2022 2. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2022 00:00
Fedailerin Kalesi Alamut - Vladimir Bartol . Puanım: 9/10 . Alamut ve Semerkant'ı sizle de hikayede paylaştığım gibi ard arda okudum, Semerkant'ı da dün tamamladım. Yakında onun yorumunu da sizlerle paylaşacağım. İkisini de okurken 2022'in ilk ayında kendime ne kadar kaliteli kitap seçimleri yaptığımı düşündüm. Ikisi de gerçekten çok etkileyiciydi. O döneme ait çok fazla bir bilgi olmamasını düşünürken her ikisinde de oluşturulmuş kurgular, kurgular üzerinden verilen mesajlar çok değerliydi. Her iki kitaptan da çok etkilendim. . Şimdilik sadece Alamut'tan bahsedeyim size. Fedailer Kalesi Alamut kitabı daha çok Hasan Sabbah'a odaklanıyor. Olayların çoğu Alamut kalesinde geçiyor. Tarihte Haşhaşilerin lideri olarak anılan Hasan Sabbah'ın, alamut kalesinin, fedailerin, cennet bahçelerinin hikayesi olan bu roman, içerdiği ayrıntıları, sembolik anlamları ve felsefi yorumlarıyla dopdolu, çok kolay okunabilen, sürükleyici bir serüven. . Yaşadığı coğrafyayı, bölgenin insanlarını çözmüş, kendini 11. yüzyılda peygamber ilan edip insanların dini hasasiyetlerini kullanarak insanları çevresine toplayan Hasan Sabbah'ın, cennet vaadiyle gözlerini boyadığı genç fedaileri nasıl birer suikastçiye dönüştürdüğü konu alıyor kitap. . Malesef o döneme dair çok fazla yazılı bir bilgi yok, efsaneler ve ağızdan ağıza ulaşan bilgiler mevcut sadece. Bu nedenle Sloven yazar Bartol, elde olan bilgilerle bir kurgu yaratmış ve yarattığı bu kurguyla kitleleri etkisi altına alan diktatör liderleri, manipüle edici ideolojilerini eleştirmiştir. Özellikle kitabın yazıldığı dönemi (1938) düşünürsek o dönemde Avrupa'daki atmosferi ve öncesini ele alırsak Hasan Sabbah'ın gerçekleştirdikleriyle, birinci ve ikinci Dünya Savaşı arasında Avrupa'da başa geçmiş diktatörlere ne kadar benzediğini görebiliriz. Hatta Bartol da kitabının ilk baskısını Benito Mussolini'ye ve diğer tüm diktatörlere adamayı istemiş fakat isteği yayıncılar tarafından geri çevrilmiştir.
Fedailerin Kalesi AlamutVladimir Bartol · Koridor Yayıncılık · 201250bin okunma