ayrıca yasalar oluşturulmuş. Ondan sonra bir ülkede olabilecek tüm suçlar tek tek ele alınıp her birisi için büyük ya da küçük cezalar belirlenmiş. Ülkede idam cezası da var. Özellikle devlet malını çalmak, rüşvet almak idamla cezalandırılıyor. Bazı cezalar ise toplum içinde kınamak, kırbaçlamak, yine halk içinde dayak atmak, sürgüne göndermek gibi. Dövme işini halktan birileri de yapabilir. Okuyunca tüylerim diken diken oldu. Suç işlemek kadar tehlikeli olan başka bir şey ise o suçu görmek ve ihbar etmemek. Bunlar da suçun derecesine göre ceza alıyorlar. Suçlu kadar suçu saklayan ve bildirmeyen kişiler de suçlu.
Mülkiyet, evlilik, boşanma, dinsizlik, eğitim, rüşvet, ordu, el sanatları, çiftçiler, dış ilişkiler, ticaret, yönetim, yönetimi denetleyecek kişiler...vb konular tek tek ele alınmış. Yani bir ülkede olabilecek tüm sorunlar düşünülmüş ve cezaları belirlenmiş. Cezalar verilirken suçu bilerek mi yoksa bilmeyerek mi işlendiği de göz önünde tutulmuş. Yine suç, suçu işleyen kişiye göre cezası değişebilir. Özgür bir insan işlerse farklı ceza bir köle ya da hayvan işlerse farklı ceza.